MIHAIL CRISTEA CÂNTĂREŢUL BISERICESC DIN DELENI CARE A TRĂIT 100 DE ANI, A FOST DESCENDENT PE LINIE PATERNĂ, AL PRIMULUI PATRIARH ORTODOX AL ROMÂNIEI !

1
CRISTEA MIHAI DELENI IDECIU 2023

  Bătrânul Mihail Cristea din satul Deleni, comuna Ideciu de Jos, a trăit 100 de ani și 29 de zile, şi este cel mai vârstnic bărbat cunoscut din istoria localităţii, atestată documentar din anul 1319 într-un act de partaj al fiilor Dionisie. Unii dintre contemporanii şi urmaşii săi spun că bătrânul era înrudit pe linie paternă cu Miron Cristea, primul patriarh ortodox al României, născut la 20 iulie 1868 la poale de Carpaţi, în Topliţa Română într-o familie de ţărani.

   Potrivit biografiei patriarhului, strămoşii înaltului prelat erau originari din satul Deleni (numit mai înainte Potoc), de unde birăul Vasile Cristea, plugar vrednic şi dârz, urmărit de persecuţiile baronului Kemeney, căruia n-a vrut să se supună, a fost silit să pribegească în părţile de sus ale Mureşului. Ba mai mult, o băştinasă născută în sat, ne-a spus că George Cristea, tatăl viitorului patriarh al României, ar fi locuit exact pe locul în care s-a născut pe 7 martie 1917, Mihail Cristea.  

Aceste detalii explică şi înclinaţia profundă spre latura spirituală a vieţii a acestui cetăţean simplu din Deleni, dar care, şi-a trăit toată viaţa sub semnul demnităţii, onoarei şi al promovării valorilor noastre naţionale, identitare, în toate manifestările vieţii sale.

 A fost fiul lui Ion şi Ravica Cristea şi a locuit la casa cu nr. 161 din Deleni, un sat românesc situat pe versantul stâng al Mureşului Superior, la confluenţa cu râul Gurghiu, străjuit la intrare de dealul stâncos „Custura”. Aici s-a născut, a copilărit şi a descoperit plăcerile şi greutăţile vieţii, singurul bărbat cunoscut din Deleni care a depăşit bariera unui secol de viaţă. 

Mihail Cristea a absolvit 7 clase în satul natal, după care a absolvit la Cluj-Napoca o şcoală de cântăreţi bisericeşti la îndemnul mamei sale. Pe 1 martie 1939 a fost încorporat ca ostaş în armată română în Regimentul 32 Artilerie din Târgu-Mureş iar cinci zile mai târziu afla de la radio tragica veste că unchiul său îndepărtat Miron Cristea, Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a trecut la cele veşnice.

 Pe 10 septembrie 1940, Mihail Cristea îşi încheia serviciul militar şi libera dintr-o unitate din Satu-Mare unde a absolvit şi un curs de prim ajutor pentru sanitari militari. Nu a apucat să se bucure prea mult de reîntoarcerea acasă fiindcă la scurt timp după semnarea Diktatului de la Viena din 30 august de la Viena, nordul Transilvaniei, începând de la Oradea, partea de sud-vest, şi Maramureş, partea de nord, înglobând Clujul şi judeţele de-a lungul versanţilor vestici ai Carpaţilor, până în apropiere de Braşov erau cedate Ungariei. Aşa s-a trezit Mihail Cristea peste noapte înrolat în armata maghiară şi trimis în timpul celui de Al Doilea Război Mondial combatant pe Frontul de Răsărit în Rusia. Conform unor însemnări de front ale veteranlui de război din Deleni pe 28 ianuarie 1943 se afla în Prokhorovka şi Kursk unde s-a dat celebra bătălie de tancuri între între armata sovietică și armata nazistă. Practic militarul Mihail  Cristea a fost martor ocular al uneia dintre cele mai mari bătălii du tancuri din istoria militară, pe frontul de est între Armata a 5-a de  tancuri de gardă a Armatei Roşii sovietice şi Corpul II SS-Panzer al Waffen-SS german. A trăit pe viu ororile războiului şi a supravieţuit miraculos iar pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă și pentru contribuția adusă la eliberarea teritoriului național a fost recompensat cu o serie de distincții militare. 

   După întoarcerea la vatră a devenit cel mai popular sanitar în zona Reghinului, profesie în care şi-a pus la contribuţie toată grija şi atenţia lui pentru îngrijirea bolnavilor din mediul rural, s-a ocupat cu executarea măsurilor de dezinfecție în cazuri de epidemii şi toate acţiunile necesare pentru prevenirea sau combaterea bolilor. 

     După război a fost în paralel sanitar şi cantor al Bisericii Ortodoxe Române din Deleni  *(Comuna Ideciu de Jos) timp de 60 de ani. Citea „Sfânta Scriptură” în limba chirilică, cânta în strană după partituri, ţinea toate cele patru posturi mari de peste an şi cunoştea toate zile rânduite cu dezlegare la pește. Ca şi o curiozitate Mihail Cristea din anul 1917 anul în care s-a născut şi până la decesul său survenit în anul 2017 i-a cunoscut pe toţi cei 11 preoţi care au slujit la altarul Bisericii Ortodoxe din Deleni de la părintele Mihai Brăteanu care l-a botezat până la parohul Călin Cosmin Graur, care l-a înmormântat. 

  În paralel cu cele două meserii bătrânul din Deleni a fost şi un crescător de albine renumit în comună abonat la revista „Apicultura în România”. Mihail Cristea a citit mult despre proprietăţile terapeutice şi curative ale polenului despre compoziţia chimică şi proprietăţile nutriţionale ale lăptişorului de matcă şi a testat pe propria piele proprietăţile mierii slăvite în textele biblice. Mihail Cristea fiind şi un mare credincios care citea zilnic „Cartea Cărţilor” (Biblia) ştia totodată că virtuţile vindecătoare ale mierii au fost consemnate în istoria lumii încă de regele Solomon care scria într-o pildă următoarele vorbe de duh”… mergi la albină şi vezi cât e de harnică şi ce lucrare iscusită săvârşeşte. Munca ei o folosesc spre sănătate şi regii şi oamenii de rând…„. Cei care l-au cunoscut pe bătrânul de 100 de ani din Deleni spun că a fost un om deosebit de înţelept şi de generos din toate punctele de vedere cu cei pe care îi considera demni de aceste sentimente alese. Am mai aflat că Mihail Cristea provenea dintr-un neam de oameni longevivi: mama sa a trăit 94 de ani şi că a fost un om echilibrat care a evitat toată viaţa agitaţia şi stresul. 

   După Revoluţia Română din anul 1989 nea Cristea a fost avansat de către reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, de patru ori în grad în perioada 1995-2008 de la sergent major la plutonier adjutant principal.

    Pe 6 noiembrie 2007, Mihail Cristea a apărut în paginile cotidianului „Cuvântul Liber” pe când avea 90 de ani împreună cu consăteanul său Mihai Sava în vârstă de 87 de ani unde îi declara gazetarului Dorin Borda următoarele: „Am făcut armata la unguri, aşa o fost vremurile. M-am dus pe frontul din Rusia. Am ajuns la Kursk, unde so dat lupta cea mai mare între tancurile ruseşti şi nemţeşti. Apoi a urmat Kievul şi de acolo înapoi spre pământurile noastre. Da, am fost şi în Ungaria. Ce să vă zic. Acolo erau oameni ca lumea, nu ca ungurii de aici, de la noi…Şi am scăpat teafăr. Ei da povestea îi mai lungă” declara la 90 de ani, Mihail Cristea.   

      Până în anul 2012 la vârsta de 95 ani Moşul Cristea îşi cosea singur iarba din grădină şi până la 98 de ani a mers regulat la biserică.   

     Când a împlinit vârsta de 100 de ani, bătrânul sanitar a fost felicitat de autorităţiile locale prin intermediul primarului comunei, Ideciu de Jos, Lucian Feier care i-a oferit o „Diplomă de Vârstă de Aur” şi o sumă de bani.

     Mihai Cristea a apărut cu acest prilej şi la o emisiune tv. fiind protagonistul unei ştiri pe postul local DAReghin TV. Sărbătoritul care a trăit întotdeauna în bună pace cu lumea a declarat la propriul său centenar că secretul longevităţii sale a constat în moderaţie şi gândirea pozitivă.

       Mâncărurile preferate ale celui mai longeviv bărbat din Deleni erau lactatele sub formă de lapte proaspăt, brânză sau unt şi produsele apicole sub formă de ceara de fagure şi miere monofloră şi polifloră, vinul doar îl degusta, în timp ce carnea nu făcea parte din preferinţele sale. Mihail Cristea era de părere că mierea şi celelalte produse din albinăirit trebuie folosite de oameni tot mai mult ca zaharuri naturale şi în acelasi timp ca medicamente naturale. 

       Era un om atât de energic care şi când era bolnav făcea gimnastică și în pat. La vârsta de 99 de ani şi-a făcut prima programre din viaţa lui la un medic stomatolog. 

     În viaţa civilă Cristea Mihail a fost căsătorit cu Rafila Brătean (n. 1922 – d. 1988), din a căror căsnicie s-a născut un băiat botezat, Ioan de la care i s-au născut doi nepoţi (Valerian şi Ioan zis „Albinel”) care la rândul lor l-au făcut să ajungă şi străbunic cu patru strănepoţi (Raul, Rareş, Raluca şi Alexandra) dintre care doi îi duc numele mai departe.

       În ultima perioadă a vieţi cel mai vârstnic bărbat din Deleni a fost operat de hernie, a suferit de reumatism articular acut şi nu în ultimul rând a fost victima unui accident mai rar întâlnit după ce a fost lovit la nivelul capului cu copita de calul său nărăvaş care l-a proiectat într-un perete care s-a dărâmat în urma impactului puternic însă bătrânul Cristea a scăpat cu viaţă. 

       Mihail Cristea s-a stins din viaţă la data de 6 aprilie 2017 de moarte naturală după ce a trăit ca patriarhii din Biblie până la adânci bătrâneţi. A trăit în ascultare de Dumnezeu şi Creatorul l-a binecuvântat cu o viaţă lungă şi frumoasă până la adânci bătrâneţi. Slujba de înmormântare fiind oficiată în Sâmbăta Floriilor de către preotul paroh Graur Cosmin Călin.

       „Ne mândrim cu bunicul. A fost un om uimitor. Să ajungi la o asemenea vârstă, să fii lucid, încă sănătos, să-ţi aminteşti tinereţea şi să vrei să împărtăşeşti celor tineri trăirile tale şi experienţa ta de-o viaţă. Cum ne prindea strânşi în preajma lui, ne povestestea întâmplări din viaţa lui tumultuoasă, din perioada în care a luptat pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial şi ne-a dat atâtea sfaturi preţioase”, ne-a mărturisit Valerian Cristea, nepotul centenarului care azi, duce mai departe cu cinste şi onoare tradiţia familiei după ce a preluat funcţia de cântăreţ bisericesc a bunicului în cadrul Bisericii Ortodoxe din Deleni. 

O parte din urmaşii centenarului Mihai Cristea în curtea casei din Deleni alături de preotul Graur Cosmin Călin slujitor al Bisericii Ortodoxe Române din Deleni, Comuna Ideciu de Jos

       Din spusele bătrânilor satului am aflat că de-a lungul anilor au mai existat în satul Deleni două cazuri de longevitate extremă de gen feminin : Maria Buzdugan (căsătorită Chirilă) originară din Idicel Sat care pretindea că ar fi avut 102 ani înainte de moarte dar care în actele oficiale figura cu vârsta de 98 de ani şi Maria Lazăr, care mai avea nevoie de 45 zile să împlinească venerabila vârstă de 100 de ani.

 

About Author

1 thought on “MIHAIL CRISTEA CÂNTĂREŢUL BISERICESC DIN DELENI CARE A TRĂIT 100 DE ANI, A FOST DESCENDENT PE LINIE PATERNĂ, AL PRIMULUI PATRIARH ORTODOX AL ROMÂNIEI !

  1. L-am cunoscut bine pe nea Mihai Cristea,a fost cantor și la Ideciu de sus, dar mai mult era un bun prieten cu tata Pui Mihail Iluc din Ideciu de sus .Multe din acestea relatate de d- voastră ni le povestea, iar acest articol ma făcut să cred că este prezent, cu vocea sa calmă. L-am mai intâlnit și după 1992 după ce tata a plecat la ceruri și mă încuraja. Dumnezeusă-i odihnească în pace aveau același nume și același caracter??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *