MUNICIPIUL REGHIN SFÂRŞIT ŞI ÎNCEPUT DE MILENIU !

0

Site-ul „visurilenuautermenlimita.com vă prezintă în premieră în mediul online, la rubrica „ISTORIE LOCALĂ REGHIN ŞI ÎMPREJURIMI” o prezentare a municipiului realizată de regretatul Traian Marian (fost primar al Reghinului în două mandate: 1996-2000 şi 2000-2004)  la sfârşit şi început de mileniu.

 

MUNICIPIUL REGHIN SFÂRŞIT ŞI ÎNCEPUT DE MILENIU !

 

Municipiul Reghin se prezintă la sfârşit de mileniu cu rezultate bune în majoritatea sectoarelor de activitate, datorită hărniciei şi preocupărilor majorităţilor cetăţenilor de a trăi mai bine, de a contribui la dezvoltarea economică, edilitar-gospodărească a municipiului, reuşind să facă faţă în cea mai mare parte greutăţilor vieţii, crizei economice şi sociale prin care trece ţara, care ne-a adus aproape în pragul falimentului.

Caracterizând această perioadă nefastă prin câteva elemente vizibile, creşterea inflaţiei, a preţurilor la majoritatea produselor, scăderea puterii de cumpărarare a unui segment important din populaţia ţării, a viitorului tinerei generaţii, neglijarea problemelor sociale, criza din viaţa politică, putem concluziona asupra necesităţii unirii eforturilor pentru a ieşi din această situaţie şi a depăşi criza acută prin eforturi susţinute, de a ne impune prin muncă şi realizări în faţa popoarelor lumii.

Prin votul exprimat de populaţia României la 26 noiembrie şi 10 decembrie 2000, la care adăugăm rezultatele alegerilor locale din 4 iunie 2000, poporul român şi-a dat votul de încredere formaţiunii politice care prin programul şi faptele sale oferă o şansă reală de a ieşi din situaţia actuală, printr-o schimbare politică radicală, sub toate aspectele, pentru că dreptatea, cinstea şi corectitudinea să predomine în viaţa politică şi socială a ţării.

Municipiul Reghin are o populaţie de cca. 40.000 locuitori, din care 65% sunt români, 30% sunt maghiari, 4,5% ţigani, etc. Iar după confesiuni: ortodocsi 58,9%, reformaţi 21%, greco-catolici, 3,2%, altele 4,3%.

Populaţia stabilă cu domiciliul în Reghin depăşeşte 39.500 locuitori şi se situează la nivel de ţară printre primele în domeniul privatizării, fiind înmatriculate la începutul anului 2000 un număr de 1.425 de societăţi comerciale, dovedind prin aceasta spiritul de iniţiativă particulară la nivelul urbei.

În ultima perioadă s-au înmatriculat 14 noi societăţi comerciale din 6 ţări în oraş, cu un aport capital străin estimat la 9.517, 7 milioane lei, majoritatea având ca obiect de activitate comerţul intern şi extern şi doar ca activitate secundară cea de producţie şi servicii.

Producţia industrială la nivelul anului 1999 a crescut cu 3,7%, iar valoarea exportului după primele 6 luni ale anului 1999 a crescut cu 7,1%. Menţionăm că starea economică cât şi structura poartă amprenta evoluţiei economiei româneşti actuale.

Reghinul are o suprafaţă totală de 4.104 ha, din care suprafaţa agricolă 4.078 ha, 3.537 ha fiind arabile. Are un număr de 134 de străzi, în lungime totală de 91 km, cu reţele tehnico-edilitare complexe: reţea de apă potabilă 73,7 km, reţea de canalizare58 km, conducte de gaze 81,6 km. Locuinţele existente la sfârşitul anului 1999 aflate în administraţia R.A.G.C.L. sunt în număr de 511, iar în proprietate particulară 10.894.

Toate acestea trebuie bine gospodărite, lucru pe care ni l-am propus în această perioadă, când majoritatea cetăţenilor ne-au acordat încrederea, în noul mandat pentru funcţia de primar, la alegerile locale din 4 iunie 2000.

Aşa cum am mai afirmat, sunt primarul tuturor, iar primăria este în slujba cetăţeanului, voi continua cu ajutorul consilierilor locali, a întregului aparat administrativ toate obiectivele şi priorităţile propuse, în aşa fel ca prin munca tuturor, municipiul să fie tot mai prosper, iar viaţa locuitorilor lui să fie cât mai bună…”

Traian Marian, primarul municipiului Reghin 

Reamintim cititorilor noştri că la alegerile locale din anul 2000 au participat 14.508 de cetăţeni cu drept de vot (46,25%) dintre care 7.389 de alegători l-au ales pe Marian Traian care a şi câştigat funcţia de primar cu un procent de 51,57% urmat de liberalul Sorin Pui care a fost votat de 6.937 de reghineni acumulând un procent de 48,42%.

Marian Triana a condus Reghinul având un for deliberativ format din 6 partide politice: UDMR 7 consilieri, PDSR, PNL și PUNR câte 3 consilieri, PRM și PD câte 2 consilieri.

VA URMA ! 

A consemnat Ema Vancu 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *