MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL ROMÂNIEI, LUMINIŢA-TEODORA ODOBESCU A REVENIT ACASĂ CU OCAZIA FESTIVALULUI VĂII MUREŞULUI !
Unul dintre cei mai importanţi oaspeţi de seamă a celei de a XVII-a ediții e Festivalului Văii Mureșului găzduit în perioada 29-30 iulie de pe Platoul ”La Alei” din comuna Răstolița a fost diplomatul de carieră Luminiţa-Teodora Odobescu, care din 15 iunie 2023, este ministrul Afacerilor Externe al României în cabinetul Marcel Ciolacu.
Luminiţa-Teodora Odobescu este doctor în relații economice internaționale al Academiei de Studii Economice din București şi a intrat în vizorul opiniei publice europene în decembrie 2014 după ce a fost acreditată, prin decret prezidențial emis de Klaus Iohannis, în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană funcţie în care a gestionat cu succes prima Președinție a țării noastre la Consiliul UE (semestrul I 2019).
La cea de a XVII-a ediție a Festivalului „Văii Mureşului”, doamna ministru s-a întors pe meleagurile natale, pentru a dovedi că nu şi-a uitat niciodată rădăcinile de la Deda unde momentan mai trăiește mama acesteia, Valeria Pârlea.
„În întreaga mea carieră diplomatică de ambasador am promovat cu mândrie ia, portul de pe Valea Mureșului, tradițiile, gastronomia locului. Voi continua să fac acest lucru și în calitatea mea actuală de ministru de Externe. E foarte important să promovăm tradițiile, obiceiurile, portul popular. Este foarte important să nu uităm de unde ne tragem rădăcinile. Pe unde am umblat, întotdeauna am prezentat colegilor mei frumusețea acestor meleaguri ale Văii Mureșului, cât de frumos se îmbină toamna culorile aici pe această minunată vale, la fel și primăvara, și cât de frumos ne privesc munții. I-am invitat pe toți colegii mei din străinătate să vină să ne viziteze. Este o zonă frumoasă, este o zonă de suflet. Sunt mândră că sunt mureșeancă, și totodată onorată să fiu prezentă la acest festival”, a precizat Luminița Odobescu la deschiderea oficială a festivalului, sâmbătă, 29 iulie 2023.
Luminiţa-Teodora Odobescu a fost, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023 consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, coordonând și Departamentul de Politică Externă, iar din septembrie 2015 până în noiembrie 2021 Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând cu succes, în această calitate, prima Președinție a României la Consiliul UE (semestrul I 2019).
Între noiembrie 2012 și august 2015 a exercitat funcția de Consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
Între februarie și noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar între iunie 2008 şi februarie 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS şi Turcia.
Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.
După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.
Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între 1995 si 1999 a ocupat diverse poziții în cadrul serviciului Uniunea Europeana din acest Departament.
Între 1992 şi 1995 a fost cercetător știinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.
A făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost, de asemenea, stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).
Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.
A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
În 2007 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În 2015 a fost decorată cu „Ordinul național al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler”, iar în 2023 cu „Marea Cruce de merit cu stea” a R.F. Germania. De asemenea, în noiembrie 2019, pentru contribuția la succesul primei Președinții a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în gradul de Cavaler.
Luminiţa-Teodora Odobescu s-a născut la 3 mai 1969, la Reghin (judeţul Mureș). Este căsătorită şi are doi copii.
A consemnat Matei R. Mihai