LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI, A BIFAT 2 ANI DE LA ÎNFIINȚARE

0

      În 8 mai 2015, un grup de 14 poeți și scriitori români din județul Mureș s-au constituit în filiala Ligii Scriitorilor din Romania, cu dorința arzătoare de a desfășura diverse activități culturale într-un cadru organizat. După 2 ani filiala are 45 de membri din județele Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Covasna, ca și din Italia și Portugalia. 

Scopul filialei este promovarea creaţiei literare a membrilor săi prin editarea unei reviste proprii, înfiinţarea unui cenaclu literar şi desfăşurarea a cât mai multor activităţi în teritoriu, pentru a trezi gustul şi dorinţa oamenilor de a citi cât mai multă proză şi poezie. Pe lângă aceste deziderate liga și-a propus și descoperirea, educarea, promovarea şi atragerea unor tinere talente care să înlocuiască în timp, garda veche de poeți și scriitori ai județului care și-au sacrificat anii de aur pe baricadele presei sau promovând creațiile literare și proza asumată. 

 

          Ce a realizat în cei 2 ani scurși de la înființare? Pe lângă sporirea numărului membrilor liga s-a preocupat permanent pentru promovarea tinerelor talente din rândul copiilor, sens în care a permanentizat două concursuri naționale de poezie și abilități practice ,,Flori de primăvară” și ,,Scrisori pentru Moș Crăciun”, fiecare dintre ele având până acum aproape 300 de participanți din țară și străinătate. Ideea și întreaga organizare, desfășurare și finanțare, fiind asigurate de poeta Mihaela Rașcu.


În cei 2 ani, membrii LSR Filiala Mureș au lansat un număr de 12 noi volume de poezii și proză, unele din ele apreciate inclusiv la nivel național. Din rândul acestora amintim cele ale colegilor: Mariana Cristescu, Dușa Traian, Ilie Șandru, Gheorghe Bănescu, Ilie Bucur, Gheorghe Șincan, Ioan Baciu, Petru Lechințan. Amintim că în acest an scriitorul Dușa Traian a primit premiul națiuonal al L.S.R pentru romanul ,,Țăran cu cravată” , Antonia Rașcu, la cei 10 ani ai săi, a primit premiul pentru debut, iar Mircea Dorin Istrate marea distincție a L.S.R.. ,,VIRTUTEA LITERARĂ”. Extrem de bine primite au fost și cărțile colegilor: Ioan Baciu, Claudia Vodă, Emilia Aamariei, Dumitru Silitră, Viorica Feierdan, Viorica Șutu, Mugurel Pușcaș, Gina Moldovan, Maria Dorina Pașca etc.
Foarte mulți dintre membrii filialei au inițiat sau au participat direct la diverse acțiuni culturale de interes, concursuri și manifestări comemorative, lierale, artistice, religioase: Mihaela Rașcu, Anca Daniela Moldovan, Dorina Pașca, Viorica Feierdan, Viorica Șutu, Claudia Vodă, Ani Vanda, Cernea Mihaela, Ilie Frandăș, Ioan Baciu, Ioan Bândilă, Ioan Torpan, Robert Matei. Conform declaraților președintelui Mircea Dorin Istrate, filiala Mureș a L.S.R. este apreciată ca fiind una din cele mai active filiale din țară și străinătate.
Președintele a ținut totodată să transmită prin intermediul unui comunicat de presă mulțumiri pentru sprijinul acordat și buna colaborare în cei doi ani cu filiala Mureș președintelui Alexandru Florin Țene, cotidianului ,,Cuvântul Liber”, redactorului șef Lazăr Lădariu, ca și celorlalți redactori, Nicolae Băciuț, președintele culturii mureșene, domnelor Emilia Feier, Sorina Bloj, Gabriela Costescu, Burian Dinuca, Ioan Berța și Ioan Gâju pentru acțiunile comune pe care le au desfășurat cu cei amintiți, iar membrilor le-a transmis cât mai multe succese.


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *