Lucreția Cadar: ,,În anul 2017 la Deda, proiectele realizate și finanțate din fonduri Europene se ridică la valoarea de 10 milioane de euro și 400.000, de lei din fonduri proprii”
Rep: Se încheie încă un an din mandatul cu numărul patru de primar al Lucreției Cadar cum la-ți defini în câteva cuvinte? Cum a fost anul 2017, din punct de vedere al proiectelor de dezvoltare la nivelul comunei Deda?
L.C.: Aș defini anul 2017 ca un an foarte bun, atât pentru investiți, cât și pentru dezvoltarea comunei Deda. Un an în care proiectele realizate și finațate din fonduri europene se ridică la valoarea de 10 milioane de euro și deasemenea din fonduri proprii, valoarea investițiilor se ridică la peste 400.000 de lei. E cel mai mare buget pe care l-am avut dar în spatele acestor realizări este și foarte multă muncă și responsabilitate din partea angajaților Primăriei și a Consiliului Local.
Rep.: Detaliați, vă rog, câteva proiecte…
L.C.: Este vorba de o grădiniță nouă cu program prelungit, în valoare de 600.000 de euro, care are ca termen de execuție luna septembrie a anul 2019. Aș aminti de modernizarea Căminului Cultural, a sălii de spectacole din Deda și a bibliotecii comunale, precum și de realizarea extinderii rețelei de canalizare și apă în satele Deda, Bistra Mureșului, Pietriș și Filea, în valoare de 2, 5 milioane euro, cu termen de finalizare în 2020. Căminul Cultural din Bistra Mureșului este în construcție și urmează să fie dat în folosință, în primăvara anului viitor. Suntem în termen și e o bucurie că vom inaugura o construcție nouă și atât de necesară. Am finalizat Capela Mortuară de la Bistra-Mureșului, în timp ce Capela la Filea este în construcție și urmează anul viitor să fie dată în folosință iar pentru staul Pietriș am realizat proiectul pentru Capelă și acum realizăm un PUZ special, pentru a putea primi avizare pentru autorizație de construcție de la Consiliul Județean Mureș. Ne străduim să o încadrăm în centrul localității, în această capelă să fie deservite serviciile funerare de către drumurile laterale nu de către Drumul Național și construcția propriu zisă a edificiului va începe anul viitor. Avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării prin PNDL2 (Programul Național de Dezvoltare Locală), pentru investiția „Construire dispensar medical, localitatea Deda, comuna Deda, județul Mureș”, a cărui construcție urmând să înceapă în primăvara anului 2018.
Rep.: Unde va fi amplast acest Dispensar Medical Comunal?
L.C.: În satul reședință de comună. În apropierea sediului Primăriei Deda am achiziționat, împreună cu Consiliul Local un teren și un imobil care urmează să fie demolat.
Rep.: Venind spre Deda am observat că ați schimbat acoperișul Căminului Cultural de la Pietriș, era o necesitate ?
L.C.: Da, am înlocuit acoperișul, fiindcă în urma ultimelor intemperii (ploaie, vânt, viscol) învelișul vechi a fost descoperit și se infiltra apa în imobil. E vorba de o investiție de circa 100.000 de lei din bugetul propriu, pe care i-am aprobat printr-un proiect de hotărâre într-o ședință, împreună cu Consiliul Local.
Rep.: Știu că printre alte funcții deținute sunteți și președintele GAL ,,Defilelul Mureșului Superior”, ce beneficii aveți de pe urma Grupului de Acțiune Locală, ca și comună?
L.C.: Grupul de Acţiune Locală “Defileul Mureșului Superior” reprezintă un partenerait public-privat format din 41 de membrii, respectiv : 10 comune de pe Valea Mureșului Superior, 13 Societăți cu răspundere limitată, 1 Persoană fizică autorizată, 4 Întreprinderi individuale și 13 Asociații nonguvernamentale. Cele zece comune sânt Deda, Suseni, Ideciu de Jos, Brâncovenești, Rușii Munți, Vătava, Aluniș, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, eu fiind președintele deja de doi ani și jumătate al acestui GAL. Ce beneficii avem de pe urma Grupului de Acțiune Locală ca și comună? În primul rând am intrat pe o măsură privind ,,Dezvoltarea satului românesc” în care beneficiem de 56.000 de euro din partea Uniunii Europene. Am realizat deja proiectul ”Utilaje pentru progresul și siguranța noastră” prin care am achiziționat un buldoexcavator dotat cu o gamă completă de accesorii multifuncționale. Urmează ca în perioada imediat următoare să mai beneficiem de un proiect în valoare de 8.000 de euro, care sunt destinați pentru realizarea unui panou electric, care va fi amplasat în centrul comunei și pe care vor fi afișate toate atenționările meteorologice din zonă. Dar bineînțeles că și celelalte comune componente ale GAL-ului, începând de la Suseni până la Stânceni, sunt sigură că vor accesa această finanțare pe acest proiect, deoarece constituie o necesitate și orice probleme sau defecțiuni survenite pe raza comunei sau anunțuri care vor dori să le facă publice prin acest panou publicitar se pot realiza.
Grupul de Acțiune Locală “Defileul Mureșului Superior” are ca scop principal sprijinirea dezvoltării comunităţilor prin identificarea nevoilor locale şi promovarea cooperării în vederea soluţionării acestora într-un mod cât mai eficient iar eu consider că modul în care proiectele sunt evaluate este mult mai simplu decât în cazul banilor europeni veniți pe alte filiere.
Rep.: Cum stați la capitolul ajutoare de încălzire pentru iarnă, pe raza comunei în aceast an?
L.C.: S-au înregistrat circa 220 de dosare, mai puține decât anul trecut. Ajutorul constă în sume de 290 de lei per familie.
Rep.: Vin sărbătorile de iarnă. Ce pregătiți pentru această perioadă?
L.C.: În ședința ordinară a Cnsiliului Local din luna noiembrie am aprobat finanţarea din bugetul local a cheltuielilor în sumă de 70.000 de lei pentru asigurarea iluminatului festiv de pe raza comunei Deda, precum și 50.000 de lei pentru asigurarea pachetelor de Crăciun în cadrul acțiunii „Pomul de Crăciun”. Totodată am aprobat împreună cu Consiliul Local suma de 87.160,36 lei pentru lucrările la iluminatul public din satul Filea. Acum așteptăm colindători la sediul Primăriei Deda, avem preoții din satele componente teritorial administrativ ale comunei, care vin an de an cu corurile bisericilor să ne aducă cele mai sincere urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Avem corurile de elevi din cadrul școlilor noastre care, împreună cu profesorii, nu ne uită niciodată în perioada sărbătorilor de iarnă. Ansamblurile folclorice și, bineînțeles, așteptăm femeile de la Pietriș. Pe lângă acestea am filmat, la postul de televiziune ARDEAL TV un obicei de colind la gospodarii satului, împreună cu preotul, cu turca, cu un grup de colindători, acompaniați pe acorduri de vioară și acordeon. Obicieiul a fost filmat și în 16 decembrie, la Muzeul satului din Deda, pentru postul de televiziune TVR 1. Prin aceste filmări vrem să arătăm că Deda, păstrează încă vie tradiția moștenită de la străbuni de secole. Iar trecerea timpului nu a știrbit din strălucirea obiceiurilor noastre de altădată și sunt sărbătorite cu fast și în prezent, chiar dacă promovăm în paralel și modernizarea comunei, din punct de vederea administrativ. Pe această cale mulţumesc tuturor acelora care se preocupă de aceste obicieiuri specifice zonei noastre, o să-i susţin în continuare la fel ca şi până acum, astfel ca aceste tradiţii să nu se piardă la Deda.
Rep.: Am auzit că se pregătește un proiect de hotărâre pentru conferirea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem, pentru marcarea a 125 de ani de la nașterea ilustrului medic Eugen Nicoară născut la Pietriș în 6 ianuarie 1893 ?
L.C.: M-am gândit la acest lucru foarte serios, pentru că e vorba de un un chirurg de talie europeană, născut în comuna noastră, care a efectuat de-a lungul vieții peste 53.000 de operații și a efectuat peste trei milioane de consultații gratuite,conform memoriilor sale secrete descoperite recent și care aduce plus valoare comunității noastre. Îmi doresc acest lucru să îi conferim titlul de ”Cetățean de Onoare” post-mortem și poate o vom face chiar cu ocazia Zilelor Comunei ediția 2018. Ar fi o mare onoare să reabilităm imaginea acestui mare om și fiu al Pietrișului, înzestrat cu un dinamism inepuizabil pe tărâmul culturii şi sănătăţii publice, care de-a lungul vieţii a fost medic primar chirurg, directorul spitalului Reghin, inspector general sanitar, preşedintele Astrei Reghin, preşedintele F.O.R., comandantul Străjerilor din ţinutul Mureş, deputat sinodal şi prefect al județului Mureş.
Rep.: Anul viitor Deda împlinește 625 de ani, de la prima atestare documentară, vă gândiți să marcați evenimentul într-un fel grandios?
L.C.: Da, așa este vom împlini 625 de ani de la prima atestare documentară și vom organiza o serie de manifestări cultural artistice care să marcheze acest moment important din viața acestei comunități. Dar nu vrem să deconspirăm surprizele de pe acum.
Rep.: Am auzit că în acestă perioadă lucrați și la o aducțiune de apă despre ce este vorba mai precis?
L.C.: Un gând mă neliniștește, acela că Bistra – Mureșului nu are apă curentă de la Donca. Bistra-Mureșului și Pietrișul au apă din pârâul Bistra Mureș. În această idee am vrea să captăm trei izvoare de la Donca și cetățenii din Pietriș și Bistra să beneficieze de această apă cristalină. Vreau să vă spun că în urma efectuării analizelor fizico-chimice și bacteriologice a probelor de apă recoltate de specialiști, apa de la Donca întrunește toate cerințele unei ape potabile. Când am devenit eu primar, în 2004, serviciul de apă era la RAGCL Reghin, am preluat-o noi în ideea de a asigura apă la prețuri mici pentru populație și de atunci o gestionăm. Am înlocuit conducta în toată comuna și avem un serviciu de apă în care funcționează cu patru angajați. Am investit mult în apă la Deda dar a meritat pentru că că facem analize de apă lunar care dovedesc că ne încadrăm în parametrii de calitate microbiologici, chimici și indicatorii de calitate a apei potabile.
Rep.: Am văzut că vin turiști din Reghin și chiar din Târgu-Mureș să se alimenteze cu apă de băut de la Donca fără să plătească vreun leu, cum comentați acest lucru?
L.C.: Pentru noi este supraplinul și atunci dacă alți oameni din afara localității vin și o folosesc este pentru noi o mândrie că este recunoscută valoare calității apei noastre. Până la urmă am găsit chiar o modalitate de a deservi mai mulți consumatori străini din supraplinul nostru de apă și cred că asta a fost o bucurie și pentru iubitorii apei noastre din afara comunei Deda.
Rep.: Pe final de an transmiteți un mesaj locuitorilor din Deda?
L.C.: Doresc ca Sfintele Sărbători să le dăruiască locuitorilor comunei Deda tot ce e mai bun pe lume, fericire, prosperitate și împlinirea tuturor dorințelor. Crăciun Fericit și La mulți ani!