Man Zaharie un patriot local care de 24 de ani prăznuiește Nașterea Maicii Domnului în curtea casei părintești din satul Arșiță

0
aaaa

În fiecare an la 8 septembrie, Biserica prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, primul dintre cele patru sărbători închinate Fecioarei Maria pe parcursul Anului Bisericesc. În tradiţia populară, evenimentul religios sărbătorit în această zi este cunoscut drept Sântămăria Mică. Nașterea Maicii Domnului a fost rânduită în a opta zi din Anul Nou Bisericesc, deoarece cifra opt este simbolul veşniciei, al vieţii fără de sfârşit.
Fecioara Maria s-a născut ca dar al lui Dumnezeu pentru rugăciunile stăruitoare ale Drepţilor Ioachim şi Ana. Maria a fost un copil cu o chemare dumnezeiască: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Părinții i-au pus numele Maria, care înseamnă Doamnă sau Stea, arătând mai înainte strălucirea vredniciei ei de Maică a Stăpânului tuturor.


Ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului se marchează de 24 de ani și pe Valea Gurghiului, în comuna Hodac, satul Arșiță, mai precis din 1993 în curtea casei părintești a binecunoscutului om de cultură Zaharia Man, fiu al satului, azi pensionar fost director al Casei de Cultură a Tineretului din Reghin în perioada 1977-2004. Zaharia s-a născut în 11 aprilie 1935 în comuna Ibănești și deși este mutat în Reghin din anul 1966 niciodată nu și-a uitat rădăcinile, sărbătorile bisericii ortodoxe, credințele și speranțele strămoșilor săi pe care le duce mai departe la fel de ferm și neclintit în convingeri.


A Man si FloareaZaharie Man, a rămas văduv în anul 2015 după ce și-a pierdut soția în 6 decembrie după o lungă suferință. Floarea Man, născută Holircă avea 70 de ani, 48 de ani de căsătorie, a fost mamă și bunică, a fost un suflet ales, o minte luminată și o prietenă devotată a celor care au contribuit prin activitatea lor la propășirea tradițiilor populare și spirituale ale țării.

Fostul director al Casei de Cultură a Tineretului din Reghin a organizat și în acest an împreună cu fiicele sale Adriana și Rodica manifestarea de prăznuire a ,,Nașterii Maicii Domnului,, în curtea casei părintești care a fost neîncăpătoare, găzduind peste 150 de credincioși din Arșiță și satele din jur. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoții: Franc Florin preot la Parohia din Ibănești Pădure, pr. Ilieș Vasile de la Parohia Toaca și pr. pensionar Dorin Toderic din Reghin care s-au rugat Maicii Domnului împreună cu credincioșii pentru sănătate, pace sufletească și îndreptare în spiritul credinței. În predica sa părintele Toderic Dorin a vorbit de viața Maicii Domnului și rolul ei de mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu.  Potrivit învățăturii Sfintei noastre Biserici, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este folositoare iconomiei mântuirii în trei feluri: întâi, în calitate de mijlocitoare, prin consimțământul ei adresat lui Dumnezeu, pentru ca Fiul Său şi Cuvântul să Se întrupeze dintr-însa; în al doilea rând, prin prezența ei necontenită alături de cruce şi prin supunerea înaintea hotărârii Fiului ei de a Se jertfi; în al treilea rând, deoarece a primit, pentru întreaga lume, trăirea desăvârșită a mântuirii şi fiindcă a mijlocit, cu credință, pe lângă Fiul său, Iisus Hristos.

În preidica sa părintele Ilieș Vasile a transmis mulțumiri celui care se oștenește an de an în 8 septembrie să adune credincioșii de pe toată Valea Gurghiului la Arșiță ”Am venit aici să ne rugăm cu căldură pentru Maica Domnului. Bunăoară cinstim și troița (din curtea familiei Man) prin care lăudăm pe Tatăl, Fiul și pe Sfântul Duh. Cinstim și drapelul național pe care Zaharie Man a avut grijă să îl să îl înalțe aici cu atâta cinste și demnitate. Dânsul a dorit să subliniem puțin și valoarea drapelului național. Îi mulțumim încă odată organizatorului că ne-a primit aici cu atâta căldură. Nu vom uita că anii trecuți a fost aici și doamna Floarea Man, soția domnului Zaharie, părintele Ioan care anul trecut a fost aici cu noi și ne-am rugat împreună. Dumnezeu să-i ierte în pace și să îi odihnească. Îi mulțumim din suflet domnului Zaharie Man și ori de câte ori îi va da Dumnezeu putere și sănătate să ne deschidă poarta, noi vom veni cu drag aici ca să ne rugăm Bunului Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii credincioși au primit prescuri, colaci și lumânări iar preoții și rudele apropiate a celor răposați și pentru care s-a oficiat și un parastas de pomenire au participat la o agapă.


Istoricul manifestărilor religioase de la Arșiță


SKMBTC22417091112450_1

Prima Sfântă Liturghie s-a săvârșit în 6 august 1989 în satul Arșiță la troița ridicată în gospodăria familiei Frandeș Pîntilie cu ocazia ”Schimbării la Față a Domnului Isus Hristos”. Au urmat alte trei întâlniri de suflet după care organizarea acestei manifestări a fost mutată pe data de 8 septembrie cu ocazia praznicului ,,Nașterea Preacuratei Fecioare Maria” și s-a schimbat locația în curtea familiei Man. Mai precis în 8 septembrie 1993 s-a săvârșit slujba Sfintei Liturghii de preoții Viorel Pop, de la Parohia Ortodoxă Toaca și preotul Dorin Toderic de la Biserica Ortodoxă ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din municipiul Reghin. Cu acest prilej, după încheierea slujbei religioase, la care au participat numeroși credincioși din satul Arșița și din satele vecine: Urice, Dubiște, Toaca, Tireu și Ibănești Pădure, s-a sfințit o troiță ridicată de Zaharie Man și soția sa Floarea cu ocazia împlinirii celor 90 de ani de viață a mamei sale Salomia Man. Totodată cu același prilej s-a ținut și un parastas la 50 de ani de la moartea soțului acesteia, Man Florea, erou în Primul Război Mondial, decorat de Majestatea Sa regele Ferdinand I, în semn de recunoştinţă pentru vitejia şi atitudinea neînfricată în bătăliile din Mărășești și Oituz, cu medaliile: ”Crucea Comemorativă a războiului 1916-1918” și „Victoria” a marelui război pentru civilizație 1916-1921.


SKMBTC22417091112450_2La oficiererea acestor menifestări religioase în satul Arșiță în cei aproape 30 de ani au participat numeroase fețe bisericești, printre care amintim pe : pr. Viorel Pop de la Parohia Ortodoxă Toaca, pr. Dorin Albin Toderic de la Biserica Ortodoxă ,,Constantin și Elena”, pr. Ilieș Vasile din Parohia Ortodoxă Toaca, pr. Vasile Popeiu de la Biserica Ortodoxă ”Sf. Gheorghe” din Reghin, preotul Ioan Cocalaș de la Biserica Ortodoxă Lunca, pr. Lucian Claudiu Moldovan de la Biserica Ortodoxă Poarta, pr. Ovidiu Moldovan de la Biserica Ortodoxă Deleni, preotul Adrian Ilovan de la Biserica Ortodoxă Ideciu de Sus, pr. Vasile Lazăr de la Biserica Ortodoxă din Târgu-Mureș, pr. Lucian Breja de la Biserica Ortodoxă Dulcea, pr. Eugen Oprea de la Biserica Ortodoxă din Ibănești Sat, pr. Călin Romanți de la Biserica Ortodoxă Isticeu, pr. Călin Moldovan de la Biserica Ortodoxă Sărmașu, regretatul pr. Ioan Mariș de la Biserica Ortodoxă Ibănești Pădure și nu în ultimul rând pr. Florin Franc actual preot al Parohiei Ibănești Pădure și fost slujitor al Parohiei Ortodoxe din Râpa de Jos.


 

Toate aceste însemnate manifestări, pentru cultivarea și păstrarea credinței strămoșești nu ar fi fost înfăptuite în ultimii 29 de ani și fără ajutorul unor sponsori generoși care s-au aliat cu familia Man pentru continuitatea unei tradiții.
Organizatori și sponsori principali:
Zaharie Man și regretata soție Floarea Man, cu fiicele Adriana Man și Rodica Coman.
Firme:
– Gliga Companies SA din Reghin prin Vasile Gliga
– Heliantus Prod SRL prin Vasile Hangan
– SC Carmaco SRL prin Ioan și Silvia Borșa
– SC Maviprod SRL prin familia Oltean Mircea și Violeta
– Mobila Dalin prin Toma Cotoi
– Fabrica de Instrumente Muzicale SC Hora SA prin Nicolae Bâzgan
– Coniflor SRL din Gurghiu prin Nicolae și Olga Maria Costea
– SC Cazadela SRL prin Ioan Cazan
–  SC Gelu Transexplor SRL din Brădețelu, comuna Ibănești prin Suceava Petru Eugen
Persoane fizice:
– Vasile Frandeș din Reghin
– Ion Man din Ideciu de Jos
– Rusanda Truța din Orșova
– Zaharie Frandeș și Rafila din Orșova
– Onoriu cu Rodica Coman din Sovata
– Cristi cu Ancuța
– Ion și Rodica Frandeș din Orșova

A11


Viselenuautermenlimită.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *