La multi ani, Raed Arafat! Aflați povestea celui mai popular palestinian din România cu peste 73.000 de fani pe pagina de Facebook!

0
Noul_program_24_cu_48_determina_cresterea_veniturilor_unui_pompier_cu_pana_la_400_RON_pe_luna___interviu_cu_dr__Raed_Arafat__Sef_al_Departamentului_pentru_Situatii_de_Urgenta_1 - Copy
Foto Arhiva Personală Dr. Raed Arafat

Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964 în Siria dar a copilărit în orașul Nablus, aflat în nordul Cisiordaniei. Raed este un descendent al familiei Arafat care au fost comercianți în Nablus încă din secolul al XVI-lea și care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea economică a Palestinei. În copilărie împreună cu alți colegi de clasă, elevul Raed Arafat a înființat o echipă de prim ajutor și în fiecare vacanță făcea practică ca voluntar în Spitalul Rafidia care i-a și acordat a prima licență de prima ajutor viitorului medic anestezist. Și pentru că făcea parte dintr-o familie în care educația era obligatorie în 1981, la vârsta de 17 ani. Raed a emigrat în Romania pentru a studia inițial Politehnica după dorința tatălui său însă odată ajuns în țară a mers direct la Ambasada României și a întrebat dacă se poate transfera la medicină. Răspunsul a fost afirmativ și de aici pornește filonul poveștii acestui tânăr care a ajuns ulterior să demitizeze multe subiecte tabu din medicina românească.
A studiat limba română la Pitești unde a făcut anul pregătitor și unde a petrecut poate cel mai greu an din viața sa petrecut în România. A slăbit 16 kg dar încet s-a adaptat la viața românească. Apoi s-a mutat la Cluj unde a urmat cursurile Universității de Medicină Generală din Cluj. Au fost şapte ani, pentru că un an a întrerupt studiile, la moartea tatălui său, Arafat Dawoud care s-a stins din viață subit în urma unui infarct miocardic. În 1989, tânărul Raed Arafat era absolvent al Facultății de Medicină din Cluj specializat în anestezie terapie intensivă și chiar dacă și-a dezamăgit familia că nu s-a întors acasă după absolvirea facultății să continue afacerea tatălui său în Nablus și-a împlinit visul de a salva oamenii în România și a făcut-o în cel mai strălucit mod posibil. După căderea comunismului în țara noastră a pus bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare din România pe care la și coordonat timp de 16 ani, a fost numit apoi subsecretar de stat, director NATO în telemedicină, vicepreședinte al Crucii Roșii Române, Ministrul Sănătății. Acest om a devenit un fenomen în România unde există pagini de facebook construite de cei care îl admiră gen ,,Alături de Raed Arafat” sau ,,Fan Raed Arafat” plus pagina sa oficială a doctorului Raed Arafat unde are peste 73.000 de persoane care îi apreciază postările și aproape 75.000 de urmăritori care dovedesc că azi este cel mai popular sirian din țara noastră care momentan deține funcția de secretar de Stat în cadrul MAI.


A ajuns în România în urmă cu 37 de ani să studieze medicina și după 31 de ani ajunge chiar Ministrul Sănătății lucru nemaiîntâlnit în istoria  României


1990 – La 26 de ani Raed Arafat încearcă să înființeze la Cluj un Serviciu Mobil de Urgență și Reanimare, după modelul unor state membre ale Uniunii Europene, precum Norvegia sau Marea Britanie. La Cluj se ciocnește de opacitatea, birocrația și inerția organelor locale. Dar nu se lasă bătut și vine în județul Mureș. Mai întâi la Reghin, apoi la Târgu-Mureș, care avea o bună reputație în țară.
În luna septembrie a anului 1990 tânărul, dr. Raed Arafat, a reușit să găsească adepți în implementarea Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare la Târgu-Mureș, (SMUR, fără D – descarcerare) care ulterior a devenit serviciul medical național de intervenție rapidă. Sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă și Serviciu de ambulanță au fost puse bazele unui centru de urgență asemănător celor din Uniunea Europeană format dintr-un echipaj calificat medicalizat. Experimentarea serviciului ce avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesară, la locul unde se află bolnavul sau accidentatul în stare critică, în vederea acordării unei asistențe medicale de urgență, calificate.
1991 – În acest an dr. Raed Arafat a reușit să aducă la Târgu-Mureș prima ambulanță de reanimare sub forma unei donații din Germania. Până în luna octombrie serviciul a funcționat cu personal voluntar, inclusiv șoferul ambulanței. Începând cu luna octombrie dr. Raed Arafat a început conlucrarea experiementală cu Brigada de Pompieri Militari Mureș care a oferit conducători auto pentru ambulanță, dar și spații pentru instruirea personalului SMUR.
1992 – În acest an a început colaborarea cu pompierii militari care continuă și azi. În același an și-a început activitatea ca voluntară și Vass Hajnal pe atunci elevă la Școala postliceală sanitară (azi asistentă șefă UPU SMURD) și din aprilie același an a început să facă voluntariat și dr. Cristian Boeriu, pe atunci student anul V în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Mureș, azi medic șef UPU SMURD.
În luna noiembrie a acestui an în urma unui curs care a durat trei săptămâni cu instructori din Germania, Olanda, Scoția, și S.U.A., a avut loc o aplicație la care au fost invitați reprezentanți ai diferitelor ministere și instituții, iar în urma acestei aplicații Ministerul Sănătății a declarat noul sistem din Târgu-Mureș drept Centru Pilot Național. Era prima recunoaștere oficială a muncii dr. Raed Arafat, îndeplinită prin Ordinul 1094 din 5 noiembrie 1992, când SMUR Târgu-Mureș a primit un statut oficial.
1993 – Birgada de Pompieri Stratchlyde din Scoția a donat prima autospecială de descarcerare Grupului de Pompieri Militari Mureș și a instruit personalul în vederea utilizării corecte și eficente a acestui echipaj. Ca urmare a donațiilor și a instruirii realizate de instructori din Scoția, din acest an SMUR devine Serviciul Mobil de Urgentă, Reanimare și Descarcerare (SMURD).
Din 1993 și până în prezent SMURD s-a dezvoltat și în alte județe din România ajungând în prezent să servească populația din 34 de județe ale țării plus municipiul București. Acest serviciu funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situație de urgență – având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.
1994 – SMURD-ul coordonat de dr. Raed Arafat avea două mașini de intervenție în dotare și a început colaborarea cu spitalul.
Printr-un program al Marii-Britanii a sosit la Mureș baraca ce gazduia încă în 2006 Unitatea de Primiri Urgențe SMURD. Printr-un program al postului BBC, clădirea a fost demontată și transportată cu 20 de tiruri în Târgu-Mureș. În trei săptămâni clădirea era funcțională. Proiectul a fost de un milion de lire sterline și a inclus întreg echipamentul.
În luna iulie a anului 1994 început să funcționeze în curtea Spitalului Clinic Județean Mureș primul departament de urgență unic, după modelul celor din Anglia și Statele Unite ale Americii.
Ca o ironie a sorții în aceiași lună se înfiinţa la Cluj Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare deși ar fi putut fi primii din țară dacă autoritățiile locale din 1990 ar fi crezut în ideea dr. român de origine palestiniană Raed Arafat, pe atunci proaspăt absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațeganu,, din Cluj care dorea să își facă acolo pionieratul. La nici patru ani după ce orașul l-a refuzat autoritățile au reușit să implementeze sistemul acolo fiindcă au înțeles până la urmă utilitatea acestui serviciu care a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Koln, Germania care au donat mașinile de intrevenție și întreaga dotare medicală.
1997 – În acest an la insistențele fondatorului Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare din Târgu-Mureș s-a înființat noul dispecerat comun între SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță Mureș.
1998 – Pompierii au fost dotați cu o barcă de intervenție pentru apele intrateritoriale și tot în acest an a început o colectă publică pentru achiziționarea celei mai moderne ambulanțe de reanimare din țară.

1999 – În acest an Raed Arafat a reușea o performanță la Târgu-Mureș care a uimit întreaga Românie, când în doar 3 luni, s-au strâns din donațiile mureșenilor 180.000 de mărci germane pentru o autospecială necesară SMURD-ului. Un alt moment inedit a fost când a aflat populația că Statul a vrut să pună SMURD-ul să plătească TVA-ul și taxele pe autospeciala care a salvat mii de vieți și în mai puțin de o săptămână s-au strâns 60.000 de semnături pentru a fi trimise în Parlament, în vederea scutirii de taxe a mașinii.
În același an sub conducerea dr. Raed Arafat se inaugura primul sediu SMURD din județul Mureș la Ibănești pe Valea Gurghiului și să pună bazele înființării la Târgu-Mureș a unui dispecerat, prin intermediul căruia mureșenii să poată apela non-stop la serviciile SMURD, ale Poliției, Pompierilor.
2000 – În acest an în dotarea SMURD a intrat un elicopter marca Allouete III și s-a înființat un echipaj de prim ajutor în cadrul pompierilor civili, dotat cu defribilatoare semiautomate, în comuna Ibănești, finanțat de primăriile Ibănești, Hodac și Gurghiu. Iar pe 8 septembrie în prezența dr. Raed Arafat se inaugura cel de al doilea echipaj de prim-ajutor SMURD din județul Mureș în stațiunea Sovata cu un personal format din 8 persoane care își desfășoară activitatea în cadrul formației civile de pompieri din oraș și este finanțat de Primăria Sovata.
2001 – În acest an s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deservește Pompierii, Poliția, Ambulanta și SMURD. Dispeceratul este finanțat de Primăria Municipiului Tirgu Mureș împreună cu alte primării din județ și cu Jandarmeria Română.

Într-un bilanț al activității SMURD pe acest an dr. Raed Arafat a făcut cunoscute realizările Dispeceratului integrat de urgență înființat la Târgu-Mureș care a fost mult mai aproape de bolnavii aflați în situații limită. Echipele SMURD au intervenit în 2001, în 3800 de cazuri, au fost transportați la spital un număr de 2.088 de bolnavi, majoritatea cu afecțiuni foarte grave. În unitatea de primiri urgențe UPU, au beneficiat de asistență medicală un număr de 18.369 de bolnavi. Datorită dr. Raed Arafat în acest an au avut loc și schimburi de experiență inițiate împreună cu specialiștii din Italia și SUA. 

În acest an UPU SMURD a fost recunoscută din punct de vedere legal ca o structură a Spitalului Județean care i-a adus și statul de funcțiuni și o chemă de personal în organigramă.
2002 – Romeo Soare, scriitorul și directorul Trustului de Presă Ambasador i-a decernat în data de 17 ianuarie, dr. Raed Arafat, premiul revistei Ambasador, la secțiunea Sănătate pentru merite deosebite în slujba vieții.
Pe 11 februarie ambasadorul Uniunii Europene la București, Jonathan Scheele a poposit la Târgu-Mureșul pentru o documentare asupra stadiului proiectelor locale susținute prin programe europene și care au atras în județul Mureș sute de mii de euro. Ambasadorul a făcut o vizită și la sediul Dispeceratului integrat de urgență – proiectul pilot ”112” și l-a felicitat pe Dr. Raed Arafat pentru faptul că deși nu a fost finanțat de Comunitatea Europeană, acest proiect răspunde, cerințelor aderării României la spațiul UE.
Pe 5 iunie 2002 în prezența primarului Ioan Dorin Dănășan și a dr. Raed Arafat s-a inaugurat la Sighișoara, Serviciul public comunitar de urgență SMURD care funcționa în sediul Unității de Pompieri din strada Mihai Viteazul pus la dispoziția populației din Sighișoara și împrejurimi.
În același an renumitul doctor s-a mutat în Sângeorgiul de Mureș.
2003 – În anul acest an a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler de la președintele României, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate științifică și de cercetare, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și comunicațiilor în România. Iar din partea Prefecturii Județului Mureș i s-a conferit Distincția “Fibula de la Suseni” care se acordă în baza Ordinului Prefectului în semn de înaltă recunoaștere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială și pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identității comunității mureșene.
2004 – În acest an s-a constituit catedra de medicină de urgență în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.
În același an revista AMBASADOR i-a decernat doctorului Raed Arafat premiul revistei la secțiunea Sănătate la care au mai fost premiați și conf. Univ. Klara Brânzaniuc, prof. univ. Dr. Constantin Copotoiu, prof. univ. Nagy Ors și Dr. Schmidt Lorant și prof. univ. Ioan Nicolaescu.


2005 – Nici nu a început bine anul și pe 5 ianuarie publicația centrală Jurnalul Național îl desemna pe dr. Raed Arafat ,,Omul zilei”. Titlul îi era acordat pentru cel mai recent merit, de a fi salvat prin intervenția promptă a elicopterului SMURD și cu ajutorul pompierilor din Târnăveni cu câteva zile în urmă a în zona Hărănglabului, a unui parapatinst cu piciorul fracturat, caz mediatizat pe atât pe canalele de televiziuni locale cât și naționale.

La 14 ianuarie la 15 ani de la implemntarea SMURD-ului în România Dr. Raed Arafat și-a văzut visul împlinit odată și cu inaugurarea noului hangar ce găzduia elicopterul SMURD și al Centrului Național de Formare în Asistența de Urgență și Operațiuni de Salvare un aparat de zbor ce a costat 4,2 milioane de euro. Aceste investiții puse în practică reprezentau o premieră în viața din România din urmă cu 13 ani pentru că nicăieri în această țară nu se punea un accent atât de mare în salvarea de vieți omenești ca în județul a Mureș.
În luna februarie a acestuia an Serviciul SMURD funcționa în opt județe ale României și Dr. Raed Arafat participa pe bani proprii la un Congres Internațional al Serviciilor de urgențe medicale unde a prezentat în calitate de coordonator al SMURD-ului în premieră proiectul alternativ, numit AMBU, care să se constituie dintr-un parteneriat public-privat.
În luna aprilie a anului 2005, dr. Raed Arafat anunța că unul dintre cele mai mari hipermarketuri din zona Ardealului, parte a unui lanț de magazine cu acoperire națională, Selgros Cash & Carry devenea unul din cei mai mari donatori față de SMURD după ce au donat un cec în valoare de 100 de milioane de lei pentru combinezoanele de protecție pentru personalul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Desarcerare.
În 14 mai 2005 dr. Raed Arafat a participat la inaugurarea primului centru Cardiovascular Pediatric la Târgu-Mureș și la al doilea Simpozion Național cu participare și internațională de Aritmologie Pediatrică al Societății Române de Cardiologie, IBCvT și UMF.
În 22 iunie, Primăria Târgu-Mureș și Consiliul Local la ceremonia de decernare a titlurilor de ,,Cetățean de Onoare” și ,,Pro Urbe” la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureș au acordat în acest an și distincția de ,,Târgumureșean de Onoare” pentru unsprezece personalități care într-un fel sau altul și-au legat viața de ,,Orașul florilor”. Printre aceștia s-a numărat și Dr. Raed Arafat care a primit diploma din partea marelui actor Florin Piersic care a fost și prezentatorul galei.
În luna septembrie a anului 2005 la 15 ani de la înființare Dr. Raed Arafat anunța că din datele statistice pe care ce le deține au existat în cei 15 ani SMURD a intervenit și a salvat 45 de mii de vieți omenești și în același an 96% din târgumureșeni s-au solidarizat cu campania ,,100% pentru tine, 1% pentru SMURD” care abeneficiat în final de cea mai mare sumă obținută la nivel național de o entitate non-profit:274.454 , 20 RON prin Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România. Cu acești bani SMURD a achiziționat una din cele mai moderne mașini de intervenție din țară la acea dată.
În anul 2005 când ministrul Sănătății de atunci Eugen Nicolaescu a început să lucreze la reforma sănătății l-a luat ca și consultant principal pe Dr. Raed Arafat care se bucura de popularitate extrem de mare în rândul populației din România și nu s-a înșelat ce avea să urmeze avea să demonstreze că dacă SMURD-ul nu ar exista, ar trebui inventat.
La 31 decembrie 2005, Raed Arafat a fost decorat de către, președintele României, Traian Băsescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer, ca recunoastere a eforturilor depuse în salvarea oamenilor la inundații și pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieților a numeroși români.

2006 – În acest an a fost înfiinţată Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare. Scopul fundaţiei se limitează la sprijinirea SMURD-ului şi dezvoltarea asistenţei medicale de urgenţă, ea neavând scop patrimonial şi nici alte activităţi care să aducă vreun profit fondatorului sau membrilor boardului.
Pe 15 martie a Dr. Raed Arafat a lansat cmapania ,,2% pentru SMURD” care pentru prima oară s-a extins la nivel național și viza acoperirea cheltuielilor de înființare de noi echipe de intervenție în regim specializat de urgență sau pentru dotarea acestora. Dr. Raed Arafat mai preciza totodată că banii adunați într-un singur cont urmau să fie investiți în județul de unde provin și campania SMURD-ul se bucura de o transparență totală și de un fondator extrem de corect care a reușit încet să îi cucerească nu doar pe mureșeni ci milioane de români să își doneze 2% din venit pentru această cauză nobilă.
În același an firma Mobifone a donat suma de 280.000 de euro care au fost întrebuințați de dr. Raed Arafat pentru achiziționarea unei unități speciale pentru intervenție în calamități.
Dar cel mai important moment în istoria SMURD-ului a fost anul 2006 când datorită fanatismului dr. Raed Arafat de a implementa acest sistem la nivel național s-a întâmplat minunea și legea privind reforma sănătății de acum 12 ani legifera SMURD-ul pentru prima oară în România.

2007 – La 23 august premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit pe dr. Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătații Publice. În același an doctorul momentului din România participa la elaborarea documentului : “MASS CASUALTY MANAGEMENT SYSTEMS, Strategies and guidelines for building “ health sector capacity”, publicat de Organizația Mondială a Sănătății.

2008 – În 25 ianuarie județul Mureș a primit ambulanțe noi destinate intervențiilor în caz de urgență în valoare de 83.000 de euro care au fost repartizate substaților SMURD din orașele Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Iernut și comunele Deda și Ibănești. La eveniment au participat Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, dr. Raed Arafat subsecretarul de stat – medicină de urgență, prefectul, Ciprian Dobre și șeful APS Mureș, Silviu Morariu. Ministrul Sănătății declara atunci că achiziția acestor mașini respectă strategia de îmbunătățire a serviciului de medicină de urgență dar ,,Mureșul beneficiază totodată de metoda practică, teoretică și emoțională impusă de Dr. Raed Arafat în serviciul de urgență”. 

Pe 10 octombrie dr. Raed Arafat a revenit la Târgu-Mureș în calitate de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății la inaugurarea Centrului Medical Nova Vita San, o investiție de 2 milioane de euro, ce aparține omului de afaceri Virgil Mailat și care aducea pe lângă terapii moderne și aparatură ultrasofisticată o șansă la viață pentru bolnavii de cancer.
Numai în anul 2008 s-au înființat 13 centre SMURD în România (Arad, Argeș, București, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Ilfov, Giurgiu, Satu-Mare, Suceava, Vâlcea) ceea ce dovedește că viziunea lui Raed Arafat a fost una pe termen lung și că
2009 – Una dintre cele mai mari realizări ale serviciului de urgență fondat de Raed Arafat a fost implementarea telemedicinii în vara acestui an.
Pe 7 iunie 2009 Raed Arafat a dovedit nu numai că este un bun profesionist în medicina de urgență ci și un bun cetățean al României care merge la vot pentru alegerea celor 33 de europarlamentari care urmau să reprezinte România pentru prima dată într-un mandat complet în Parlamentul European.
.
2010 – În acest an Raed Arafat a primit titlul de profesor invitat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babes” din Timișoara precum și o Diploma de Excelență pentru întreaga activitate depusă în sistemul sanitar românesc.  

2011 – Raed Arafat a devenit în acest an unul dintre cele mai spectaculoase persoane din Guvern, după ce a fost trimis la plimbare de Băsescu pe vremea când era subsecretar de stat şi apoi a fost numit în funcţia de ministru. Scandalul legat de demisia doctorului anestezist Raed Arafat, cerută de preşedintele Traian Băsescu, a dus la izbucnirea unor proteste de stradă care s-au transformat în manifestări contra șefului de Stat în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Totul a pornit de la o intervenţie în direct a lui Băsescu, într-o emisiune televizată la care participa şi Arafat, şi la care preşedintele i-a atras atenţia acestuia să-i prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale şi nu să creeze „o psihoză publică” legată de nemulţumirile sale referitoare la proiectul noii legi a sănătăţii.

„Dacă nu găseşte înţelegere şi are altă părere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici, ghicitoarea mea”, a precizat atunci Traian Băsescu.

Sistemul medical de urgenţă ar putea fi distrus prin noua lege a sănătăţii, a susţinut Raed Arafat, care a anunţat că demisionează din funcţie dacă documentul va fi votat în forma actuală, care ar permite apariţia mai multor servicii de urgenţă private, ceea ce ar putea duce la desfiinţarea SMURD.

2012 – Președintele a cerut atunci retragerea proiectul de lege a sănătăţii care a generat numeroase dezbateri soldate şi cu demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat în 10 ianuarie 2012.

Pe 1 ianuarie 2012, medicul Andrei Georgescu, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București, declara, pentru MEDIAFAX, că a acceptat numirea ca subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, în locul lui Raed Arafat.

În aceiași zi, Tudor Ciuhodaru a venit la Guvern și i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu și Vasile Cepoi ca făcând parte din echipa care va lucra la legea privind sănătatea și serviciile de urgență, precizând că posturile lor vor fi stabilite de primul-ministru. Potrivit lui Ciuhodaru, în aceeași formula s-au prezentat și președintelui Traian Băsescu.

La ora 14.27 – șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iasi, Vasile Cepoi, declara pentru MEDIAFAX că a fost chemat în Capitală pentru a i se propune funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Seara peste 50 de persoane au participat, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu Raed Arafat, având pancarte pe care scrie “Respect Arafat”, “Nu ne condamnați la moarte!”, “Ne-ați ciuruit!”.

În seara de 11 ianuarie 2012 s-a și organizat primul miting pentru susţinerea lui Raed Arafat la care au participat aproximativ 1.500 de persoane s-a încheiat după aproximativ trei ore, unul dintre punctele manifestaţiei fiind sediul SMURD, unde oamenii au scandat „Jos cu hoţii”, „Jos Băsescu”, „Demisia”. Târgu-Mureș-ul a aprins scânteia și apoi mii de cetățeni ai României nemulţumiţi de atitudinea lui Traian Băsescu în această problemă şi de faptul că i s-a cerut lui Arafat să plece au ieşit în stradă şi au protestat.

Acțiunea pentru susținerea Dr. Raed Arafat, începută pe rețeaua de socializare Facebook, continua cu un apel către bucureșteni să se solidarizeze cu cei din Mureș și Cluj și să vină, în capitală, pe 14 ianuarie, la ora 14.00, în Piața Universității pentru a-și exprima solidaritatea fața de fostul subsecretar de stat.

Raed Arafat a făcut un apel la oameni să nu mai iasă în stradă și să nu se lase manipulați politic prin diverse anunțuri postate pe internet sau alte mijloace întrucât acțiunile pot degenera și afecta ideile fața de proiectul legii sănătații.

Până la urmă Guvernul a cedat în faţa presiunii manifestanţilor, numindu-l din nou în funcţie pe Raed Arafat, dar protestele au continuat. Oamenii s-au arătat nemulţumiţi şi de măsurile de austeritate şi recesiunea economică slabă, nu doar de organizarea sistemului medical. Mulţimea din Piaţa Universităţii a cerut demisia lui Băsescu şi convocarea de alegeri anticipate. Proteste au izbucnit şi în alte oraşe din ţară, dar cu un număr mai mic de participanţi.
Pentru o perioada de o săptămână, postul de subsecretar a fost ocupat de medicul Andrei Georgescu, iar în urma mai multor proteste care au izbucnit în București și în alte orașe din România, Raed Arafat a fost repus în funcție de către premierul Emil Boc pe 17 ianuarie 2012.
Pe data de 22 aprilie 2012 primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Sofalvi Szabolcs, a înmânat subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, în cadrul unei festivităţi, distincţia de cetăţean de onoare al comunei, care se află în apropierea municipiului Târgu Mureş şi unde acesta avea domiciliul de zece ani.
Pe 30 iunie 2012, a fost ales Membru de Onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgență, pentru sprijinul acordat la dezvoltarea acestui sistem primind și premiul pentru leadership.
La 1 octombrie a fost numit ministrul interimar al Sănătații, functie la care a renuntat a doua zi.

Pe 7 noiembrie 2012, Raed Arafat a acceptat să devină ministru al Sănătații, preluând funcția de la premierul Victor Ponta, care asigurase interimatul. La ceremonia de numire în funcție, având la dispoziție și Biblia și Coranul, a ales să depună juramantului doar pe Constituția României.
Raed Arafat a mai avut de înfruntat scandalul izbucnit în urma folosirii unui vaccin împotriva tuberculozei care a fost adus din Danemarca şi a generat reacţii adverse grave la unii copii. După ce a cerut oprirea imunizării şi s-au făcut numeroase analize, specialiştii străini au dat undă vede reluării vaccinării.

2013 – Pe 1 martie fondatorul SMURD a fost decorat de regele Mihai în calitate de Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Pe 26 iunie 2013 datorită muncii depuse de echipa sa, publicația Jurnalul National l-a desemnat din nou pe doctorul Arafat „Omul zilei”.
În luna octombrie dr. Raed Arafat avea peste 70 de diplome și trofee interne și internaționale și dacă nu era de ajuns arabul Raed Arafat devine și cavaler într-o lume creștină, fiind decorat de Republica Franceză cu cea mai înaltă distincție a statului ,,Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare”.
2014 – Pe 18 ianuarie subsecretarul de stat Raed Arafat anunța că Ministerul Sănătății a alocat suma de 5 milioane de lei adică peste un miion de euro pentru înființarea unei subacțiuni în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a morții subite, bani din care pacienților, cu probleme, le vor fi implantate dispozitive numite defribrilatoare cardiace. (Programul de infarct experimental început în 2011 și a avut un impact major în reducerea mortalității cu 50% iar în 2014 mortalitatea continua să se mențină la 8%, față de peste 13% procent înregistrat la începutul experiemntului).
Pe 29 ianuarie Guvernul a adoptat printr-o Ordonanță de Urgență înființarea Departamentului de Intervenții în Situație de Urgență în cadrul Ministerului de Interne în fruntea căruia a fost numit dr.Raed Arafat care a primit și funcția de vicepreședinte al Comitetului pentru Situații de Urgență. Pentru a prelua noile responsabilități dr. Arafat a părăsit funcția de secretar de stat din Ministerul Sănătății, fiind numit în aceiași demnitate în Ministerul de Interne.
În 28 iunie 2014 la aniversarea de 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Cluj, fondatorul SMURD, Raed Arafat Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, prezent la eveniment declara ,,Vreau să vă dau cifre ca să înţelegeți cum a evoluat SMURD-ul. Dacă acum trei ani SMURD-ul avea pe zi 400-500 de intervenţii pe ţară, astăzi deja sunt foarte multe zile în care depăşim 1000-1050 de intervenţii pe zi. Şi numărul creşte. Creşterea în acest an, comparativ cu anul trecut, este de 16%”.

2015 – În acest an SMURD a împlinit 25 de ani de activitate. Proiectul demarat de vizionarul doctor sirian, Raed Arafat a atras repede oameni care au fost curioși s-au îndrăgostit de acest concept și au descis să se alăture echipei. Cei care au început atunci alături de Raed Arafat și lucrează și astăzi în sistem sunt: Dr. Cristian Boeriu, as. Șef. Hajnal Vass, Ana Maria Szabo, dr. Mărioara Șalanta, dr. Puiu Popescu, Adrian Bălan, dr. Nik Brăducu, dr. Bogdan Csillag, dr. Cristian Pandrea, Megyeși Haznalka și Dalma Vereș și au fost premiați de Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu pentru că au fost alături în acest proiect un sfert de secol.
În luna iunie a aceluiași an Dr. Raed Arafat a fost numit director NATO în telemedicină. Mai concret în cadrul unui program NATO de dezvoltare a unei capacități multinaționale de telemedicină, care să sprijine intervenția la dezastre, implementat de România împreună cu alte țări membre și partenere, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a fost desemnat ca director.
2016 – Sub conducerea doctorului Raed Arafat în calitate de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, două echipe SMURD din România au participat la Competiția Mondială de Prim Ajutor și Descarcerare de la Curtibiba din Brazilia. Echipa SMURD Mureș și SMURD Vâlcea câștigătoare ale competiției naționale de anul trecut. Echipa din Mureș care s-a format sub supravegherea dr. Raed Arafat pe vremea când încă era coordonator al SMURD Mureș s-a situat pe locul 15 din 30 la evaluarea generală și echipa din Vâlcea pe locul 19 din 30. Însă pe scenariul medical complex echipa de paramedici SMURD din Mureș s-a situat pe locul 5 din 30, iar la evaluarea actului de comandă pe descarcerare pe locul 14 din 30.
Pe 14 noiembrie dr. Raed Arafat declara pentru Agerpres că Fundația pentru SMURD a primit mai multe echipamente medicale, printre care un aparat de oxigenare extracorporală artero-venoasă sau plămân artificial, precum și o mie de uniforme pentru voluntari din partea KMG Internațional prin intermediul companiilor membre care sprijină intervențiile medicale de urgență ale SMURD, la nivel național. ,,Echipamentul primit acum este de fapt un plămân artificial portabil, primul din sistemul național de sănătate, care va fi folosit, atât în spital cât și pe durata transportului cu elicopterul sau cu ambulanța al unei persoane în stare gravă și care are nevoie de susținerea funcțiilor respiratorii și cardiace”.
2017 – Târgu-Mureșul orașul care l-a adoptat după Revoluția post decembristă pe doctorul anestezist a organizat Campionatul Mondial de Prim-Ajutor și Descarcerare fiind prima competiție de acest gen organizată de Statul român unde o mare contribuție a avut-o chiar dr. Raed Arafat unde echipajul ISU Horea din județul Mureș a ocupat locul I pentru cea mai bună echipă de descarcerare la categoria “rapid extrication-developmental”!.

2018 – Pe 16 februarie, Dr. Raed Arafat a fost prezent la Timișoara în calitate de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne la Universitatea de Vest unde a semnat un parteneriat de colaborare prin care studenții din Timișoara vor putea fi voluntari în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al MAI iar angajaţii vor fi mai bine pregătiţi în acest domeniu. Acesta are ca scop întărirea legăturilor dintre cele două instituții, dar și instruirea și educarea personalului pentru o mai bună gestionare a situațiilor de urgență. De asemenea, acesta deschide și noi oportunități pentru studenții UVT, cum ar fi posibilitatea stagiilor de voluntariat în structurile subordonate DSU”, au anunţat cei de la Universitatea de Vest Timişoara.
În luna aprilie Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit despre un subiect tabu în România și lansat o propunere care ar putea revoluționa sistemul medical din țară: Medicul să se hotărască în ce parte să lucreze – public sau privat. Șeful DSU susţinea că odată cu creşterea veniturilor din sistemul sanitar ar trebui să se ia şi alte măsuri, cea mai importantă fiind delimitarea sectorului privat de cel public şi impunerea interdicţiei cadrelor medicale de a lucra simultan în ambele sectoare.
Arafat argumenta atunci că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor. Dr. Raed Arafat mai preciza că până acum venitul a fost problema pentru care nu s-a putut aborda acest subiect care duce la abuzuri faţă de pacient, însă acum veniturile au atins un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să decidă în ce loc să muncească. Plus colac peste pupăză datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată clar că cel puţin 100 de milioane de oameni sunt împinşi către sărăcie pentru a accesa serviciile de sănătate din ţările lor.
În aceeași lună secretarul de stat în MAI, Dr. Raed Arafat devenea viral pe internet după ce personal a sunat la 112 şi a anunţat că a izbucnit un incendiu la un spital din România. Din fericire, focul nu cuprinsese nimic, ci Arafat a vrut să atragă atenţia că în curtea acelui spital nu se putea intra în caz de pericol din cauza maşinilor parcate de medici şi rudele pacienţilor.

Tot în luna aprilie Raed Arafat a propus interzicerea utilizării în spaţiile publice a ţigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice. „900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcolile în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescentii.Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dupozitive”, scria Raed Arafat pe Facebook.

La începutul lunii mai, jurnalista Cora Muntean a scris un articol intitulat ,,Decăderea lui Dr. Raed Arafat” acesta nu a rămas indiferent și a dat un drept la replică articolului foarte fairplay pe pagina sa de facebook fără să acuze însă a lăsat internauții să tragă concluziile din care citez ,,Mersul la București în 2007 a fost pentru mine cea mai grea decizie din viața mea și a fost o decizie care am luat-o după multa gândire punând condiția că nu mă voi înscrie în vreun partid sau formațiune politică, ce am și respectat ca principiu până în ziua de astăzi. Dacă nu mergeam la București, multe nu se puteau realiza, iar SMURD-ul, care este doar o parte dintr-un sistem mult mai complex, nu ajungea sa fie un serviciu național cu posibilitățile pe care le are acum și oportunitățile de dezvoltare pe care le are pentru viitor”.  Doctorul Arafat a concluzionat în încheiere ,,Dacă ce am făcut este o decădere, mă întreb cum se încadrează gestul tau? dar te las pe tine și pe cititorii acestui răspuns să decideți. Sunt convins ca o să mai ataci și o să mai scri despre “demonul” Arafat având în vedere ca ești la locul potrivit pentru a face acest lucru. Ca să fiu corect am să postez articolul tău să-l vadă și cei care citesc acest răpsuns.. mult succes la noul post!”. 

A urmat apoi Olivia Steer să intre în conflict cu Raed Arafat după ce vedeta tv a publicat un mesaj controversat în care afirma că rujeola nu există, făcând referire la o decizie a Curţii Supreme din Germania, din 2017. Secretarul de Stat Raed Arafat a reacţionat imediat şi a menţionat că acea decizie nu se referă la existenţa sau nu a virusului, ci la un pariu.
Pe 21 mai cu trei zile înainte de a împlinii 54 de ani, Dr. Raed Arafat a fost invitat de onoare în Bulgaria unde i s-a decernat titlul „Doctor Honoris Causa” din partea Universitații de Medicină din Varna. ,,A fost o ceremonie emoționantă iar recunoașterea acordata de colegii din Varna este una pe care o datorez tuturor celor care au lucrat cu mine pe parcursul anilor trecuți și celor care au fost alături de mine sprijinând activitatea pe care am desfășurat-o în dezvoltarea domeniului asistentei medicale de urgență. Le mulțumesc colegilor din Varna pentru gestul care m-a surprins și m-a făcut să mă simt mândru de realizările noastre în acest domeniu în România” scria doctorul pe pagina sa de Facebook.

 

Dincolo de controverse, pariuri și speculații Dr. Raed Arafat rămâne în istoria noastră ca primul palestinian de origine română care a revoluționat Medicina de Urgență din România și primul om care nu s-a născut în România și pentru care a ieșit populația în stradă luându-i apărarea după ce președintele țări a vrut să îl demită din funcție în cadrul unei emisiuni televizate.
Eu cred că cei mai inteligenți români sunt pe deplin conștienți de măiestria și profesionalismul său și nu se lasă manipulați de răutăți și diversiune bine instrumentate. Un lucru e cert că dr. Raed Arafat a pornit de la zero cu o diplomă românească în buzunar cu o mașină închiriată înarmat cu simț practic și o determinare fără limite să depășească toate piedicile puse de sistemul medical și administrativ românesc. A dezvoltat un sistem funcțional de stat în țara care l-a adoptat și acest lucru îl propulsează în galaxia valorilor din România pentru eternitate.

     La 20 de ani de la întemeierea SMURD, profesorul Mircea Chiorean îi ura Dr. Raed Arafat ”să-și păstreze fanatismul”. Iar Vlad Mixich scria în articolul ,,Fanaticul -Raed Arafat” în 2011 că ,,Sângele arab sclipește limpede în viata lui Raed Arafat: pasionat, excesiv și intolerant. Doar ca fanatismul lui nu încearcă să aducă moartea, ci să o amâne. Aceasta inversare pozitivă e fericită, dar inexplicabilă. Căci cine altcineva poate înțelege motivațiile unui fanatic, în afară de cei asemenea lui?”. 

    Vă mulțumim că existați și că trăiți în România și vă urăm ca iubirea oamenilor pentru dumneavoastră să crească mereu!


About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *