Nadășenii s-au reîntors la izvoare în anul Centenar al Marii Uniri

0
FVC_4488

Însuflețiți de ideea revederii pe meleagurile natale, satul Nadășa și-a chemat fiii risipiți de valurile vieții la casa părintească, acolo unde copilăria și tinerețea lor s-au îmbălsămat de frumusețea cuvântului strămoșesc rostit cu cinste și dreptate la ceasurile statornice pentru șezători, în cântecul duios al doinelor ori în iureșul Horelor și învârtitelor simțite și trăite de cei născuți pe aceste meleaguri cu diferite ocazii. În cadrul acestei sărbători de suflet s-a înscris și dezvelirea unei Plăcii Memoriale cu participanții localnici la semnarea marelui act istoric de la 1 Dcembrie de la Alba Iulia sub egida Astrei Reghin și a Cercului Cultural Astra Nadășa.  Organizatorii evenimentului Ioan Cocean și Cătălin Cioba au ținut să amintească generației de azi că ampla mişcare a întregii naţiuni române care a dus la realizarea marelui act al Unirii, cu putere de lege, democratic prin fond şi formă, fără seamăn în analele istoriei, a mişcat adânc şi locuitorii din Nadășa Română. Astfel că în cursul zilei de Rusalii, nădășenii au fost martori la două evenimente încrustate în istoria locală și în conștiința comunității, urmate de un spectacol de folclor dedicat centenarului Marii Uniri,   joc ca la Nadășa Română și o masă comună în Căminul Cultural.

 

 


La ora 9.00 fiii satului au luat parte la slujba religioasă de Rusalii până la orele 13.00 oficiată în Biserica Ortodoxă Română din sat. Mesajul de credinţă însă de această dată a fost primit și de către fiii satului plecați demult de pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu care a fost centru protopopesc și a avut biserică românească de lemn în sat încă de la 1714.

La ora 15.00 au avut loca dezvelirea unei Plăci Memoriale comemorative în memoria membrilor ,,Senatului Național Român Comunal din Nadășa Română înființat în 8.XI.1918”, amplasată de frontispiciul Școlii Generale din sat. După slujba de pomenire a unioniștilor săvârșită de preotul Marius Goia și a diaconului Gavril Matei, placa de marmură a fost descoperită de Ioan Cocean președintele Cercului Astra Nadășa, prof. conf. Ioan Jude și prof. Dorin Cremene. Pe marmură au fost gravate numele membrilor CNR Nadășa și a participanților la actul Unirii de la Alba-Iulia: prezident paroh Ioan Avram, Dumitru Pușcaș, Teodor Pușcaș, Ioan Marc, Ioan Cocian a Lichi, George Cocian, Filimon Marc, Ioachim Pușcaș, Dumitru Matei, Vasile Pușcaș, Teodor Jileriu, Gavrilă Stavilă, Ioan Danciu a Anei, Ioan Cioba și Gavril Cioba. Prin acest gest membrii Senatului Național Român Comunal din Nadășa,  vor rămâne în memoria colectivă a locuitorilor ca unioniștii cei mai reprezentativi ai comunității de atunci care au dat dovadă de patriotism, statornicie şi perseverenţă în realizarea ţelului suprem :UNIREA și care pentru pentru curajul și glasul sângelui au intrat în eternitatea locului.

 

 


Prima oficialitate care s-a înscris la cuvânt a fost Maria Moldovan, primar al comunei Beica de Jos din anul 2008 care a declarat în cuvântul domniei sale ”Dragi oaspeți, azi avem sărbătoarea Fiii Satului Nadășa și cu această ocazie, vreau să transmit un mesaj de bine tuturor nădășenilor de peste tot din lume. Azi Nadășa își prezintă realizările, își prezintă oamenii de valoare, de aceea sunt mândră de nădășenii mei. După cum știți azi 27 mai 2018, în Sfânta zi de Rusalii și într-un an în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, nădășenii serbează prima ediție a întâlnirii <Fiii Satului> care trebuie să umple ulițele de bucurie. Cei plecați vin la întâlnire cu cei dragi și la întâlnirea cu ulițele copilăriei. Să sperăm că va intra în tradiția comunității noastre ca în fiecare an, în prima zi de Rusalii, oamenii din majoritatea localităților din țară și străinătate care s-au născut în Nadășa să revină în satul lor natal, să sărbătorească împreună cu cei dragi această prestigioasă sărbătoare pentru care noi cei din Primărie și Consiliul Local ne străduim să fie cât mai rodnică și mai frumoasă”, a conchis Maria Moldovan.

 

 


Al doilea invitat la cuvânt a fost prof. univ. dr. Ioan Jude ,,E un eveniment la care cuvintele cred că sunt prea puține să poată evidenția trăirea de aici. Înainte de orice trebuie să recunoaștem că această zi sfântă ne înalță și pe noi prin aceste emoții puternice determinate de această placă care comemorează existența unor patrioți ai Nadășei care au participat la marele act istoric al Unirii Transilvaniei cu Patria mamă. Ziua de Rusalii de astăzi va rămâne în cartea de istorie a locului cu siguranță și poate și în alte publicații de rezonanță din Reghin sau pe plan județean. Faptul că pe undeva m-ați ales să vă reprezint ca fiu al satului e o mare responsabilitate și emoția e foarte puternică. Cine sunt eu, toată lumea știe, nu vreau să mă laud vorbind despre cărțile pe care le-am scris nu e un moment de bilanț ci unul de reflecție dar oricum în vreo patru enciclopedii, Nadășa se leagă de numele meu și sunt bucuros pentru acest lucru. Am reprezentat satul oriunde am fost cu mândrie, Nadășa este un nume, care trăiește în fiecare din noi și noi trăim prin el, pentru că acesta ne-a format”.


Ioan Cocean, președintele Cercului Cultural Astra

,,Vrem să fim mai aproape, noi, cei de azi, să ne amintim de străbunii noștri de odinioară, să păstrăm mai departe datina și obiceiul strămoșesc. Prezența nădășenilor la acest eveniment de suflet a împlinit omagiul și prinosul de recunoștință pe care înțelegem să îl aducem înaintașilor noștri care și-au sincronizat viața cu marile cadențe ale vieții satului în diverse perioade”.


 

Prof. Dorin Cremene, președintele ASTRA Reghin 
,,Onorată asistență sunt proaspătul președinte al Asociației Culturale ASTRA Reghineană pentru că nu am împlinit încă un an de când am fost ales, asociație care a avut și ea un rol în faptul că astăzi vă aflați aici. Pentru că Asociația ASTRA regineană a venit cu ideea că oamenii de aici ar merita să înființeze un Cerc Cultural al Astrei cu oameni ai locului în care cultura să fie prețuită și în care să ne aducem aminte că suntem români și că avem niște tradiții și avem niște obligații de îndeplinit față de înaintașii noștri care au înfăptuit aceea miraculoasă Unire de la 1918”.


Matei Robert, vicepreședintele Despărțământului ASTRA Reghin

„Sunt onorat să fiu prezent în această zi aici la Nadășa unde în 1934 dr. Eugen Nicoară, președintele ASTREI Reghin de atunci ridica primul monument în prezența preotului Ioan Șuteu, în cinstea eroilor care au murit în lupte în Primul Război Mondial. A fost voia lui Dumnezeu cea bună, să participăm azi la această comemorare la 100 de ani de la semnarea marelui act istoric de la Alba-Iulia, azi când fiii satului se întorc la vatra părintească. Acasă este locul unde te-ai născut, unde ai primit educația. Oricâte școli ai face, acasă rămâne locul unde ne întoarcem cu drag pentru a ne încărca cu aceea sevă miraculoasă a neamului românesc”.

FVC_4422
Prof. Dorin Cremene, preș. ASTRA Regin, prof. univ.dr. Ioan Jude, sociolog și jurnalistul Matei Robert, vicepreședinte al Despărțământului Astra Reghin

Expoziție cu vânzare de carte, masă tradițională și spectacol folcloric


FVC_4450

În cadrul evenimentului a avut loc și o expoziție cu vânzare de carte, o masă tradițională și un spectacol folcloric dedicat centenarului Marii Uniri. Rapsodul popular Cătălin Cioba și-a lansat cel de-al șaptelea volum intitulat ,,CARE OM ÎI FĂRĂ GÂND?” și al optulea volum intitulat ,,IO-S DIN SATUL FĂRĂ CÂINI”. Cărțile sunt tipărite la Editura Nico din Târgu-Mureș și cuprind în total aproape 190 de poezii marca, Cătălin Cioba din care majoritatea sunt folosite ca și texte pentru melodii populare de mai mulți artiști cu acordul autorului.
Spectacolul a fost prezentat de Ovidiu Ilisan fost director al Televiziunii DAReghin TV. Au urcat pe scena Căminului Cultural, Costi Dumitru, Teodora Suciu, Alexandra Togănel, Alexe Danc, Loredana Pop, Georgiana Pușcaș, Natalia Moldovan, Daniel Georgeta Vultur, Monica Belean, Diana Suceava, Cristina Boțog, Cotârlă Cosmin, Jude Nicolae, Ionel Botoș, Maria Cioba, Adriana Niculici, Paul Miclea, Diana Tișe, fiul satului, maestrul Marcel Râmba și Grupul Graiul Neamului, înființat în 2008 de rapsodul popular Cătălin Cioba. Distracția și voia bună au continuat de la orele 20.00 cu joc în Căminul Cultural unde fiii satului au ținut să sărbătorească împreună acest moment deosebit până la orele 5.00 ale dimineții.

Felicitări, organizatorilor și publicului prezent pentru frumoasele clipe trăite împreună. 

 


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *