Lucreția Cadar egal 20 de ani de politică, patru mandate de primar la cârma unei comune ce tinde să devină oraș
Primarul Lucreția Cadar are la activ 20 de ani în politica post-decembristă, are realizări incontestabile, chiar și de dușmanii ei, și o mulțime de calități care o recomandă să fie edilul comunei Deda pe merit. A câștigat un mandat, două, trei și acum este la al patrulea în exercițiul funcțiunii, după ce și-a adjudecat victoria cu un procent de 67,5% din numărul total de voturi. A câștigat datorită „lucrului bine făcut” și respectului care îl are în comunitate. Așa cum scria și profesorul Mircea Duca în prefața cărții „Lucreția Cadar – Un primar de 5 stele” în 2012, dincolo de microscoapele opiniei publice ,,singurul său ambasador fidel este harul comunității, case, oameni, grădini, obiceiuri, adrenalina care conferă titlul și amprentă atât localității cât mai ales celui care prin alegere a devenit omul numărul unu în comună”. Lucreția Cadar este o luptătoare care spune că menirea sabiei e să lupte, nu să ruginească în teacă, are credință în Dumnezeu, moralitate și respect. Este un caracter puternic, greu de destabilizat atunci când își propune un lucru. Iar pentru că nu ar fi corect să nu amintim că în viața unui primar există și greutăți am provocat-o la un interviu neconvențional pe Lucreția Cadar și ea a acceptat într-o zi ca oricare alta, fără mestecănișuri protocolare.
Rep. : Cum v-a schimbat viața faptul că ați ajuns primar în comuna Deda ? Și care este secretul unei evoluții personale remarcabile cum este a dumneavoastră în domeniul administrației?
L.C.: Au trecut 20 de ani de când am intrat în viața politică post revoluționară. În anul 1996, la solicitarea Partidului România Mare, am acceptat după îndelungi insistenţe să candidez şi să mă înscriu pe listele de consilieri locali ai acestei organizaţii locale. S-a insistat din partea e membriilor organizaţiei să candidez din nou, pentru că eu făcusem politică şi înainte de 1989 şi eram o persoană populară şi cunoscută la nivel de comună. Lucrasem ani de zile în administraţia publică locală şi în cadrul unei Cooperative Agricole de Producţie din satul Filea, unde am şi domiciliul. În sfârşit, până la urmă am candidat la funcţia de primar şi eram numărul unu şi pe lista de consilieri locali ai PRM. Nu am devenit primar, dar am obţinut patru mandate de consilieri locali. În anul 2000 am fost aleasă în calitate de viceprimar al comunei, apoi am mai bifat trei mandate de primar şi acum sunt la al patrulea în exercițiul funcțiunii.
Sigur că este o onoare pentru o femeie să conducă o comună mare cu peste 4000 de locuitori, cum este Deda, și să fie aleasă patru mandate consecutiv. Dar consider că am ajuns să fiu realeasă în funcția de primar, pentru că în întreaga mea activitate am pus ca prioritate, seriozitatea, munca și omenia. Mi-am dorit să dovedesc că Deda poate fi o comună care să suporte schimbări, să se dezvolte, şi acest lucru îmi dă încredere în forţele mele.
Rep: La fel cum Târgu-Mureșul se mai numeste și ,,Orașul Florilor”, și Reghinul ,,Orașul Viorilor”, cum am putea numi Deda? Care este în opinia dumneavoastra specificul cunoscut de vizitatorii comunei pe care o conduceți?
L.C.: Interesantă întrebare. Ce să spun? În primul rând, pentru a ne identifica mai ușor pe Valea Mureșului, am înființat anul trecut o casă ,,muzeu etnografic” în care am încercat să aducem tot ceea ce este tradițional și specific gospodăriilor țărănești din comuna Deda, pentru că ne dorim să păstrăm vie viața de odinioară a locuitorilor de pe aceste meleaguri și îndeletnicirile lor. De aceea cred că cea mai potrivită titulatură pentru Deda ar fi ,,comuna oamenilor gospodari” care și-au făcut un țel din a face agricultură, din a crește animale și, de asemenea, din promovarea jocului și portului popular. Toate satele noastre au Ansambluri Folclorice, pentru că dorim să transmitem pentru generațiile viitoare pământurile, casele rămase moștenire de la bunicii și părinții noștri și tradițiile, așa cum au fost la noi dintotdeauna. Adică, într-o propoziție spus: Respectăm tradiția, dar promovăm și modernizarea!
Rep.: Care sunt sau ar trebui să fie în opinia dvs. calitațile unui bun primar?
L.C.: Primarul ideal ar trebui să fie lider al comunității, bun gospodar, o persoană sociabilă, o persoană empatică și bineînțeles cu studii în administrație pentru că un primar pe lângă drepturi are și o mulțime de responsabilități. De exemplu comuna Deda în acest an are un buget de 110 miliarde de lei vechi, bani aprobați de Guvernul României și care trebuie cheltuiți judicios.
Rep: Dacă ar fi să denumiți un sentiment al împlinirii profunde, care ar fi acesta?
L.C.: Calitatea de părinte în familia mea și poate ,,părinte” al consătenilor mei, în sensul că mi-am făcut datoria de om. Cred că am fost și sunt o mamă, care a lăsat deschise toate ferestrele sufletului și ale minții mele, pentru a pătrunde tot ceea ce pot învăța în construirea unei relații oneste, atât cu copiii mei în familie, cât și cu consătenii mei, în calitate de primar. Ca om, am construit o casă, am plantat pomi (dețin o livadă frumoasă), am copii care mă reprezintă și care duc mai departe renumele familiei noastre de oameni gospodari, uniți și de omenie. Mai trebuia să scriu o carte pe care încă nu am scris-o, dar a scris-o regretatul jurnalist Romeo Soare despre mine intitulată ,,Un primar de 5 stele”. Deasemenea un alt sentiment al împlinirii profunde pe care l-am câștigat este cel de bunică. Am 5 nepoți pe care îi iubesc enorm și ei sunt foarte atașați de mine și iată că pe lângă faptul că dezvoltăm Deda și familia mea prin urmașii care îi las, vom dăinui în timp pentru oameni și pentru tot ce înseamnă eternitate.
Rep. : Actele prin care ne recomandăm sunt felul nostru zilnic de a fi. Adică, altfel spus, a trăi normal și firesc. Cum arată, de pildă azi, o zi din viața unui primar?
L.C.: În general, o zi din viața primarului Lucreția Cadar se prezintă astfel: dimineața, la ora 8.00, sunt la program, urmează discuțiile și pregătirea pentru ceea ce înseamnă programul de lucru sau problemele de pe agenda de lucru a primarului, repartizarea sarcinilor către colegi și, în final, deplasarea pe teren, pentru a lua pulsul lucrărilor în stradă, care se implementează în acest moment în comună. Bineînțeles, trebuie să rezolv problema corespondenței după orele 12.00-13.00. Apoi rămân pe poziție în birou, pentru a fi la dispoziția cetățenilor. Pentru cei care nu știu, țin să precizez că primarul Lucreția Cadar nu are un program strict de audiențe, la mine audiențele se realizează zilnic. Ușa primăriei și a biroului meu este deschisă și primitoare pentru oricine și cu orice sunt la dispoziția locuitorilor . Comunicarea și transparența decizională la Deda sunt elemente obișnuite, aceste aspecte poate că mi-au adus și succesul pe care l-am câștigat în administrația publică.
Rep.: Oamenii care vă iubesc, care știu că pâinea se câștigă și se face greu și e uneori e și proastă, vă spun păsurile? Spun toți, într-adevăr, întotdeauna ce gândesc?
L.C.: Da oamenii sunt sinceri când vin la mine. Îi simt. Pe 95% dintre ei îi cunosc foarte bine, îi știu cu ce gânduri vin, se destăinuie și așteaptă de foarte multe ori poate 15 minute sau o jumătate de oră să intre la mine, pentru că vor să discute problemele lor personal cu primarul. Îmi fac timp și încerc să le rezolv problemele tuturor. Tocmai de aceea uneori programul meu se încheie la orele 18.00 sau chiar 20.00, dar faptul că cetățenii apelează la mine mă determină să fac tot ce îmi stă în putință, să nu plece din biroul meu cu problemele nerezolvate sau cu promisiunea că în viitorul apropiat se vor realiza doleanțele lor.
Rep.: Ce o mai ține româncă pe Lucreția Cadar într-o eopcă a globalizării mondiale?
L.C.: Mă consider o româncă adevărată și niciodată nu am să las capul jos din cauza asta. Nu înțeleg de ce naţionalismul în aceste vremuri este taxat de opinia publică, de parcă ar fi o boală incurabilă. Sufletul meu respiră, iubește și trăiește românește!. Sinceră să fiu, drumul meu într-ale politicii mi-a fost deschis de Partidul România Mare sub a cărui siglă am și reușit să îndeplinesc în perioada 2000-2004 funcția de viceprimar al comunei și am admirat caracteristicile esențiale ale acțiunii politice a Partidului România Mare, ce decurgeau din dragostea nețărmurită față de patria și națiunea română. Întotdeauna am avut sentimentul că trebuie să vorbesc frumos despre comuna mea, despre țara mea, despre eroi și despre limba română, lucru pe care îl fac de fiecare dată cu ocazia Zilei Naționale a României de 1 Decembrie, cu ocazia ,,Zilei Eroilor,, care se sărbătoresc la noi într-un cadru festiv. Avem munți, câmpuri împodobite cu flori și multă iarbă verde, avem tradiții, avem biserici, avem dansuri populare și oameni frumoși, luptători, care știu ce înseamnă munca adevărată. Iar din dorința de a păstra și a transmite generațiilor viitoare obiceiurile și tradițiile noastre românești susținem financiar (Primăria și Consiliul Local), ansamblurile artistice de pe raza comunei. Și vreau să vă spun că la Deda, de exemplu, ansamblul ,,Cununa Călimanilor,, a ajuns la cea de a III-a generație de copii, ceea ce înseamnă că în comuna noastră există continuitate în păstrarea tradițiilor. Liceul ,,Vasile Netea,, are un efectiv de peste 900 de elevi, deci avem de unde să selectăm tineri pentru a duce mai departe ,,Cununa Călimanilor,,.
Rep. : Ce înseamnă onoarea pentru dumneavoastră? Cum o câștigați? Cum o apărați?
L.C.: Pe vremuri, se murea pentru onoare. Eu am crescut într-o familie de oameni simpli, țărani la origine, dar pentru bunicii și părinții mei, a fost foarte importantă onoarea, credința și respectul. Am fost educată în acest spirit, am făcut o pregătire medie la început și studii universitare mai târziu și pentru mine cel mai important a fost modul în care mă prezint, modul în care lucrez, în care mă comport în orice împrejurare. Țin la onoare și la imagine. Prin tot ceea ce am făcut, prin faptele mele și prin ceea ce las în urma mea mă consider un om de onoare! Cred că nu poți fi cu adevarat OM fără să ai onoare, fără să-ți asumi responsabilitatea cuvântului dat și fără să trăiești cu respect față de valorile reale și față de legile omeniei și ale lui Dumnezeu.
Rep. : După 20 de ani în politica românească ați ales doctrina social democrată, de ce? Aveți un motiv anume?
L.C.: Aș putea să vă spun că mi-am dorit dintotdeauna să fac parte din Partidul Social Democrat. Mi se reproșa pe vremuri că sunt un om de calitate, dar nu reprezint un partid important. Dar și așa, încet am câștigat simpatia mai multor partide politice de-a lungul anilor și, curtată fiind, am hotărât să fac parte din partidele care aveau un interes vis a vis de comuna Deda. Așa se face că, în timp am trecut pe la toate partidele, în ideea de a aduce fonduri și de a dezvolta comuna Deda. Niciodată nu am pus interesul meu personal înaintea interesului cominității. În 2014, când am intrat în PSD, exista în Deda o organizație mică a Partidului Social Democrat și am întărit-o. Consider că la nivel de județ este o Organizație unită o organizație în care sincer îmi găsesc locul. Lucrurile se desfășoară într-un mod plăcut, fără dirijare de la Centru, astfel că fiecare pe plan local are libertate de a face ce este benefic pentru comună și aprecierile vin în funcție de munca pe care o prestezi. Deci chiar mi-am găsit locul, acum am întinerit organizația locală și alegerile le-am câștigat cu un procent mulțumitor, avem un primar, un viceprimar și 7 consilieri PSD. Pe de altă parte, în prezent doctrina social-democrată pune accent pe principiile statului de drept, pe cele de protecție socială etc. Astăzi, în Europa Occidentală precum și în alte țări ale lumii, social-democrația reprezintă una din principalele doctrine politice, ca alternativă viabilă de organizare și conducere democratică a societății.
Rep.: Dintre cele zece porunci care credeți că e cel mai greu de respectat de un primar?
L.C.: Să știți, că în general, cele 10 porunci mă străduiesc să le respect, doar că acum mă puneți la o grea încercare. (Râde) Încerc să nu mint, să nu fiu falsă, să nu judec, să nu depun mărturii mincinoase și să fac lucrurile din suflet și niciodată să fiu meschină și superficială în ceea ce fac. Le fac din suflet și cu convingerea că se întoarce tot răul făcut împotriva ta mai devreme sau mai târziu. De aceea vă spun că așa mă ghidez eu în viață și în profesie după un sistem de valori în care respect în primul rând legile divine și apoi celelalte impuse de societatea modernă.
Rep.: Vi s-a întâmplat, în calitate de primar să va cereți scuze că ați greșit în fața cuiva la un momentdat ?
L.C.: Da. Mi s-a întâmplat. Am greșit și am făcut-o. A greși e omenesc, a ierta e dumnezeiesc. Da, îmi recunosc greșelile. A fost, cred, o discuție mai serioasă între mine și colegii consilieri și îmi aduc aminte că mi-am cerut scuze pentru un lucru pe care l-am spus și apoi l-am regretat. Știu și să bat pasul înapoi.
Rep.: Ca în orice comună, și în Deda sunt convins că există oameni gospodari și care fac cinste comunității, spuneți-mi o familie care o admirați pentru performanțele și modul în care își trăiesc viața?
L.C.: În acest moment îmi vine în minte familia profesorului Ghidiu Mihai, din Deda, fostul director al Liceului ,,Vasile Netea”din comună. O familie modestă, o familie de oameni deosebiți în sensul că sunt de ajutor la bine și la greu. Îi admir pentru modul în care și-au crescut și educat copiii și pentru faptul că au rămas aici în Deda. Au fost plecați și au revenit. În calitate de director domnul Ghidiu a realizat lucruri deosebit de frumoase și împreună am modernizat toate unitățile de învățământ de pe raza comunei în perioada 2004-2012. Investiții trainice care vor dăinui.
Rep.: Știu că sunteți reprezentanta unei generații care luptă pentru mediu, v-am întâlnit atât la acțiunile de curățire a deșeurilor, cât și la inundațiile care au afectat comuna în 2010 și în 2011, unde v-ați implicat trup și suflet. Cum stați la capitolul mediu în Deda în 2016?
L.C.: Întotdeauna m-am implicat în problemele comunei, în special când a fost vorba de calamități naturale, inundații sau incendii și am și rezolvat problemele luând toate măsurile permise de lege. În ultimii ani chiar am pus accent pe problemele cursurilor de ape care tranzitează comuna, acțiuni de decolmatare a pîraielor și șanțurilor de scurgere. Am înștiințat populația prin informări și ședințe publice. Plus că am înființat un Serviciu de Poliție Locală care, pe lângă o mai bună siguranță a cetățenilor și pe lângă prevenirea fenomenului infracțional, oamenii legii activează în comună în mod deosebit pentru curățenie și pentru ca șanțurile să fie săpate, cosite și decolmatate, iar unul dintre cei 4 salariați ai Poliției răspunde de problemele de mediu de pe raza comunei. Colectarea deșeurilor menajere se face săptămânal, deci avem sub control acest sector.
Rep. : Cu sărbători cu tot, anul are 365 de zile și-n fiecare dimineață credem că am putea realiza ce ne-am pus în gând. Ce s-a realizat până acum în Deda am văzut. Ce credeți că încă nu s-a făcut ?
L.C.: Problema care ne va sta în atenție, începând din acest an, va fi agroturismul și turismul, pentru că Defileul Deda- Toplița, este o regiune deosebit de pitorească şi atrăgătoare, cu un potenţial turistic extraordinar, neexploatat încă. Valea Bistrei este o zonă extrem de frumoasă, unde avem construite circa 250 de cabane și încă se construiesc altele noi, o avem în vizor să o integrăm într-un circuit turistic național. La fel și casa muzeu, vrem să fie promovată în același mod, în plus, există persoane interesate de a implementa pe Valea Bistrei o pistă de biciclete care să urce până pe vârful ,,Scaunul Domnului,, și chiar avem în perspectivă să realizăm un proiect pentru a obține finanțare. De ce ? pentru că cel mai cunoscut punct de atracție e al defileului îl reprezintă Vârful Scaunul Domnului, 1381 m. Platoul Scaunul Domnului poate fi admirat din depărtare, atât de pe şosea, cât şi din tren, din satele din apropierea comunei Deda. Acest loc minunat, ca o cetate, formată din zidurile stâncilor naturale, oferă o frumoasă panoramă spre crestele mai înalte ale Călimanilor. Ne dorim totodată să amenajăm o zonă de picnic și o zonă pentru construcția de pensiuni turistice, cu cazare și posibilități de servire a mesei pe raza comunei, pentru turiști, unde în acest moment avem un deficit pe acest segment. Avem Valea Pietrișului, care recent a fost asfaltată tocmai în primul rând pentru a putea fi explorată și vizitată de turiști, motorizat. Avem zona Filea cu mănăstirea și peștera ,,La zurăitoare”, izvorul Donca, Casa memorială ”Ion Vlasiu”,, și multe alte atracții de care încă mulți pasionați de călătorii nu sunt conștienți. De aceea cred că este imperios necesar să realizăm și acel punct de ,,Informare Turistică” și să cheltuim bani publici profesionist, pentru promovarea comunei Deda.
Rep.: Care sunt cele mai stringente proiecte pe care vreți să le implementați în comuna Deda în 2016, împreună cu Consiliul Local?
L.C.: În primul rând, vreau să informez cititorii dumneavoastră că am promovat la Consiliul Județean mai multe proiecte pe fonduri europene și am obținut finanțare pentru două obiective. E vorba de o grădiniță nouă cu program prelungit, în localitatea centru de comună cu trei grupe de preșcolari. Modernizarea Căminului Cultural și a sălii de spectacole din Deda, cu stație de sonorizare și care are prevăzută și înființarea unei biblioteci cu sală de lectură și tot ce înseamnă dotare în domeniul bibliofiliei. În proiect este prevăzută și o sumă de bani pentru dotarea Ansamblului Folcloric ,,Cununa Călimanilor” cu un set de costume, accesorii tradiționale și instrumente populare pentru a putea reprezenta cu cinste Deda în toate festivalurile în care sunt invitați dansatorii și soliștii noștri. Deci ne gândim ca în perspectivă să promovăm folclorul și jocul popular la cele mai înalte standarde prin copiii cei mai talentați care îi avem în Deda. Dar cel mai mare proiect pe care ne dorim cu ardoare să îl realizăm este canalizarea și extinderea rețelei de canalizare și înlocuirea sau extinderea rețelei de apă în întreaga comună. Acest proiect este pe punctul de a fi depus pe fonduri europene și sunt bani. Valoarea proiectului este de 5.800.000 de euro pentru canalizare, iar pentru cele două proiecte pentru care am primit deja finanțare sunt de câte 500.000 de euro. Iar la aceste proiecte cofinanțarea Primăriei Deda este zero.
Am mai depus un proiect pe fonduri la Guvernul României privind cei 6 km de asfalt pe care noi i-am realizat și fondurile proprii, încă nu am primit banii guvernamentali dar am plătit din fonduri proprii circa 1.500.000 de lei executantului și urmează să plătim și diferența. Lucrăm la Căminul Cultural de la Bistra-Mureșului, un edificiu nou tot din fonduri proprii și am realizat pe aceași vale modernizarea școlii la standarde europene și tot din fonduri proprii lucrăm în acest moment la un crearea unui parc de agreement în central satului Pietriș. În acest an am inaugurat în Centrul Medico-Social, condus de directorul dr. Rodica Ungur, o nouă secție care cuprinde 15 paturi, pe lângă cele 30 existente, am creat 6 noi locuri de muncă și sperăm să ajungem la stadiul unui centru modern de oraș.
Iar pe final vreau să mai transmit o veste bună pentru locuitorii comunei Deda!. În viitorul apropiat, până la începutul anului viitor, vom elibera și pașapoarte și certificatele de înmatriculare pentru posesorii de autoturisme de pe Valea Mureșului. Am primit această veste în luna august de la președintele Asociației Comunelor din România, care mi-a confirmat că toate primăriile comunale din țară care dețin Centru de Evidența Persoanelor vor beneficia de această noutate legislativă. În acest context și organigrama instituției ar crește cu 3 locuri noi de muncă. Ăsta e un punct roșu pentru administrația locală din Deda, care aduce un confort în deservirea cetățeanului. La Centrul de Evidența Persoanelor din Deda se repectă cetățeanul și așa cum eliberăm cărți de identitate pentru cetățenii din 6 comune de pe Valea Mureșului sunt convinsă că vom face față și eliberării de pașapoarte și certificate de înmatriculare.
O altă veste bună pentru locuitorii comunei este legată de faptul că e posibil să aveam în viitor și o unitate bancară care să funcționeze la Deda cinci zile pe săptămână. Acestea sunt o parte din proiectele care vor schimba înfățișarea comunei Deda și care, bineînțeles, vor genera noi locuri de muncă atât de necesare într-o perioadă de criză economică.
Robert Matei
Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.