MARIUS SABĂU SAU ECONOMISTUL DE SERVICIU DE LA „PANSAB” CARE FACE TOATE MUNCILE DE LA ŞOFER LA CEO !

0

Marius Sabău este de profesie economist, cochetează cu politica, fiind ales local, iar în viaţa de zi cu zi, în afacerea de familie, chiar dacă este director economic, prestează toate muncile posibile, de la şofer până la CEO (Chief Executive Officer).

Este un tânăr antreprenor (care de curând a împlinit 40 de ani) prea puţin cunoscut de opinia publică, pentru care munca, educația și manierele primează.

Personal, l-am cunoscut în urmă cu 5 ani, când aproviziona unul din cele 9 magazine pe care le deţine familia sa şi descărca câteva navete cu pâine cu multă grijă. Atunci, am constatat că nu este un tip arogant cu aere de vedetă din contră, mi-a dat impresia că este un tânăr muncitor pe care te poţi baza în caz de urgenţă.

Azi, Marius Sabău este un om împlinit profesional şi financiar şi, ne-am bucura să aflăm într-o zi că şi-a găsit jumătatea, şi că urmează să devină un tătic fericit.


Reporter: Când te-ai născut, în familia cui ? de unde proveneau strămoşii tăi pe linie maternă şi paternă ?

Marius Sabău: M-am născut la 5 februarie 1983 în oraşul Reghin, în familia lui Simion şi Maria Sabău. Bunicii din partea mamei erau din satul Băla, judeţul Mureş, iar bunicii din partea tatălui proveneau din satul Archiud, din judeţul Bistriţa Năsăud.


Rep.: Ce ai studiat, unde şi când ?

Marius Sabău: Am absolvit cursurile şcolii gimnaziale în cadrul Şcolii Generale Nr. 2 (actualmente Școala Gimnazială “Alexandru Ceuşianu”), după care, mi-am continuat studiile la Liceul Economic din Târgu-Mureş (actualmente Colegiul Economic „Transilvania”) şi, ulterior am absolvit cursurile Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, specializare Contabilitate şi Informatică de Gestiune.


Rep.: Ce profesie are Marius Sabău (pentru cei care nu te cunosc) ?

Marius Sabău: De profesie sunt economist. Funcţia pe care o deţin în organigrama societăţii „SIMIMPEX SRL”, este de Director Economic dar, activităţile care le desfăşor în cadrul firmei sunt de la şofer la CEO (Chief Executive Officer).


Rep.: Ştim că familia Sabău, de-a lungul timpului, s-a implicat în multe acţiuni umanitare şi de sponsorizare pentru o serie de evenimente sportive din Reghin. Poţi să ne spui câteva campanii de ajutorare în care ai fost implicat ?

Marius Sabău: Ne străduim să ajutăm comunitatea în care ne desfășurăm activitatea, în limita posibilităţilor, însă, nu-mi place să vorbesc despre acţiunile caritabile la care particip, pentru că sunt de părere că, faptele bune trebuie făcute în linişte dar, în acelaşi timp ştiu că, vorbind despre ele, câteodată poţi să îi încurajez şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Aşa că am să menţionez doar câteva: alături de colegii din PNL Reghin, am înfiinţat asociaţia „Meritam Mai Mult”, în conturile căreia ne donăm indemnizaţiile de consilieri şi, de acolo direcţionăm sume de bani către cei care au nevoie. Prin magazinele „Pansab” şi în colaborare cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin, la iniţiativa domnilor Leon şi Paul Stoica, oferim săptămânal peste 70 de pâini, pensionarilor cu venituri mici. Mai sunt şi alte acţiuni dar, poate voi vorbi despre ele cu altă ocazie.


Rep.: Ce hobby-uri ai în timpul liber ?

Marius Sabău: Sportul e hobby-ul meu principal şi fotbalul e preferatul. Am jucat peste 15 ani în echipa de fotbal „Mureşul Ruşii-Munţi”, în special fundaş dar am activat pe toate posturile, în funcţie de cerinţele antrenorilor, în afară de portar. Din păcăte vârsta nu iartă pe nimeni şi am decis să mă retrag înainte să devin o povară pentru echipă şi vreau pe această cale să-i mulţumesc lui Cosmin Chiş pentru încrederea acordată şi colaborarea extraordinară din toţi aceşti ani.

Rep.: Ce ţări ai vizitat până la 40 de ani ?

Marius Sabău : Am vizitat, ca tot românul, Germania, Austria, Spania, Italia şi Grecia dar cel mai mult mi-a plăcut S.U.A., unde am şi lucrat o perioadă.

Rep.: Cum te-ai descrie în câteva fraze pentru cei care nu te cunosc?

Marius Sabău: Se spune ca întotdeauna ne vedem mai buni, mai frumosi şi mai destepţi decât suntem dar eu, sunt cel mai mare critic al meu, aşa că, cine vrea să mă cunoască, îl provoc să mă cunoască fără să se lase influenţat de ce aş declara eu în acest interviu.


Rep.: Cum s-a născut brandul „Pansab” ?

Marius Sabău: Numele a apărut în anul 1994 când părinţii mei au deschis brutăria, asociind numele Sabău şi cuvântul “panificaţie”, rezultând astfel denumirea de “Pansab”. Între timp numele s-a pierdut dar, în 2015 am reusit să-l recuperez, să-l înregistrez la OSIM şi să-l folosesc ca imagine pentru produsele noastre. Până în anul 2015 a fost doar un nume, după aceea a ajuns să devină „un brand” dar, poate vom discuta mai în detaliu cu o alta ocazie, pentru că e o poveste lungă dar frumoasă.

Rep.: Care consideri că este cel mai important lucru pe care l-ai făcut până acum ?

Marius Sabău: Plecarea mea în S.U.A., în 2013, a fost un punct de cotitură în viaţa mea. Mi-a deschis mintea şi am început să văd viaţa cu alţi ochi şi să am alte perspective şi aşteptări asupra vieţii. Am lucrat acolo la o firmă de moving din Boston Statul Massachusetts. Jobul acesta mi-a dat ocazia să văd toata America, călătorind din Est în Vest şi am ajuns în locuri pe care le vedeam doar la televizor. Am ajuns în Statele Unite ale Americii cu ajutorul fraţilor Doczi, Marius şi Vali, care m-au ajutat să mă acomodez şi care m-au luat sub aripa lor protectoare. Tot ei m-au sprijinit şi financiar, împrumutându-mă pentru a putea ajunge acolo. Din fericire, după 3 luni mi-am plătit datoria dar recunoştinţa va fii veşnică.

Rep.: Ai un mentor spiritual în business, în politică sau în viaţa de zi cu zi ?

Marius Sabău: Din păcate nu am avut niciun mentor în viaţă, dar, am încercat „să fur” câte puţin de la fiecare om cu care am intrat în contact şi, acest proces continuă şi astăzi, fiind conştient că nu se va termina niciodată. Cele mai importante lectii le-am primit de la eşecurile pe care le-am avut de-a lungul anilor.

Rep.: Cine este cel mai bun prieten al tău ?

Marius Sabău: În viaţă, prietenii adevaraţi se numără pe degetele unei mâini. Restul sunt amici şi cunoştinţe.


Rep.: Cărui produs sau serviciu, i-ai împrumuta imaginea ta?

Marius Sabău: Nu pot sa ma asociez decât cu produse, servicii sau oameni în care cred, iar până acum, aceste produse şi servicii sunt cele de sub umbrela „Pansab”, iar oamenii cu care m-am asociat sunt colegii mei, din grupul politic PNL Reghin.

Rep.: Eşti director economic într-o afacere de familie care deţine 9 magazine în domeniul panificaţiei în Reghin, Bistriţa şi Topliţa. Care este reţeta succesului tău?

Marius Sabău: Succesul e relativ şi, pentru fiecare înseamnă altceva. Pentru mine, succesul e o călătorie, nu o destinaţie, aşa că, nu o să consider niciodată că, am succes în ceva. Pot spune doar că am realizat unele lucruri pe care mi le-am dorit dar, sunt multe altele pe care nu le-am realizat însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Rep.: Când ai plâns ultima dată?

Marius Sabău: Daţi-mi voie să vă spun un secret: barbaţii plâng mai des decât vor ei să recunoască, şi chiar mai des decât crede lumea, doar că, o facem când nu ne vede nimeni şi, în public părem voinici şi puternici. Ultima dată am plâns când a murit tata.

Rep.: Care a fost cel mai mare compromis pe care l-ai făcut în viaţă şi, pe care îl poţi face public?

Marius Sabău: Când faci ceea ce îţi doreşti nu există compromisuri dar, există lucruri la care trebuie să renunţi pentru a reuşi să duci la îndeplinire ceea ce ţi-ai propus doar că, nu le vezi drept compromisuri. Pentru ceilalţi pot părea drept compromisuri dar, nu şi pentru cel care le face. Aşa că, pot spune doar că am renunţat la o parte din viaţa mea personală, la timpul liber şi la vreo 25 de nopţi liniştite, pe lună.

Rep.: Care este proiectul de hotărâre cel mai drag sufletului tău pe care l-ai propus în Consiliul Local Reghin ?

Marius Sabău: Îmi sunt dragi toate proiectele, deoarece acestea sunt realizate la solicitarea cetățenilor din Municipiul Reghin și aduc un beneficiu comunității. Proiectele de hotărâre depuse de grupul politic PNL Reghin, prin consilierii săi, sunt rodul muncii în echipă, iar faptul că numele cuiva apare ca „iniţiator”, este doar din motiv că nu putem să apărem cu toții. Ca să vă dau un exemplu, proiectul de hotărâre pentru transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local a fost ideea mea, dar ca iniţiator apare un fost coleg al nostru, care pe vremea aceea se ocupa de partea de IT și Comunicare a grupului de consilieri PNL Reghin. Într-o echipă nu există „Eu”, există doar „Noi”, iar rezultatele bune se obțin doar prin muncă în echipă.


Rep.: Care este cea mai mare ambiţie a ta?

Marius Sabău: Eu nu le numesc ambiţii, ci, le numesc dorinţe şi planuri. Îmi doresc să dezvolt şi mai mult brandul „Pansab”, să-l duc de la o afacere de familie la o fabrică de pâine şi prăjituri, iar pe plan politic, îmi doresc să avem la următoarele alegeri locale, un primar ales de cetăţenii Reghinului, din partea Partidului Naţional Liberal, ceea ce ar fii o premieră după 1990.

Rep.: Ce rol joacă bani în viaţa ta ?

Marius Sabău: Banii nu sunt un scop sau o ţintă. Sunt doar o unealtă care mă ajută să-mi satisfac plăcerile şi, să realizez ceea ce mi-am propus dar, dacă nu eşti atent, îţi pot fura minţile. La fel cum un ciocan te poate ajuta să construieşti o casă, sau te poţi lovi cu el în tibie.

Rep.: La 40 de ani, unii spun că nu mai poți lua viața de la zero, alții, abia la 40 pornesc în viață pe drumul lor. Cum e viața pentru Marius Sabău la 40 de ani?

Marius Sabău: Părerea mea este că, în orice moment poţi să începi ceva nou, indiferent de vârstă, doar că, pe parcurs ce înaintezi în viaţă, nu poţi să spui că o mai iei de la zero, pentru că, deja ai un bagaj de cunoştinţe care te ajută să sari peste anumiţi paşi şi să nu mai faci aceleaşi greşeli dar, de fiecare dată când faci ceva nou, vei face greşeli. Acestea sunt inevitabile în procesul de dezvoltare şi evoluţie, atât ca individ cât şi ca afacere. Viaţa se termină atunci când te opreşti din evoluţie.

Rep.: Cum arată femeia ideală pentru Marius Sabău ?

Marius Sabău: Eu nu cred că există o femeie ideală sau un barbat ideal. Cred că există persoana cu care te înţelegi, care te respectă şi o respecţi, care te înţelege şi o înţelegi, la care totul pare natural şi vine de la sine şi, împreună putem să trecem peste orice obstacol.


About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *