Ministrul, Ion Ştefan a semnat azi proiectul pentru reabilitarea Cinematografului „PATRIA” din Reghin după o pauză de 15 ani în care aici nu au mai rulat filme !

0

Conform unui comunicat publicat pe siteul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei, Cinematograful ”Patria” din municipiul Reghin (jud. Mureș) va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat prin Compania Naţională de Investiţii după o pauză de 15 ani în care în fostul cinemascop nu au mai rulat filme. 

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ştefan a semnat pe data de 10 septembrie 2020 ordinul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții. Proiectul are o valoare de 11,63 de milioane de lei și o durată de realizare de 14 luni (dintre care 2 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție). Suprafața construită propusă totală este de 972,51 mp, iar suprafața desfășurată propusă totală – de 1.586,07 mp.

Cinematograful a fost dat în folosință la 23 august 1964, cu o capacitate de 501 de locuri şi denumirea  cinemascopului „Patria” i-a fost dată de către învăţătorul Gavril Petca care la momentul inaugurării, era şeful culturii în cadrul Raionului Reghin.  În urmă cu 56 de ani filmele rulau pe cinemascop cu bobină de 35 de mm şi proveneau de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor din România. În anul 2008, Guvernul României a trecut cinematografele statului în domeniul public al autorităţilor locale iar perioada tulbure pe care am traversat-o nu a reuşit să scoată la iveală un investitor dispus să aducă fostul cinematograf în stare de funcţionalitate. În aşteptarea unor vremuri mai bune şi neluându-se măsuri de conservare a cinematografului ori a unui ordin de protecţe, hoţii au început să devasteze clădirea iar precipitaţiile să îi deterioreze structura de rezistenţă. 

Cinematograful a fost închis în anul 2009, după ce, încă din 2005, nu mai rulau filme. Unul dintre ultimele filme care au rulat la Reghin a fost pelicula „Troia” un film epic american de aventură şi război regizat de Wolfgang Petersen, care avea la bază opera „Iliada” a lui Homer şi care îi avea în distribuţie pe celebrii actori: Brad Pitt şi Orlando Bloom. Ei bine dacă ar fi să facem o comparaţie de la ultimul film care a rulat la Reghin până azi, actorul Brad Pitt a mai apărut în 54 de filme la Hollywood şi actorul Orlando Bloom în alte 30 de filme de cinema şi televiziune şi împreună au câştigat câteva sute de milioane de dolari, cât a pierdut municipiul nostru în aceşti ani  ? cred că ştiu răspunsul exact „copiii” Reghinului de acum 15 ani, azi cetăţeni cu drept de vot ! 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *