Márk Endre Dezső ,,Zilele Culturii Maghiare de la Reghin, înseamnă un eveniment de referință, prin care comunitatea maghiară de la noi din oraș, oferă oportunitatea publicului larg, de a-i cunoaște valențele culturale, istorice și sociale”!
Ediția a VII-a a Zilelor Culturale Maghiare din Reghin s-a încheiat ieri seară 8 septembrie pe scena amplasată în incinta bazei sportive Avântul Reghin, cu concertul formației ”Karthago” din Ungaria la care au luat parte peste 800 de spectatori.
Organizatorii evenimentului au fost U.D.M.R. Reghin, Asociaţia „Csillag”, Asociaţia Culturală „Kemény János”, Asociaţia „Rákóczi” filiala Reghin, Asociaţia „Humana Regun” , în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Reghin, Fundația ”Bethlen Gábor”, Fundația Communitas, Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Consiliul Local al orașului Bátonyterenye din Ungaria și Consiliul Local din Brâncovenești.
A – VII-a ediția a ”Zilelor Culturale Maghiare” din Reghin, și-a propus să ofere o varietate de programe culturale, literare, artistice, educative, sportive, simpozioane, comemorări, prezentări de studii, şi comunicări despre personalităţi ale culturii maghiare şi universale.
,,Evenimentele au fost deschise tuturor doritorilor, indiferent din ce comunitate etnică au făcut parte. Activitățile organizate de noi au avut rolul de a crește gradul de conștientizare a diversității culturale, lucru care va determina o mai bună înțelegere a acesteia și a culturii minorităților” a afirmat viceprimarul Márk Endre Dezső .
Zilele Culturale Maghiare au debutat pe data 5 septembrie 2019. cu o expoziție de pictură a artistului plastic și profesorului Csupán Eduárd, la Sala de expoziții a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”. A urmat o prezentare de carte, care i-a avut ca invitați pe Káli Király István- scriitor, redactor, și Sebestyén Mihály- istoric, scriitor.
La reușita momentului a colaborat și pianista Géczi Amália, studentă anul IV Interpretare Muzicală din cadrul Facultății de Arte a Universității dn Oradea. Seara s-a încheiat cu dans și voie bună pentru cei mici și cei mari, la restaurantul ,,Crinul” din Reghin.
Vineri, 6 septembrie de la ora 11.00, sub îndrumarea profesorului Nagy F. Attila, la Bisericuţa Reformată din Iernuţeni, s-a desfășurat un concurs de istorie pentru elevi, ,,Réges – Régen” file din istoria Reghinului.
De la ora 18.00, în sala mare a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, reghinenii au fost invitați la teatru ”A láthatatlan hóhér”- Călăul Necunoscut, o piesă de teatru care a urmat cu fidelitate piesa polițistă a Agathei Christie, în regia lui Gáspárik Attila.
Seara s-a încheiat la restaurantul ,,Crizantema” din municipiu cu un moment de stand-up comedy și cu invitatul special al serii, artistul Buta Árpád Attila.
Sâmbătă, de la ora 10.00, elevii din municipiu, au susținut un spectacol la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, iar de la ora 16.00 spectatorii au putut urmării un concert de orgă la Biserica Evanghelică, în interpretarea clujeanului Pozsár Róbert.
Seara de gală de la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, a cuprins alocuțiuni, decernarea premiilor de excelență și a premiilor pentru câștigătorii concursului ,,Réges – Régen”, un concert de pian, în intrepretarea pianistului Csíky Boldizsár. Printre invitații de marcă ai comunității maghiare, s-au numărat : consulul Márki Daniel, din partea Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, senatorii din Parlamentul României: Császár Károly Zsolt, Novák Csaba-Zoltán și Vass Levente. Printre seniorii cetății premiați cu ,,Diplome de Merit ” în cadrul ediției a VII-a, a Zilelor Culturale Maghiare s-au numărat două elite, modele de admirație profesională cu realizări incontestabile.
Primul premiant al galei a fost rebelul fără pauză ing. pensionar Adorjáni László fost director al I.G.C.L. Reghin în perioada 1962 – 1987, membru fondator al ziarului local ,,SZÁSZRÉGEN ÉS VIDÉKE” și unul dintre exponenții campaniei de Televiziune Locală DAReghin TV ,,RESPECT PENTRU VÂRSTA A TREIA” în anul 2015 și care de curând a împlinit respectabila vârstă de 87 de ani.
A doua personalitate recompensată cu o diplomă de recunoaștere a meritelor pe tărâm cultural-educativ a fost profesoara de limba și literatura maghiară și limba rusă, Böjte Lidia pentru prodigioasa activitate pedagogică desfășurată în șapte școli din Reghin, și comunele Ibănești și Beica de Jos (Șerbeni) în perioada 1977-2018 și pentru activitatea cultural-artistică desfășurată în cadrul Cenaclului „Kemény János” care după Revoluția din 1989 a devenit Asociația Culturală „Kemény János” unde a îndeplinit cu tact și diplomație funcția de președinte din anul 1990 până în prezent.
Duminică începând cu ora 09.00, pe baza sportivă a Stadionului Avântul s-a dat startul ultimei zi de distracții din cadrul ,,Zilelor Culturii Maghiare” au fost amplasate 12 standuri cu produse tradiționale, producători locali cu mâncăruri specifice și a diverse O.N.G.-uri care au promovat o serie de pliante educative în rândul participanților dintre care amintim Asociaţia Familiă Kolping și Organizația de Femei a UDMR.
Totodată s-a desfășurat un campionat de minifotbal și un concurs de gătit la finalul căruia a fost desemnat de organizatori cel mai gustos gulaș, jocuri distractive pentru copii, program artistic pe scena amplasată în incinta bazei sportive, care au cuprins dansuri și cântece populare, religioase și nu în ultimul rând programul fanfarei municipale și miniconcerte cu formații de tinere talente.
De la 18.30 s-a desfășurat un concert al trupei ”4S Street” din Gheorgheni, urmat de lansarea baloanelor cu heliu și de concertul mult așteptat al formației ”Karthago” din Ungaria.
Viceprimarul Reghinului, Márk Endre Dezső, a precizat pentru site-ul „viselenuautermenlimita.ro” că Zilele Culturale Maghiare din Reghin cresc de la an la an ca popularitate și a mărturisit că ediția din acest an a fost cea mai reușită din 2012 până în prezent. ”E un eveniment de referință prin care comunitatea maghiară din municipiu oferă oportunitatea publicului larg de a-i cunoaște valențele culturale, istorice și sociale a etniei maghiare care momentan după sondajele noastre interne numără circa 6000 de locuitori în Reghin”.
Márk Endre Dezső s-a născut la data de 18 septembrie 1966, în ,,orașul viorilor”, este inginer mecanic de profesie, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj-Napoca, promoția 1993. Este membru al Uniunii Democrate Maghiare din România de la înființarea Organizației Locale Reghin, a devenit membru activ în anul 2008, a fost ales consilier local în urma alegerilor din 10 iunie 2012, a fost desemnat viceprimar pe 25 iunie 2016 și președinte al Organizației Reghin UDMR în anul 2017.
Face parte dintr-o familie cu ascendenți de șase generații în Reghin. Bunicul său, Márk Endre a fost un avocat renumit, fratele bunicului său Márk Carol a fost senator de Reghin, tatăl viceprimarului, Mark Endre a fost directorul Fabricii de Lapte Reghin în perioada 1975-1990 și președintele U.D.M.R. Reghin în perioada 2004-2008.