MARIN FRANC ,,Cea mai bună ofertă nu are nevoie de cea mai bună reclamă, produsele de calitate își câștigă singure clienții”

0

Marin Franc a împlinit de curând 49 de ani și este unul dintre puținii oameni de afaceri din județul Mureș, pentru care viața are gust și la propriu și la figurat. Vorbim de cel care în anul 2006 înființa brandul Maris Prod Carm și care, șase ani mai târziu, finaliza construcția unei Fabrici de Preparate din carne, prin fonduri europene, o investiție în valoare de 1.103.959 Euro.  E greu să găsești un astfel de om în zilele noastre, corect, fericit, seren, jovial și în același timp foarte inteligent. În urmă cu 30 de ani, Marin era unul dintre absolvenții de onoare promoției 1988 a Liceului Agro-Industrial din Târgu-Mureș. A fost un angajat de bază al Fabricii de preparate din carne ,,Gloria” din Târgu-Mureș, apoi a fost numit șef de abator, în Reghin, până în 1998, când a devenit acționar la un abator din Târgu-Mureș. În anul 2006 asocierea a renunțat la asociere și s-a hotărât să creeze un brand, pe piața produselor din carne. Atunci a luat ființă Maris Prod Carm, o societate care an de an este premiată la Topul Firmelor din județul Mureș.  Marin Franc este un mare vizionar și unul din cei mai experimentaţi manageri din industria de profil, care a ajuns să dețină 7 magazine în Târgu-Mureș și Reghin după o activitate în domeniul prelucrării cărnii, de peste 30 de ani. Filozofia managerului în afaceri este simplă: Să facem produse de calitate. În acest sens, are și un îndemn pentru clienţi: consumați cu încredere  produsele Maris, care au ca slogan „Mezeluri ca pe vremuri”. Înainte de 1989 mezelurile nu conţineau atâţia aditivi şi coloranţi ca acum şi din această privinţă mesajul lui Marin este Franc avem multe reţete tradiţionale pe care le ducem mai departe. L-am intervievat, pentru a-i afla povestea și pentru că este un om profund, un bărbat puternic, un împătimit al ideilor valoroase. Un model posibil pentru oricare dintre noi.


Reporter: Cum a ajuns Marin Franc mangerul unei fabrici de preparate din carne? A fost un vis sau o întâmplare?


Marin Franc: A fost un vis încă din 1987, când am început activitatea în industria cărnii, în Târgu-Mureș, ca măcelar. Visul a crescut odată cu mine și până la urmă s-a transformat în realitate. Am fost angajat al Fabricii de preparate din carne ,,Gloria” din Târgu-Mureș, apoi am fost numit șef de abator în Reghin, până în 1998, când am devenit acționar la un abator din Târgu-Mureș. În anul 2006 asocierea s-a stricat, lucru care m-a determinat să creez o firmă, pe piața produselor din carne. Atunci a luat ființă Maris Prod Carm, cu sediul în Târgu-Mureș, pe strada 8 Martie, la Nr. 86 A. O societate serioasă care, datorită investițiilor și managementului de calitate, an de an este premiată la Topul Firmelor din județul Mureș, organizat Camera de Comerț și Industrie Mureș, unde și anul trecut a obținut locul I la secțiunea intreprinderi mijlocii, pe segmentul de fabricare a produselor din carne.


Rep.: Prezentați-ne, vă rog, cum s-a născut brandul Maris Prod Carm care anul acesta împlinește 12 ani de existență?


M.F.: Firma funcţionează din 2006, an în care am ieşit dintr-o asociere care era tot în acest domeniu. După înfiinţare, am intrat pe piaţa din Târgu-Mureș, cu trei magazine, după care în paralel am lucrat la o finanţare europeană, câştigată în anul 2010. În acelaşi an, au început lucrările de construcţie pentru fabrica de preparate din carne, situată pe strada 8 Martie nr. 86/A. În paralel, am lucrat în magazinele cu tranşare şi în regim de carmangerie, carne tocată şi pastă de mici, iar după terminarea lucrărilor, la fabrica nouă de preparate din carne am crescut de la 3 muncitori în anul 2006, la 60 de angajați, în prezent. Avem un personal cu experienţă, bine selectat, care a activat ani de zile în industria cărnii, profesionişti adevăraţi în acest domeniu, ale căror calități se reflectă în preparatele de calitate care le scoatem la vânzare. Trebuie să recunosc cu mândrie că azi conduc o afacere de familie, lucrez cu soţia Ramona şi cu fiica noastră, Isabela, care este studentă și angajată la firmă, fiindu-ne de mare ajutor.


Rep.: Ce producție asigurați într-o lună și unde vă comercializați produsele?


M.F.: Avem o producție de 100 de tone lunar, din care 70 % din producție o comercializăm în magazinele proprii și 30% se distribuie pe raza județului Mureș. În secţia de preparate din carne producem în jur de 3 tone pe zi, cu o gamă de 60 de sortimente. Toată producţia şi tranşarea cărnii de porc rezultată se distribuie zilnic în cele 7 magazine proprii şi în alte unități de alimentație publică de pe raza judeţului Mureş.

IMG_4834 (1)


Rep.: Cum a evoluat financiar fabrica de preparate din carne, de când ați înființat-o în 2011 până în prezent?


M.F.: În anul 2011 fabrica avea 18 angajați și o cifră de afaceri de 533.811 Euro, iar în 2017 am ajuns la o medie de 60 de angajați și o cifră de afaceri de 3.352.708 Euro.


Rep.: În anul 2012 veneați pe piața de profil cu un slogan foarte ingenios MARIS Prod Carm ,,Mezeluri ca pe vremuri”, cum au reacționat clienții la acest joc de cuvinte?


M.F.: Au reacționat bine pentru că noi avem sloganul „Maris, tradiţia vremurilor bune”, ca să ne aducem aminte de mezelurile bune şi de calitatea lor. Mai mulţi cumpărători ne-au spus să facem un salam ca pe vremuri şi de acolo a pornit un alt slogan, „Mezeluri ca pe vremuri”. Vreau să precizez faptul că, preparatele şi carnea pe care o vinde societatea Maris Prod Carm sunt de provenienţă românească, nu din import. Cumpărătorii noștri trebuie să știe că ne aprovizionăm din două în două zile cu carcasă de porc proaspătă, porcii sunt sacrificați cu o zi înainte de a ajunge în măcelărie şi zilnic tăiem un taur sau doi, în funcţie de nevoi. Avem tot timpul marfă proaspătă în cele 7 magazine pe care le deținem.


Reporter: La ce capitol considerați că produsele Maris Prod Carm și-au câștigat supremația, în raport cu concurența?


 

M. F. : Probabil, la capitolele carne proaspătă românească și principii: fără carne congelată. Cea mai bună ofertă nu are nevoie de cea mai bună reclamă, produsele de calitate își câștigă clienții singure. Noi lucrăm doar cu carne proaspătă din România, de porc şi de vită, astfel încât calitatea produselor noastre este foarte bună. Nu folosim carne congelată, doar carne proaspătă, care înainte cu 24 de ore a fost abatorizată în abatoare din ţară. Astfel, calitatea produselor este pe măsură, motiv pentru care recomand cu încredere și cititorilor dumneavoastră să consume, cu încredere, produsele Maris Prod Carm.


Rep.: Care este cel mai bogat client sau cele mai cunoscute firme, cărora le vindeți constant produse marca Maris Prod Carm?


M.F.: Sunt mai mulți clienți cu renume în județ, cum ar fi: sala de nunți Gallery Weeding Grden, Centrul de Evenimente RAB, Complexul Weekend Târgu-Mureș, Restaurant Băile Sărate Apollo sau SC Royal German FISH, etc.


Rep.: Ați avut parte de vreo experiență nefastă de-a lungul timpului, care v-a motivat să vă depășiți limitele în afaceri?


M.F.: Am trecut printr-o asociere de șase ani, care nu a funcționat bine, lucru care m-a motivat să plec la drum, pe cont propriu astfel construind o afacere de familie. Lucrând în industria cărnii din anul 1988, mi-am dorit tot timpul să am o afacere proprie pe producţia din carne. Am avut abator şi în anul 2007, la intrarea României în Uniunea Europeană, s-a impus respectarea regulilor Uniunii Europene şi implicit modernizarea unităţilor de producţie și atunci am accesat fonduri europene. Un alt hop care a trebuit să îl depășesc testându-mi limitele a fost și în 2012 când am reușit să deschidem o fabrică de preparate din carne, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Atunci am accesat suma de 550.000 de euro, iar restul până la 1.200.000 de euro au fost acoperiţi din surse proprii. Finalizarea acestui proiect de finanțare a fost poate cea mai grea provocare, ca om de afaceri, pe care împreună cu echipa care mi-a fost alături am reuşit să o îndeplinesc.

IMG_4355


Rep.: Ce schimbări ați observat în jurul dumneavoastră de când ați devenit o persoană publică?


M.F.: Am observat faptul că sunt mult mai respectat de oameni cu funcții importante și de oameni simpli, care au ajuns să mă cunoască, datorită interviurilor și ieșirilor mele la evenimente mondene. Însă acest sentiment de stimă și eu mă străduiesc să îl acord cu multă responsabilitate acelora care mă prețuiesc și îmi recunosc activitatea. Dar odată ce ți-ai asumat riscul de a ieși în arena publică trebuie să îți crești și nivelul de toleranță la critici, dacă greșești pentru că statutul de persoană publică îți dă și drepturi, dar implică și multe responsabilități.


Rep.: Ce rol joacă banii în viața dvs. ?


M.F.: Banii joacă un rol foarte important, dar aproape tot ce am câștigat am reinvestit în business. Banii îmi împlinesc nevoile curente, iar când datoriile, obligațiile și cheltuielile sunt echilibrate, mă simt confortabil și protejat când mă gândesc la viitorul meu financiar. Sunt mândru că sunt capabil să aleg ceea ce îmi bucură existența că lucrez realmente din plăcere și dacă asta produce și bani e cu atât mai bine.


Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi, care l-ar privi cu mai multă atenție pe omul Marin Franc?


M.F.: Că vrea tot timpul mai mult și mai bine, că am fost educat să nu iau viața în glumă și că merit stima celor care știu să descifreze în comportarea mea datele unui om care vrea să trăiască frumos și demn.


Rep.: Sunteți un om bine cotat din multe puncte de vedere, vi s-a propus să intrați în politică?


M.F.: Da. Am refuzat însă, fără să stau deloc pe gânduri. Am preferat să stau deoparte, pentru simplul motiv că, pentru a avea o similitudine de idei, oamenii trebuie să se regăsească în aceiași parametrii educaționali, intelectuali, morali, spirituali și acolo eu nu mă pot regăsi.


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea ? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde?


M.F.: Renumele și popularitatea se câștigă greu și după mult timp, ca și încrederea, dar de pierdut se pot pierde foarte ușor dacă nu respecți regulile de bază ale afacerilor. Personal, sunt mulțumit de continuitatea pe care am avut-o în toți acești ani și de notorietatea publică pe care și-a câștigat-o această afacere de familie. Avem satisfacţia că ne-am îndeplinit ţinta de producţie, calitatea şi cel mai important lucru, în magazinele noastre au fost zile în care am ajuns la peste 5.000 de bonuri fiscale. Asta înseamnă că în magazinele noastre au intrat 5.000 de cumpărători, ceea ce ne oferă satisfacţia că avem un număr mare de clienţi, la nivelul municipiilor Târgu-Mureş și Reghin care sunt foarte mulţumiţi de calitatea produselor noastre şi de preţurile practicate. Îmi doresc ca în următorii ani să ne menţinem în preferințele consumatorilor de preparate din carne și să nu ne murdărim niciodată blazonul Maris Prod Carm.


Rep.: De ce nu v-ați putea lipsi în viața de zi cu zi?


M.F.: De familie.


Rep.: Ce nu poate ierta Marin Franc unui prieten?


M.F.: Minciuna și furtul.


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor?


M.F.: De-a lungul anilor, întradevăr, am cunoscut foarte mulți oameni de succes din domeniul afacerilor, atât din județ cât și din țară. Unul dintre ei fiind domnul Naghi George fostul proprietar al fabricii „ALDIS” Călărași, care din păcate nu mai este printre noi. (Miliardarul George Naghi, fondatorul imperiului Aldis, a sfârşit fulgerător într-un accident nautic pe braţul Borcea, în 7 august 2011 în timp ce se afla împreună cu soția sa la o plimbare cu barca pe Dunăre).


Rep.: Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?


M.F.: Cel mai frumos lucru a fost acela că m-a învățat să muncesc de când eram copil mic și am ajuns să apreciez valoarea banului muncit exact ca în povestea cu același nume.


Rep.: Nu știm foarte multe despre viața dumneavoastră personală și tabieturile lui Marin Franc, spuneți-ne cum vă petreceți timpul liber? Ce pasiuni aveți și cum vă relaxați după o zi de muncă obositoare?


18709_813636708718717_2219196694317202094_nM.F.: Înot la piscină, fac saună sau fac o plimbare la țară, în aer curat.


Rep.: Dacă Franc Marin ar avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări pe care le-ați aplica în județul Mureș?


M.F.: Aș finaliza șoselele de centură a municipiului, aș căuta o soluție pentru problema parcărilor și aș încuraja tinerii să se întoarcă la sate.


Rep.: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?


M.F.: Nu există o rețetă cu ingredientele succesului, ca cele de pe eticheta de salam, dar dacă vreți un răspuns cât mai aproape de adevăr : muncă, seriozitate, sacrificii și șansă cred că aceste trăsături nu vor detrona niciodată standardele unui succes garantat pe termen lung.


Rep.: Când și unde vă simțiți cel mai fericit?


M.F.: Acasă, cu familia.


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu


M.F.: Pentru că mi-a dat sănătate, pentru că mi-a dăruit o familie frumoasă și pentru că mi-a dat în viață mai mult decât puteam visa vreodată.


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *