MORMÂNTUL FOTOGRAFULUI REGAL GEORG HEITER A FOST CURĂŢAT LA INIŢIATIVA CONSILIERULUI LOCAL ANABELLA HOLIRCĂ ŞI A GRUPULUI PNL REGHIN !
Într-o societate din ce în ce mai egoistă, în care majoritatea caută folosul propriu din toate, te mai aştepţi să vezi acte de bunătate autentică fără interes ? Nu prea. Într-o astfel de societate omul bun este luat de prost, iar cel ce riscă pentru binele altuia este mustrat. Din ce în ce mai mulţi dintre noi, ne mulţumim cu likeurile de pe urma unui clip despre gestul uimitor al unui om, fără să luptăm cu noi înşine să fim “acel om” exemplu.
Există, însă, şi excepţii şi una din acestea este Anabella Holircă consilier local din cadrul Primăriei Municipiului Reghin, care a luat atitudine în urma postării pe grupul „Salvaţi Memoria Fotografului Regal Georg Heiter” a mormântului abandonat a celui mai renumit fotograf şi dirijor din secolul XX din Reghin, la 150 de ani de la naşterea sa.
Mormântul regretatului fotograf Georg Heiter (1871-1947) se află în cimitirul evanghelic administrat de Biserica Săsească din municipiu motiv pentru care consilierul local a luat legătura cu preotul evanghelic Johan Zey în a cărui custodie se află mormântul şi cu acordul acestuia a curăţat împreună cu colegii consilieri din grupul PNL Reghin mormântul şi l-au împodobit cu flori viu colorate cum a fost odată. Mormântul fotografului reghinean l-am descoperit în anul 2015 în urma unor cercetări ample în cimitirele din municipiu şi un an mai târziu am lansat o propunere Consiliului Local şi primarului de atunci să i se confere titlul de “Cetăţean de Onoare -Post Mortem” al Reghinului şi să se editeze un album omagial cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea fotografului, ambele propuneri au fost refuzate.
Revenind la consilierul local Anabella Holircă mi-a mărturisit că şi-a propus să iniţieze în viitor o serie de „lecţii de istorie locală” şi în paralel să deruleze o campanie de identificare şi îngrijire a mormintelor care aparţin personalităţilor reghinene fără urmaşi pe modelul „Via Transilvanica”. Prin acest proiect doreşte identificarea unui grup de voluntari, donatori şi persoane fizice ori societăţi comerciale care vor să „adopte” câte un mormânt al unei personalităţi reghinene fără urmaşi pe care să-l întreţină şi de care să se îngrijească.
Astfel mormintele personalităţilor care îşi dorm somnul de veci în cimitirele din Reghin nu ar mai ajunge să fie invadate de burieni nu ar mai ajunge în paragină iar creştinii care îşi vor asuma un astfel de rol îşi vor putea arăta grija faţă de memoria unor personalităţi din Reghin, reculegându-se mai des la mormintele lor, aprinzând o lumânare şi rugându-se pentru sufletele celor plecaţi mai repede decât noi în lumea cealaltă şi care au lăsat posterităţii istorii insolite de care să ne bucurăm, generaţia de azi şi de mâine a Reghinului.
A consemnat Matei R. Mihai
Frumos gest! Felicitări pentru atitudine și implicare.
Adevărat. Trăiască spiritul civic !