LA MULȚI ANI, DOMNULE SOCIOLOG, DR. IOAN JUDE !

0

Multă sănătate, fericire și succese în viața de zi cu zi, îi dorim domnului sociolog Ioan Jude, conferențiar universitar și sociolog de profesie, și autor de carte cu ocazia aniversării a 74 de ani de ani de viață. Un om de o inteligenţă extraordinară, un om demn în toate manifestările vieţii care dacă ar fi trăit într-o ţară în care se respectă adevăratele valori ar fi ajuns cel puţin consilier de stat, dacă nu ministru ori consilier prezidenţial.  

Rămâne antologică secvența din anul 1954, când viitorul sociolog a venit pentru prima oară la Reghin, cu o căruță, la vârsta de 5 ani, însoțit de părinți în calitate de inculpat, la Tribunalul de Stat, pentru că, dintr-o joacă cu chibriturile a aprins șura unei vecine din satul Nadășa, și era să moară ars de viu, dacă nu l-ar fi salvat o ţărancă din sat. Procurorul care judeca cazul, i-a întins o monedă de 5 lei și i-a vorbit astfel ,,Dacă vei spune adevărul și numai adevărul, îți voi da acest bănuț!”. Și așa a fost Ioan Jude a spus adevărul, a fost iertat şi a devenit în zilele noastre un sociolog redutabil care folosește faptele de limbă ca indici ai delimitărilor sociale într-un mod exemplar.

În 2003 lansa cartea ,,Paradigmele și mecanismele puterii”. Kratologia-o posibliă știință despre putere „cartea de căpătâi” a sărbătoritului pe care o recomand oricărui politician din România. Lucrarea domnului sociolog, dr. Ioan Jude prezintă, prin intermediul paradigmelor, oportunitatea analizei descriptiv-interpretative în înţelegerea mecanismelor funcţionale şi a suportului structural-funcţional prin care se obiectivează şi, totodată, se validează puterea, ca principal factor de menţinere a ordinii şi progresului social. Prin formele şi conţinutul său, cartea constituie un principal instrument la îndemâna oricărei persoane dornice de înţelegere şi de aprofundare a complexului fenomen social-politic care este puterea, politicul şi cultura politică. Utilitatea lucrării este diversă, servind atât celui care se iniţiază în politică şi conducere cât şi analistului şi omului politic care a aprofundat tematica politologiei şi sociologiei politice, dar care mai urmăreşte şi alte opinii şi atitudini decât ale sale şi cele cunoscute.

În patru enciclopedii, satul Nadășa (Comuna Beica de Jos, judeţul Mureş ) în care s-a născut, se leagă de numele sociologului și conf. universitar, Jude Ioan. ,,Am reprezentat satul, oriunde am fost cu mândrie. Nadășa este un nume care trăiește în fiecare din noi, și noi trăim prin el, pentru că acesta ne-a format”, declara Ioan Jude la Sărbătoarea ,,Fiii satului” din Nadășa, în anul Centenar al Marii Uniri. 

Domnule sociolog, dr Ioan Jude vă transmit, cu gratitudine si deosebit respect, calduroase urări de sănătate si fericire personală, cu prilejul aniversării zilei Dumneavoastră de naştere! Vă doresc viață lungă, plină de aventuri și succese alături de cei dragi, multă înţelepciune în toate deciziile pe care le veţi lua și fie că Dumnezeu să vă lumineze calea spre tot ce este cel mai bun. La mulţi ani!”. 

Matei R. Mihai 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *