Marius Teodor Ceontea ,,Am intrat în politică din dorința de a îmbunătăți sau schimba niște lucruri de care nu sunt mulțumit”!

0

„Deda este o zonă superbă, un loc binecuvântat de Dumnezeu”, consideră viceprimarul Marius Teodor Ceontea. S-a născut în Reghin, a crescut în comuna Deda și spune că și-ar dori ca această comunitate să-și recapete strălucirea de altădată, să renască. Într-un interviu pentru „viselenuautermenlimita.ro”, viceprimarul comunei a vorbit despre proiectele în curs de desfășurare, despre planurile Primăriei Deda, despre necesități ale comunității, dar și despre momente din viața personală.


Reporter: Domnule viceprimar, aș dori să începem acest interviu rugându-vă să ne schițați un scurt curriculum vitae, pentru cei ce nu vă cunosc?


Marius Teodor Ceontea: M-am născut la 19 martie, 1979, în familia lui Teodor și Rafila Ceontea lucrători în Sistemul Cooperatist. Școala: clasele I-XII le-am absolvit în comună, în cadrul Liceului ,,Vasile Netea”, apoi am urmat Școala Tehnică din cadrul Colegiului Silvic Gurghiu, specializarea: tehnician în silvicultură. În anul 1999 am fost încorporat în Armata Română și am satisfăcut stagiul militar la două unități de Jandarmerie din Bistrița-Năsăud și Gheorgheni. După lăsarea la vatră, în iarna anului 2000, m-am angajat în cadrul Ocolulului Silvic din Lunca Bradului, pe funcția de pădurar. Din anul 2003 am devenit maistru de vânătoare, până în anul 2005 când am devenit tehnician în cadrul Biroului de Fond Forestier al Ocolului Silvic Lunca Bradului. Iar la alegerile locale din vara acestui an am candidat pentru funcția de consilier local din partea Partidului Social Democrat.


Rep.: Pe cărarea copilăriei…dacă priviți înapoi, de ce anume vă este cel mai dor, că azi nu mai există în Deda?


M.T.C.: La 15 ani am rămas orfan de tată. Am locuit toată viața în Deda, dar moartea părintelui meu m-a marcat profund, iar dacă aș putea face un salt în timp aș vrea să mă pot întoarce în perioada în care încă îl mai aveam alături de mine pe tata. Datorită acestei tragedii eu am pornit de jos în viață și a trebuit să mă descurc singur pe forțele mele proprii pentru a reuși să ajung la statutul pe care îl am astăzi.


Rep.: Ce nu puteți ierta la un prieten?


M.T.C.: Minciuna nu o pot tolera deloc și să urăsc să ,,fiu dus cu zăhărelul”.


Rep.: Sunteți căsătorit?


M.T.C.: Da, sunt căsătorit, cu Septimia (Pietreana )Ceontea și avem un băiețel, Luca Marius care în 16 decembrie va împlini 6 ani. Întâmplător sau nu, tot în luna decembrie așteptăm din moment în moment să se nască și al doilea copil al familiei Ceontea.


Rep.: Băiat sau fată? Ce spun doctorii?


M.T.C.: O fetiță și abea așteptăm să se nască, să o aducem acasă și să îi facem cunoștință cu frățiorul ei, care este foarte emoționat. Noi ne-am gândit să o botezăm cu numele de Irina-Maria și ne rugăm la Dumnezeu să se nască sănătoasă și fără complicații.


Rep.: Ce pasiuni aveți în timpul liber?


M.T.C.: Îmi place să joc fotbal , mai ales că și în comună avem două grupe de juniori , D și E, născuți între 2003 și 2009 care sunt antrenate de Adi Horea din Reghin. Apropo de fotbal noi chiar muncim la înființarea unei Asociații Sportive ,,Mureșul-Deda”, pentru că momentan echipele sunt finanțate de părinți și o parte din cadrul Primăriei Deda. Grupa mare este înscrisă în Campionatul de Juniori și e păcat să nu formăm aceste echipe având în vedere că deținem pe raza comunei o Bază Sportivă, o sală de sport în centrul comunei avem un teren sintetic și ar fi păcat să nu le exploatăm.


Rep.: Ce v-a determinat să intrați în politică? și ce vreți să demonstrați prin politică, la Deda?


M.T.C.: Eram în clasa a XII-a, cred, când am avut prima tangență cu acest domeniu și m-am înscris în Organizația de Tineret a PSD. Apoi, la alegerile din 2012 am fost în PDL, o perioadă nu m-am mai implicat în politică, după care în 2016 am revenit în PSD și, la alegerile din vara acestui an, am fost ales consilier local și apoi viceprimar. Am intrat în politică din dorința de a îmbunătăți sau schimba niște lucruri de care nu sunt mulțumit. Cred că fac parte din generația care poate schimba ceva, îndrăznesc să cred în România și nu o spun ca pe un clișeu, ci chiar ca pe o convingere proprie. M-am decis să nu mai fiu spectator și să mă implic, pentru că niciodată viața acestei comunități nu a fost liniară. Poate că sunt unii care pot să țină direcția, așa cum a făcut doamna Cadar Lucreția, care și-a dorit să dezvolte comuna cu orice preț și a reușit, dar sunt foarte puțini acei oameni și au nevoie și ei de o echipă. Când am simțit că pot să îmi aduc și eu aportul la dezvoltarea comunității în care m-am format ca om, am cârmit-o către politică.


Rep.: Cum caracterizați cele 6 luni ca și viceprimar al comunei ?


M.T.C.: Au fost 6 luni de muncă, dar și de rezultate. Personal, încă învăț din mers și mă străduiesc să mă aliniez la toate prevederile care vizează această funcție, care nu e deloc simplă. Având în vedere prevederile ali. 57 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, republicată, privind administrația publică locală, „viceprimarul este subordonat primarului și înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuțiile sale”. Trebuie să recunosc însă că am și un mare avantaj la acest capitol, pentru că este lângă mine domana primar Lucreția Cadar, care mă sprijină în tot ce fac și am de la cine să învăț administrație în cel mai utopic mod și spun asta pentru că învăț administrație de la un primar care conduce o comună cu peste 4000 de locuitori, cum este Deda, și care a reușit să fie aleasă patru mandate consecutiv.


Rep.: Care sunt proiectele planificate de Primăria Deda la finalul lui 2016, ce s-a realizat din acestea și ce își propune Primăria pe anul 2017?


M.C.: Cel mai important proiect, la care suntem în stadiu de licitație, ar fi unul legat de ,,Modernizarea Căminului Cultural din Deda”, și a sălii de spectacole, cu stație de sonorizare și care are prevăzută și înființarea unei biblioteci cu sală de lectură și tot ce înseamnă dotare în domeniul bibliofiliei. Al doilea proiect este ,,Construcție Grădiniță nouă cu Program Prelungit”, tot în localitatea centru de comună, cu trei grupe de preșcolari. Grădinița veche era cu program normal de 4 ore și acolo am vrea să mansardăm clădirea cu încă un etaj, pentru a o folosi pentru clasele I-IV, care momentan își realizează cursurile după masa în liceu. Este un proiect imperios necesar deoarece populația școlară, la noi în comună, este în permanentă creștere (…) și este nevoie acută de această unitate. . Dar cel mai mare proiect, pe care ne dorim cu ardoare să îl realizăm este canalizarea și extinderea rețelei de canalizare și înlocuirea sau extinderea rețelei de apă pe Valea Bistrei, Valea Pietrișului. În acest proiect este cuprinsă și modernizarea rețelei de apă care presupune captarea de la Izvorul Donca și eliminare de pierderi ascunse de apă plus va mai fi introdusă o conductă de la izvor până la Bazinul de captare care este la o distanță de circa 4 km, în zona cunoscută de băștinași sub numele de ,,Inimaș”. Proiectul e pe punctul de a fi depus pe fonduri europene și sunt bani, doar că mai așteptăm un răspuns de la firma de consultanță. Valoarea proiectului normal este de 5.800.000 de euro pentru canalizare, iar pentru cele două proiecte pentru care am primit deja finanțare sunt de câte 500.000 de euro. Trebuie să precizez că la aceste proiecte cofinanțarea Primăriei Deda este zero.


Rep.: În ce stadiu se află proiectul de construcție a parcului din Pietriș ?


M.T.C.: Parcul de agrement din satul Pietriș a fost recepționat cu brio și ne dorim să îl inaugurăm oficial, la 29 noiembrie când vom organiza acolo un spectacol, după care ne vom muta la Filea, și tot așa, pentru că vrem să organizăm în toate satele aparținătoare câte o manifestare cultural artistică.


Rep.: Cu cei veți surprinde anul acesta, de Ziua Națională a României, pe locuitorii comunei?


M.T.C.: Am început deja lucrările de împodobire a comunei, pentru ziua de 1 Decembrie, și să îi surprindem pe cetățenii comunei în cel mai plăcut mod. În primul rând, vom folosi pentru spectacolele ce urmează să le organizăm, talentele locale, plus Ansamblului Folcloric ,,Cununa Călimanilor”, ,,Ansamblul Ghiocelul” și nu în ultimul rând va fi invitată iubita intrepretă de muzică populară, Livia Harpa, care de origine este din satul Pietriș. În 30 noiembrie vrem să realizăm un spectacol pe Valea Bistrei, unde avem inaugurat un Cămin Cultural, iar pe 3 Decembrie vom sărbători noi, Ziua Națională a României, printr-un spectacol la Deda, unde capul de afiș va fi interpreta de muzică populară și patriotică Veta Biriș. Cu această ocazie se va inaugura iluminatul stradal, pentru că am împodobit strada principală din Pietriș până în Bistra și ne concentrăm pe centrul comunei Deda, unde avem și un brad tradițional de Crăciun. Acum încercăm să specializăm o persoană din comună în prezentarea evenimentelor care le vom organiza în viitor.


Rep.: De Revelion, Primăria va organiza vreun eveniment la nivel de comună?


M.T.C.: Vrem să ducem mai departe tradiția și să organizăm un foc de artificii în fața Primăriei Deda în seara dintre ani.


Rep.: În ceea ce privește turismul, cum vedeți viitorul comunei Deda? va fi sau nu, unul funcțional?


M.T.C.: Noi așa ne dorim să facem un pas înainte în promovarea turismului și ne-am gândit foarte serios la o promovare cât mai intensă a Văii Bistrei. Anul viitor vom încerca prin forțe proprii să facem o zonă special amenajată cu niște ciupercuțe prevăzute cu mese pe această Vale pentru turiștii care vor să iasă la un picnic la un grătar, unde oamenii să vină să se relaxeze…


Rep.: Ce ne puteți spune despre relația cu colegii din Primărie și Consiliul Local ?


M.T.C.: Avem o colaborare foarte, foarte bună, în cadrul Primăriei. Este un colectiv frumos, serios și avem o colabora contructivă în Consiliul Local. Chiar dacă avem un primar, un viceprimar și 7 consilieri PSD, avem o activitate foarte bună, și cu ceilalți consilieri de la alte formațiuni politice, e o colaborare bazată pe respect reciproc. Respectăm tradițiile, obiceiurile zonei noastre și promovăm modernizarea comunei care până la urmă este scopul nostru final. În definitiv toți suntem în slujba comunității și cel puțin eu personal mă ghidez după acest principiu în administrație.


Robert Matei


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *