NEPOTUL UNUI REGHINEAN A FOST ALES DIN 700 DE DELEGAŢI DIN ÎNTREAGA LUME SĂ PREZIDEZE O SESIUNE PLENARĂ LA CEA DE AL 38-LEA CONGRES MONDIAL SIONIST !

0
În imagine Fabio Rosenfeld. Sursa foto: Likud Brasil

Pe data de 21 octombrie 2020, Fabio Rosenfeld, preşedintele Organizaţiei „Likud Brazilia”, a prezidat a 7-a sesiune plenară din cadrul celui de al 38 – lea Congres Sionist Mondial. Prelegerea sa a fost legată de ”o imagine de ansamblu a siguranței Forţelor de Apărare din Israel (IDF) și provocarea coronavirusului” în dialog cu șeful Comandamentului IDF Home Front, generalul Uri Gordin. Fabio Rosenfeld a fost ales dintre cei peste 700 de delegați din întreaga lume pentru a prezida una dintre cele 11 mese plenare. Pentru prima dată din 1897, Congresul Sionist Mondial se desfășoară virtual. Conform paginii de Facebook ” Likud Brasil” nu este un partid politic, este o organizaţie non-profit care reprezintă liantul dintre Organizaţia „Likud Mundial” cu comunitățile din afara Israelului. Luptă pentru combaterea antisemitismului și promovează sionismul (dreptul poporului evreu la autodeterminare).

În imagine generalul Uri Gordin. Sursa foto: Likud Brasil

Trecerea mişcării sioniste mondiale la sionismul politic este marcat de Primul Congres Mondial Sionist întrunit la Basel pe 22 august 1897. Mişcarea sionistă din România a fost reprezentată în Elveţia în urmă cu 123 de ani de Dr. Karpel Lippe din Iaşi şi Samuel Pineles din Galaţi unul dintre fondatorii „Jewish Colonial Trust”. Dr. Lippe fiind ales preşedinte de vârstă al Congresului. În discurul său a făcut o incursiune în istoria multimilenară a poporului evreu, arătând că viitorul impune intoarcerea în Ţara Sfântă. „Şi noi ca şi străbunii noştri nu voim să mai aşteptăm pe Mesia – spunea Lippe – ci voim să ne întoarcem în Palestina pe temeiul unui tratat internaţional …”.


Revenind la Fabio Rosenfeld le reamintim cititorilor noştri că şi ştrămoşii săi pe line paternă au originile în România în Transilvania. Preşedintele “Likud Brazilia” are 47 de ani, locuieşte în orașul Porto Alegre, lucrează ca auditor pentru guvernul Brazilian şi şi a absolvit Universitatea Federală din Rio Grande do Sul. Este fiul lui Simao Rosenfeld și Helena Rosenfeld şi nepotul lui Miklos Rosenfeld născut în Reghinul Săsesc pe 3 martie în 1925 în familia croitorului Simon Rosenfeld și Hermina Rosenberg. Bunicul lui Fabio, Miklos Rosenfeld din Reghin a supraviețuit deportării în lagărele naziste în care i-a fost ucisă familia printr-o întâmplare ce părea la prima vedere una extrem de nedreaptă dar care în final i-a salvat viaţa, l-a ajutat să emigreze în Germania apoi în 1946, să se stabilească în Brazilia în oraşul Porto-Alegre, unde s-a căsătorit cu Clara Charchat şi alături de care a avut 4 copii. Povestea lui Miklos şi a surorii sale Aranka Rosenfeld a fost publicată de site-ul viselenuautermenlimită.ro pe data de 20 februarie 2020 în articolul “S.O.S. din Brazilia pentru a afla soarta unei supraviețuitoare a Holocaustului născută la Reghin !”. Suntem mândri că Fabio Rosenfeld că este un model de admiraţie profesională şi un om atât de apreciat în Brazilia. Îl felicităm pentru realizările sale profesionale şi pentru faptul că niciodată nu şi-a renegat rădăcinile din România. Din contră preşedintele „Likud Brazilia” ne-a declarat că are de gând să ajungă în ţara noastră să viziteze locurile unde au trăit bunicii şi străbunicii săi în Reghin şi nu în ultimul rând să ajungă la cimitirul evreiesc să onoreze memoria înaintaşilor săi care au trăit aici până în anul 1942. 

https://viselenuautermenlimita.ro/s-o-s-din-brazilia-pentru-a-afla-soarta-unei-supravietuitoare-a-holocaustului-nascuta-la-reghin/

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *