LAURENŢIU LUCAS COPILUL MINUNE AL REGHINULUI. LA 6 ANI CITEŞTE 17 CĂRŢI ÎNTR-O LUNĂ, ŞI PESTE 200 ÎNTR-UN AN !

0
AA234A

Un băieţel de şase ani din Reghin, şi-a dus pasiunea pentru citit la un nivel de neimaginat. Puştiul are doar 6 ani s-a născut în oraşul Aarhus din Danemarca pe data de 29 aprilie 2014, şi locuieşte în Reghin de la vârsta de 3 ani jumătate. Este elev în clasa 0 în cadrul Gimnaziului „Alexandru Ceuşianu” la clasa învăţătoarei Cocean Olimpia şi este totodată înscris la Secţia de Copii a Bibliotecii „Petru Maior” unde l-am descoperit şi noi.

Este cel mai fidel cititor din generaţia sa reuşind să îi uimească toţi colegii, învăţătorii şi cunoscuţii cu dorinţa sa arzătoare de a citi. Are o slăbiciune pentru cuvântul scris şi microbul cititului în sânge. Numele său este Mare Lucas Laurenţiu are 6 ani şi 5 luni. Dacă până luna trecută cartea lui preferată a fost „Toy Story” „Povestea jucăriilor” o carte care a citit-o de mai multe ori şi a cărei acţiune se învârte în jurul aventurilor unui grup de jucării care prind viață atunci când oamenii nu le pot vedea. De curând însă a descoperit o altă carte care  i-a schimbat preferinţele “Aventură Pokémon” despre Ash, un băieţel de 10 ani care vrea să devină cel mai mare maestru Pokémon din lume. 

Micuţul geniu în devenire este fiul lui Ionuţ Launrenţiu şi al Lidiei Mare din Reghin. El este inginer iar ea este referent achiziții, absolventă a unei facultăţi de științe economice, juridice și administrative și în paralel a absolvit şi un modul pedagogic. Lucas are un chip angelic, doi ochi verzi de smarald şi o privire profundă şi în acelaşi timp plină de înţelepciune. Dacă stai de vorbă cu el, ai impresia că stai în faţa unui „om” cu misiune hristică. Are un IQ peste medie, este extrem de sigur pe el şi autoritar, are o inteligenţă verbal lingvistică şi logico-matematică pe care o întâlneşti doar la aşa zişii „copii de diamant”. Ce sunt Copiii Diamant ? sunt noua generaţie de copii-minune care se naşte după generaţia Curcubeu. Vocabularul său te impresionează. Mi-a spus că vrea să devină actor şi pictor adică să aibă două profesii şi în amândouă să exceleze. Are totodată şi cunoştinţe de matematică şi de geografie, mult peste media lui de vârstă, recunoaşte aproape toate statele de pe harta lumii, şi ştie denumirile celor mai importante capitale din Europa.

Mama copilului minune ne-a declarat că, Lucas are un tabel preluat după modelul celui de pe blogul „Maraton de lectură”, unde, Lidia Mare este membră. Acolo a descoperit această provocare pentru pasionaţii de citit, după formula: în fiecare zi să citeşti cel puţin numărul de pagini corespunzător datei din calendar . Adică, dacă astăzi este 1 noiembrie, cititorii citesc cel puţin o pagină dintr-o carte. Mâine citesc 2 pagini, și tot așa, până ajung la sfârșitul lunii să citească 31 de pagini într-o zi. Cei care citesc mai multe pagini, au deja experiență, şi ajung să scrie în spațiul pătratului mare, 1+ numărul de pagini pe care le-au citit în plus. Lucas este unul dintre copii care au prins gustul acestui experiment, cu ajutorul mamei sale. Aşa, şcolarul de numai 6 ani a ajuns la performanţa de a citi numai în luna octombrie 17 cărţi, începând de la „Cartea Junglei”, „Ce minunată este iarna” sau „Garda felină” şi „Regele Leu” până la „Pokemon”, „Zotropolis” şi „Iepuraşul de zăpadă”. Toate aceste cărţi, conform tabelului „Maraton de lectură”, demonstrează că Laurenţiu Lucas a citit în 31 de zile, 591 de pagini. În zilele de 6 şi 30 octombrie a fost în cea mai mare formă reuşind să cititească căte 48 de pagini pe zi.

„La atras foarte tare, așa că i am scos la imprimantă tabelul respectiv. El a notat fiecare zi, paginile citite și eu i am scris titlurile cărţilor citite în acesta lună. Îl încântă foarte tare când vede cum îi creşte numărul de pagini citite și le spune cu atât entuziasm tuturor care îl ascultă musafiri, rude, vecini… Până la acest tabel nu și-a ținut o evidentă anume, avea doar această sete de citit şi cunoaștere. Citea ce prindea în mână, fără a ţine o anumită evidentă. De la revistele jucăriilor cumparate, și aici ma refer la niște jucării, ( pești, păsări) care au revistă cu detalii despre mai multe specii, și se și colecționează, până la atlase, povesti și alte cărţi pentru vârsta lui. Îl văd pe stradă că citește orice îi pică la ochi, reclamele de la magazine, afișe, orice, nu se poate stăpâni. În toate dimineţile din această vacanță s-a trezit înaintea mea, și a citit până m-am trezit și eu!”, declară mama copilului.

Am întrebat-o pe mama lui Lucas dacă fiul său are o mâncare preferată ? Doamna Lidia ne-a mărturisit că nu are o mâncare preferată „dar ce pot spune la acest capitol e că mănâncă zilnic … carne. Îi place carnea foooarte mult îi place ciorba cu costiță afumată, pulpele de pui, pulpele dezosate, aripioarele, ceafa de porc, cotlet de porc, șnițele, chiftele… carne să fie că nu refuză niciodată și preferă cartofii piure ca și garnitură, salatele mixte sau salata de varză. Ca și desert îi plac brioşele cu fulgi de ciocolată, pe care le facem împreună de fiecare dată și adora clătitele făcute de soţ, cu înghețată și/sau nutella”.

Micul geniu în devenire Lucas alături de părinţii săi Laurenţiu şi Lidia şi frăţiorul său mai mic Ionuţ Andrei

Sunt oameni care nu au citit 17 cărţi într-o viaţă, nu într-o singură lună, şi dacă calculăm o medie de 10 cărţi, de când a început să citească şi până în prezent reiese că Lucas a citit cel puţin 180 de cărţi, la vârsta la care amulţi copii nu ştiu nici să îşi lege singuri şireturile de la încălţăminte. Cu siguranţă vom mai auzi în viitor despre acest copil supradotat ! Ne bucurăm că suntem primii care am scris despre calităţiile acestui copil atât de special !

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *