LA MULȚI ANI, DOMNULE PROFESOR NICOLAE CHEBUȚ!
Azi, îndrăgitul profesor de geografie, Nicolae Chebuț, de la catedra Liceului Tehnologic “Petru Maior“ a mai bifat un an în evantaiul vieții. Chiar dacă omul, pentru care Atlasul de geografie nu mai are secrete, a împlinit 67 de ani în cartea de identitate, a rămas la fel de îndrăgostit de profesia sa, și de responsabil față de elevii pe care îi pregătește pentru generația de mâine.
Siteul viselenuautermenlimita.ro îi urează: La Mulți Ani! Multă sănătate și zile senine alături de cei dragi, unui om de onoare și unui simbol al desăvârșirii în meseria de dascăl. Profesorul Nicolae Chebuț, de peste 40 de ani, i-a pulsul realității educaționale din România, timp în care s-a străduit să fie un profesor model, care s-a folosit de întreaga varietate a instrumentelor și a metodelor, didactice pentru a-i face pe elevii săi să iubească geografia.
Nicolae Chebuț un sărbătorit care și-a îndeplinit cerințele de bază ale societății
S-a născut pe 21 februarie 1952 la Ercea, comuna Băla, în buletin, deși în realitate s-a născut în cătunul Lefaia, azi sat aflat în componența comunei Crăiești. A fost cel de-al șaptelea copil din cei 14, ai lui Octavian și Maria Chebuț.
Primele IV clase le-a absolvit în satul natal, unde l-a avut dascăl pe învățătoruul Ioan Damaschin, originar din Petea de Câmpie, care cu răbdare, simț pedagogic, dar și cu multă dăruire i-a pus stiloul în mână și l-a învățat să scrie și să socotească, să dezlege tainele manualelor de început.
În 1962 s-a mutat la Reghin, unde și-a continuat clasele IV-VIII, și apoi și-a continuat și studiile liceale tot în Reghin, în cadrul Liceului Teoretic în perioada 1967-1971.
În anul 1972, a dat concurs de admitere la Facultatea de Biologie-Geografie din Iași, secția Georgrafie, unde a fost admis, și pe care a absolvit-o cu brio în anul 1976.
După terminarea facultății, a fost repartizat să predea la o școală din comuna Țibana, în Moldova, pe malurile râului Sacovăț, unde a activat până în luna ianuarie a anului 1977, când ajunge prin transfer în comuna Lunca, județul Harghita, profesor la un Centru de Reeducare a Minorilor unde predă până în luna septembrie a aceluiași an, când școala a fost desfințată printr-un Decret prezidențial dat de Nicolae Ceaușescu.
În toamna aceluiași an, a fost încorporat în armată, la o Unitate Militară din Lipova unde a satisfăcut stagiul militar la termen redus, până în martie 1978, când odată întors la vatră a revenit în învățământ la o școală din Toplița, și apoi la Școala Ajutătoare din Bilbor județul Harghita unde a îndeplinit funcția de director în perioada 1978-1989.
În luna octombrie a anului 1991 a ajuns prin concurs, profesor de geografie la Reghin, în cadrul Școlii Generale Nr.3 până în anul 2003 când unitatea de învățământ a fost comasată cu Grupul Școlar ,,Petru Maior“ (Liceul Tehnologic ,,Petru Maior“ de azi) unde și-a continuat activitatea de dascăl la catedră până azi, cu mult tact diplomatic.
Nicolae Chebuț s-a remarcat printr-un puternic atașament față de profesori, școală și elevi și în perioada 1997-2015 a fost responsabilul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Geografie din zona Reghin. A fost mereu un profesor jovial, înarmat cu hărți, imagini, planșe didactice, care cunoștea o sumedenie de curiozități, fenomene naturale spectaculoase, realiza aplicații, făcea observații, cerea proiecte, și care prin pasiunea și implicarea sa, a făcut pentru multe generații, ca ora de Geografie să devină preferata elevilor.
Vă mulțumim că educați! Vă mulţumim că existaţi!