MATEI R. MIHAI ÎN DIALOG CU PREŞEDINTELE LEON STOICA DESPRE SERVICIILE CASEI DE AJUTOR RECIPROC A PENSIONARILOR REGHIN

0
DSC_2409

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) Reghin cu sediul în strada Sării nr. 11, continuă și în 2025 să fie alături de membrii săi, aproape 10.000 la număr, jumătate din acești fiind din Reghin, restul din mediul rural din 81 de localităţi. Fondul social al membrilor la 31 decembrie 2024 era de 16.123.478 lei. Vârstele membrilor variază de la 18 la peste 100 de ani.

Aşa cum se vede în denumirea pe care o poartă „Casa de ajutor reciproc” are ca scop principal ajutorarea financiară, urmat de alte obiective care îşi propun să facă viaţa vârstnicilor mai bună. Pentru a face cunoscută opiniei publice activităţile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reghin am stat de vorbă cu domnul Leon Stoica, preşedinte C.A.R.P. Reghin, pentru a afla ultimele noutăţi legate de asociaţia pe care o conduce cu mult tact diplomatic din anul 2012. Leon Stoica este fost comisar Şef al Poliţiei Municipiului Reghin şi un om de onoare crescut și educat în tradițiile și valorile românești care prin funcţiile pe care le-a îndeplinit de-a lungul anilor a fost un exemplul de moralitate şi cinste, spirit civic şi responsabilitate.

 


Rep.: Vă rugăm să explicaţi cum se acordă ajutoare rambursabile la cadrul CARP Reghin, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu serviciile pe care le prestaţi ?


Leon Stoica : Asociația CARP Reghin, este o asociaţie cu caracter civic, cu scop de caritate de întrajutorare mutuală şi de asistenţă socială, persoană juridică de drept privat, cu caracter nepatrimonial, neguvernamental, autonomăă de sine stătătoare, apolitică constituită prin exercitarea dreptului la libera asociere a pensionarilor în vederea întrajutorării financiare şi soaciale a membrilor săi.

Fiecare membru CARP plătește lunar o cotizație indiferent că se împrumută sau nu de la noi și aceste sume de bani se capitalizează. Dacă membrul se retrage la un moment dat își primește bani înapoi iar dacă rămâne membru cotizant până la sfârșitul vieții sumele de bani se înmânează urmașilor plus un ,,ajutor de deces”. Sumele medii acordate urmașilor pe baza cotizațiilor sunt în general de 2.000 de lei dar am avut cazuri în care urmașii au primit și 8.000-9.000 de lei.
Ajutoarele rambursabile se acorda membrilor Asociației CARP Reghin, în baza contractului, celor care sunt cu plata la zi a fondului social și a contribuțiilor.
Ajutoarele rambursabile de regulă sunt garantate cu 1 – 3 giranți, pensionari sau salariati pe perioada nedeterminată.

Solicitanții de ajutoare rambursabile, care solicită sume până la limita fondului propriu social nu au nevoie de giranți. Dobanda ce se percepe la ajutoarele rambursabile se reține la acordarea acestora. Dobânda este variabilă în raport de suma împrumutată. În cazul rambursării anticipate a ajutoarelor, dobânda se recalculează și diferența se restituie celui în cauza. Termenul și modul de restituire a ajutoarelor rambursabile, în rate lunare se stipulează în contract. În cazul nerambursării la termenul stabilit în contract a ajutorului, se vor percepe penalizări de 0,01%/ zi de întârziere.

 


Rep.: Domnule preşedinte, Leon Stoica privind retrospectiv la anul trecut cum arată o analiză a activităţii administrativ-gospodărească, cultural artistică, turistică, prestări servicii, asistenţă socială a asociaţiei pe care o conduceţi ? Dar să le anallizăm pe rând..


Leon Stoica: În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, CARP Rgin a acordat împrumuturi în valoare totală de 10.688.778 lei. Ţin să precizez că oferim împrumuturi membrilor noştri cu dobânzi între 4 şi 7 %. Pentru împrumuturile la nivelul fondului de cotizaţii dobânzile practicate de noi sunt de 4-5 % pe an, iar la împrumuturile pentru probleme de sănătate acestea sunt de 5 %. Perioada de rambursare a împrumuturilor contractate de către membrii noştri variază de la 1 lună la 24 de luni. Împrumuturile solicitate de membrii CARP se acordă în aceeaşi zi ori în maximum trei zile în funcţie de complexitatea cazurilor.

Ajutoarele nerambursabile pentru acoperirea unor cheltuieli cu înmormântarea foştilor membri în cursul anului 2024 au fost în număr de 373 de cazuri şi au însumat 400.124 lei.

Ajutoarele nerambursabile pentru diverse tratamente medicale au fost acordate pentru 76 de persoane în valoare de 3.800 lei.

Ajutoare nerambursabile pentru situaţii neprevăzute (boli grave, accidente, incendii, etc), au fost acordate pentru 234 de cazuri în valoare de 74.550 lei.

Am acordat compensări parțiale a cheltuielilor pentru ochelari pentru ochelari, proteze, excursiipentru 715 cazuri în valoare de 84.200 lei.

În afara acestor ajutoare am acordat totodată în ultimii 5 ani pachete cu alimente la 350 de membri pin intermediul unei acţiuni caritabile derulată printr-un parteneriat între CARP Reghin, omul de afaceri Mihai Fărcaş Dan în calitate de preşedintele al Asociației ”Our Lifetime”, Liga Studenților Târgu-Mureș și Asociaţia Sportivă a Cicliştilor de Anduranţă Reghin. Pachetele au fost duse la fiecare membru CARP în parte prin intermediul voluntarilor din cadrul Ligii Studenţilor şi Asociaţiei Sportve a Cclştilor de Anduranţă din Reghin.

În cadrul acestei acţiuni caritabile în fiecare an avem şi sprijinul mai multor sponsori dintre care amintim : S.C. MIRDATOD PROD SRL, S.C. REMEX SA, SERELE DALIN SRL, S.C. PANSAB SRL, FERMELE GLIGA, CENTRUL MEDICAL GALENUS, etc. Ţin să precizez faptul că societatea PANSAB SRL din Reghin, reprezentată prin administratorul Marius Sabău în fiecare an oferă gratis la cele două mari sărbători creştine Paşte şi Crăciun câtre 350 de cozonaci iar în cursul anului pâine gratis la 45 de pensionari nevoiaşi care se află într-o situaţie critică financiară, gest de mare nobleţe pentru care vreau să-i mulţumesc din suflet pe această cale.


Vreau deasemenea să mulţumesc tuturor colaboratorilor şi sponsorilor, persoane de bună credinţă care au contribuit sau contribuie la protecţia socială a membrilor Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin care de cele mai multe ori aleg să ofere ajutor în anonimat. Vreau să îi asigur că le purtăm adâncă recunoştinţă şi le dorim ca Dumnezeu să îi ocrotească şi să le răsplătească înmiit actele de binefacere.


Rep: Avem toată admiraţia pentru astfel de oameni care fac o serie de donaţii ori sponsorizări în anonimat pentru vârstnici în cadrul diverselor campanii umanitare. Ştim totodată că şi CARP Reghin îşi respectă şi preţuiesc vârstnicii care ating „vârste de aur” şi îi premiază la ceas aniversar.


L.S.: Da aşa este. Eu personal consider că viaţa e un dar de la Dumnezeu iar bătrâneţea e un privilegiu iar seniorilor noştrii din cadrul CARP Reghin care ajung la adânci bătrâneţi le reamintim de fiecare dată când îi premiem că firele albe de păr sunt o coroană a gloriei şi ele apar la cei care şi-au trăit viaţa în mod corect.

Asociaţia noastră selectează în fiecare an decanii de vârstă ai CARP Reghin de la vârsta de peste 90 de ani pe care îi sărbătorim cum se cuvine. Dacă anii trecuţi am avut o serie de centenari premiaţi dintre care amintim pe : Ana Pop, Alexandru Ispas din Reghin şi Rafila Mărcuş din Căcuci comuna Beica de Jos, anul acesta am avut-o premiată de doamna Letiţia Moldovan din Gurghiu care a împlinit 100 de ani în 31 ianuarie şi care este membră a asociaţiei noastre de 43 de ani.


Rep.: Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu organigrama Casei de Ajutor Reciproc şi a modului de funcţionare a acestei asociaţii vă rugăm să ne faceţi câteva precizări legate de personalul din subordine şi voluntarii cu care colaboraţi şi care este arealul de acoperire al serviciilor pe care prestaţi ?


L.S.: Personalul CARP Reghin are în organigrama asociaţiei 10 persoane cu contract de muncă şi 71 de voluntari. Arealul de acoperire la nivelul Municipiului Reghin cuprinde 11 sectoare şi tot atâţia responsabili de sectoare şi 81 de sectoare în mediul rural.


Rep.: Ce e puteţi spune despre excursiile care le organizează CARP Reghin ?


L. S. : Mă bucur că mi-aţi adresat această întrebare fiindcă un allt scop al Casei de Ajutor a Pensionarilor pe lângă cel de întrajutorare este de petrecerea plăcută, agreabilă şi utilă a timpului, de către membrii prin organizarea de excursii. CARP Reghin organizează anual excursii pentru membrii în ţară şi în străinătate pentru a descoperii frumuseţile României şi frumuseţile lumii. Din anul 2012 de când am fost ales şi reales preşedintele CARP Reghin am organizat excursii în aproape 30 de țări. În cursul anului 2024 am organizat de exemplu excursii în străinătate în Grecia şi în Tunisia.

În anul 2023, Parlamentul României a adoptat o hotărâre prin care anul 2024 să fie anul sărăbtoririi bicentenarului de la naşterea lui Avram Iancu. Consiliul Director al CARP Reghin a hotărât ca asociaţia noastră să se implice în sărbătorirea acestui eveniment. Astfel că pe 25 iulie 2024 am organizat în colaborare cu Biblioteca Municipală „Petru Maior” o manifestare culturală unde directorul instituţiei prof.dr. Florin Bengean ne-a ţinut o adevărată lecţie de istorie, explicând situaţia istorică din Transilvania şi Ţările Române la Revoluţia de la 1848, desfăşurarea revoluţiei şi efectele ei.

Apoi în perioada 2-4 august 20024 cu sprijinul C.A.R.P. Apuseni-Câmpeni şi al doamnei preşedinte Silvia Gomboş şi al soţului ei, Cornel am organizat o excursie antologică cu un grup format din 57 de pensionari la 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu acasă la „Crăişorul Munţilor”. Am trecut prin Transalpina de Apuseni, ce leagă Aiudul de Bucium. Am vizitat Muzeul mineritului din Roşia Montană, Casa Memorială „Avram Iancu” din satul Inceşti, comuna Avram Iancu, muzeul, şcoala şi biserica. Am poposit şi la statuia ecvestră a eroului naţional Avram Iancu din oraşul Cîmpeni, unde am admirat opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad şi nu în ultimul rând ne-am recules la Ţebea în Cimitirul Eroilor şi la Gorunul lui Horea şi a final am vizitat Muzeul Aurului din Brad fondat în 1896 şi care cuprinde cea mai mare colecţie din piese din aur masiv din Europa.

Anul acesta intenţionăm să organizăm exucrsii în străinătate în Dubai, Egipt şi Grecia iar în ţară excursii în Timişoara, Orşova şi la Cazanele Dunării. Cei interesaţi să vină cu noi în aceste excursii se pot adresa la secretariatul C.A.R.P., pentru relaţii suplimentare cu privire la condiţiile de înscriere.


Rep.: Am aflat că aveţi şi o serie de protocoale de colaborare cu mai mulţi medici care oferă servicii pentru membrii asociaţiei. Ce puteţi să ne spuneţi despre acest aspect ?


L.S.: Sunteţi bine informat. Aşa este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin are încheiate mai multe protocoale de colaborare cu o serie de cabinete medicale în cadrul cărora activează medici specialişti care oferă reduceri de tarife semnificative pentru membri CARP Reghin. În viitorul apropiat intenţionăm să îi dăm o nouă utilitate sălii noastre de conferinţe care are o capacitate de 30 de locuri şi în cadrul căreia vrem să iniţiem o serie de conferinţe pe teme medicale la care să participe membrii interesaţi faţă în faţă cu diverşi specialişti.


A consemnat Matei R. Mihai

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *