MUZEUL UNIVERSITĂŢII „GEORGE EMIL PALADE” VĂ INVITĂ LA NOAPTEA MUZEELOR – 2023″

0

Muzeul Universității „George Emil Palade” este pentru al treilea an consecutiv, partener al Muzeului Județean Mureș la Noaptea Muzeelor și se alătură astfel evenimentului Noaptea Muzeelor din Europa, eveniment organizat sâmbătă, 13 mai 2023.

Anul acesta, pe lângă expoziția permanentă dedicată istoriei Universității, Muzeul Universității propune vizitatorilor două incursiuni în istorie, la sediul din Cetatea Medievală: expoziția interactivă Școala de altădată, surse și resurse de predare și expoziția aniversară dedicată împlinirii a 75 de ani de la înființarea Grădinii Botanice a UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. 

În plus, organizatorii au pregătit alte două expoziții la spațiile partenere, din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, localizate în Campus, pe str. Gheorghe  Marinescu nr. 38: Sala Muzeu de Istoria Medicinii și Farmaciei a Bibliotecii Universității și Grădina Botanică.

Expoziția interactivă „Școala de altădată, surse și resurse de predare” este orientată spre a reflecta progresul spectaculos pe care l-a înregistrat învățământul odată cu intrarea în era digitală și prezintă mijloace și resurse de predare utilizate în anii ’80 – ’90, ce vor putea fi testate de către vizitatori.

Expoziția aniversară „75 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie și a Grădinii Botanice UMFST G.E. Palade Târgu Mureș” invită publicul să descopere reperele din istoria Grădinii Botanice, unul dintre cele mai deosebite centre de cercetare ale Universității. Înființată odată cu Facultatea de Farmacie, în anul 1948, aceasta a slujit constant misiunea de a deține colecții de plante identificate (vii sau conservate), de a le folosi în scopuri științifice, de conservare a fitodiversității și de educație. Vizitatorii vor descoperi instrumente, resurse și materiale sugestive pentru parcursul Grădinii Botanice Universitare din Târgu Mureș.

Tururile ghidate vor fi realizate în limba română, maghiară și engleză și este necesară înscrierea prealabilă pe adresa de e-mail:  muzeul.universitatii@umfst.ro.

Sala  Muzeu de Istoria Medicinii și Farmaciei a Bibliotecii Universității expune un remarcabil fond de colecții speciale, format din documente vechi și rare (manuscrise, cărți, ziare, reviste, lucrări științifice și materiale iconografice), dar și instrumente și obiecte medicale și farmaceutice, mărturii ale evoluției medicinei și farmaciei. Expoziția poate fi vizitată la sediul central al Bibliotecii.

Grădina Botanică prezintă un specific aparte, fiind aclimatizate în sistem natural peste 1000 de specii de plante de pe întreg mapamondul, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal și ornamental. Spațiul este împărțit în trei sectoare importante, care au fost înființate în două etape: în prima etapă (1908) a fost amenajat Parcul dendrologic și sera, iar în cea de a doua etapă (1948) a fost înființată Grădina Botanică și Grădina de plante medicinale. Accesul publicului se va realiza pe intrarea principală a Grădinii Botanice.

Informații complete și programul integral de vizitare pentru fiecare expoziție poate fi consultat la secțiunea dedicată evenimentului, aici: https://muzeul.umfst.ro/noaptea-muzeelor/.

Accesul publicului este gratuit.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *