MIRCEA MIGUEL, NOUA REVELAȚIE A BOXULUI REGHINEAN – VICECAMPION NAȚIONAL LA JUNIORI ȘI CANDIDAT LA TITLUL DE CAMPION ÎN 2018
Boxul reghinean a avut în ultimii 50 de ani o pleiadă de boxeri străluciți, campioni în turnee preolimpice, campioni și vicecampioni, dacă ar fi să ne amintim de maestrul Niculiță Moldovan, care l-a învins la puncte, la Haga, pe viitorul campion olimpic, Boris Kuznețov de la Olimpiada din 1968, continuând cu Laszlo Ștefan, bodyguardul lui Nicu Ceaușescu, frații Gorea (Daniel, Eugen, Ovidiu şi Lucian), Marin Viorel (campion judeţean), Gergely Sorin, campion național în 1989, Daniel Halațiu, Nelu Ujică, sau Emil Pop fost boxer la Clubul Voința Reghin care s-a reprofilat în 1993 pe kickboxing și a devenit campion european la kickboxing full contact în 2009 și campion mondial în 2011 la categoria, superpană în Spania. După 20 de ani în care boxul reghinean a ajuns aproape în cădere liberă, tânărul Mircea Miguel e hotărât să reînvie tradiția locală a acestui sport și să ducă mai departe legenda sportului cu mănuși.
Este revelația anului 2017, în materie de box, îl cheamă Mircea Miguel, este fiul sportivului Mircea Mihai, președintele Asociației Club Sportiv Bad Boy din Reghin și care la doar 14 ani este vicecmapion național la juniori, categoria 54 de kg. Este născut în Almeria, Spania, crescut în România, boxează la Reghin și are un palmares impresionant, în 6 luni de competiții a luptat 11 meciuri și a câștigat 9 medalii. Reghineanul are un stil de “sufocare” a adversarului și niște lovituri laterale foarte bine plasate. E dur și rezistent în ring și are o vitalitate ieșită din comun pentru vârsta sa. Chiar dacă Miguel e cam zgârcit la vorbă, e bine educat și e de o modestie rară, l-am provocat la un interviu pentru al cunoaște mai bine și a înțelege cum vede el această școală a bărbăției și a caracterului, care este și un mijloc important de de dezvoltare fizică și psihică într-o perioadă în care tot mai mulți tineri sunt tentați să își găsească fericirea în viciile adolescenței: țigări, etnobotanice și alcool, care au devenit demult un fenomen social.
Reporter: Cum ai ales să practici boxul?
MIGUEL MIRCEA: Acum 9 luni l-am însoțit pe tata în sala de sport la un antrenament de Ju-Jitsu, dar nu pot să spun că el a fost cel care m-a împins către acest sport, însă mergând zilnic la el, la sală, nu m-am putut abţine să nu încerc şi eu mănuşile de box sau să lovesc la sac. A început să îmi placă și de șase luni boxez practic și în ring. Am început antrenamentele cu Gergely Sorin, fost campion de box al României, apoi am continuat să mă antrenez cu tatăl meu și, mai nou, de două ori pe săptămână mă pregătesc cu antrenorul Daniel Ghiurca, de la Clubul Ring Box din Târgu-Mureș, un profesionist de mare valoare pe care îl respect foarte mult. În competiții, lupt la categoria 54 de kg și sunt legitimat la Clubul Sportiv Bad-Boy Reghin.
Rep.: Cum arată palmaresul tău actual?
M.M.: Am obținut prima medalie la ,,Cupa Mărțișorului” la Târgu-Mureș – locul I, apoi au urmat: Memorialul „Petru Ghiurcă” – locul I, Cupa Ludușului – locul I, Cupa Câmpia Turzii – locul I, Cupa ,,Gelu Voievod” Univers – Gilău – locul I prin KO, Campionatul Național de Box de Juniori Târgu-Jiu – locul II, Cupa Internațională la Box Târgu-Mureș – locul I, ,,Cupa Reghinului Bad-Boy” – locul I și la Cupa Lacul Roșu din Gheorgheni în 14 septembrie am obținut locul I și cea de a noua medalie din cariera mea.
Rep.: Care este lovitura ta preferată?
M.M.: Croșeul de dreapta
Rep.: Cum te simți înainte de fiecare meci, ai un ritual anume?
M.M.: Ca de obicei, am emoții, dar nu am un ritual anume.
Rep.: Cum e cu osul nazal, ți-a fost rupt?
M.M.: Osul nazal poți să îl rupi de la primul antrenament, dar copiii nu se bagă în ring cu mănușile în mână, numai după 3 luni de pregătire. Am avut și eu nasul rupt, dar să știți că nu este chiar așa dureros cum pare la prima vedere.
Rep.: Cum te simți pe podium când ajungi locul I ?
M.M.: Mă emoționez la fiecare medalie și diplomă pe care o câștig, pentru că sunt meciuri pentru care m-am antrenat întotdeauna la maxim, până la ultima picătură de energie, să pot fi sigur că îmi domin adversarul și sunt evenimente speciale care le voi purta în sufletul meu toată viața.
Rep.: Cum arată o zi de antrenamente pentru tine?
M.M.: După orarul de la școală fac zilnic un antrenament de circa 2-2,5 ore, care constă în alergare pe bandă, gimnastică și lovituri la sacul de box și la palmare, cu tata. Pe lângă antrenamentele tehnico-tactice și cele de pregătire fizică, înaintea meciurilor de box fac runde cu diverși colegi.
Rep.: Cum te hrănești, ai o anumită dietă?
M.M.: Mă hrănesc cât pot de sănătos, având în vedere că la noi în casă se pune accent pe acest aspect. Meniul meu include foarte multe proteine, carbohidrați, sucuri de fructe, lapte și vitamine.
Rep.: Cine este idolul tău?
M.M.: Mike Tyson, cel mai tânăr campion mondial de box din toate timpurile. Îl admir, îi studiez meciurile și cariera, pentru că a fost unul dintre cei mai buni boxeri din toate timpurile, fiind campion mondial la categoria grea, la doar 20 de ani, record mondial, ce nu a fost întrecut de nimeni până acum.
Rep.: Care este cel mai frumos sfat pe care l-ai primit de la tatăl tău?
M.M.: Tata mi-a spus de la început faptul că ,,Performanța în sport nu se poate face fără sacrificii, disciplină, dorință și determinare” și eu de când am luat mănușile în mâini am încercat să respect acest sfat cât de mult am putut.
Rep.: Ai un film preferat?
M.M.: „Rocky Balboa“, a şasea parte a seriei „Rocky“, e un film care m-a impresionat foarte mult, pentru că acolo înveți că boxul este o școală a bărbăției, în care lupți cu armele oferite de natură. E un film care îți dă curaj și te inspiră să mergi mai departe și să lupți pentru vislele tale.
Rep.: Unde ești elev și cum te simți la vârsta asta și cu un asemenea palmares?
M.M.: Momentan sunt elev în clasa a IX-a D, a Liceului Tehnologic ,,Ioan Bojor”, la profilul Alimentație –Turism, în clasa prof. diriginte Cristina Dolha. Mă simt mândru de mine și de părinții mei care investesc în pasiunea mea și în educația mea. În rest, sunt ca și orice alt elev al unui liceu, cu bune și rele.
Rep.: Ce pasiuni ai în timpul liber?
M.M.: Îmi place să desenez și să mă ocup de câini. Avem acasă 7 patrupede (doi pitbulli și 5 mastiffi tibetani ) și eu și cu sora mea ne ocupăm de ei, îi hrănim, îi periem și îi plimbăm când avem timp. Îmi plac câinii, pentru că ei nu știu să se prefacă și te iubesc necondiționat. Câinii noștri sunt foarte protectori cu noi, copiii, și nu lasă pe oricine în apropiere, atât timp cât stăpânul nu le permite acest lucru.
Rep.: Care a fost cel mai greu meci al tău?
M.M.: Cel mai greu meci al meu a fost pe 12 august 2017, la Campionatele Naționale de Box de anul acesta, care sau desfășurat la Târgu-Jiu, unde am luptat în finală cu boxerul Ionuț Lupu, de la CSM Iași, care este de două ori campion național, a obținut de trei ori locul I la Cupa României și este nepotul unui multiplu campion național. Dar mă bucur că am reușit să devin vicecampion național al României, pentru că am fost singurul mureșean participant la această competiție și pentru că am obținut o medalie de argint, care nu a mai fost câștigată de un reghinean de peste 20 de ani.
Rep.: Ce îți dorești de ziua ta, care va fi peste câteva zile?
M.M.: În 6 noiembrie voi împlini 15 ani și îmi doresc în primul rând să fiu alături de familie, să ieșim la un restaurant cu surorile mele, Sara și Ina, cu mama și cu tata și să sărbătorim. În al doilea rând, îmi doresc să fiu sănătos, să nu am parte de accidentări, să ajung cât mai sus în acest sport și să fiu cât mai cunoscut.
Rep.: Care este cel mai mare vis al tău?
M.M.: Dacă totul merge bine, îmi doresc anul viitor să devin campion național la juniori.
Viselenuautermenlimita.ro îți urează succes în competițiile sportive care te așteaptă și să te întorci acasă de fiecare dată încunuat cu lauri – Mircea Miguel!