Nicolae Bâzgan „Apreciez tenacitatea, spiritul organizatoric și respectul pentru familie pe care îl au sași, calități pe care ar trebui să le preluăm în mod permanent și noi ca mod de viață”
Printre participanții din acest an la sărbătoarea Maifest, desfășurată sâmbătă, 12 mai 2019, la Reghin, s-a numărat și ing. Nicolae Bâzgan, directorul fabricii SC Hora SA. Filantropul reghinean, care a sprijinit cultura Reghinului în sute de acțiuni, prin sponsorizări și parteneriate, a declarat pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro: ,,Maifest-ul, e o sărbătoare foarte frumoasă a comunității săsești, la care particip cu mare plăcere, în primul rând pentru că am copilărit în Brașov, vechiul Kronstadt, unde am crescut pe aceași stradă cu sași, iar mai târziu am avut colegi de facultate etnici germani, care azi activează chiar în Germania, și în al treilea rând, pentru că din 1965, de când locuiesc în Reghin, am colaborat cu foarte mulți membrii ai acestei comunități în cadrul întreprinderilor CIL Reghin, IPL și HORA, unde au lucrat municitori, tehnicieni și maiștri. Nu putem uita contribuția care sașii au adus-o de-a lungul anilor la dezvoltarea primului elicopter românesc, a primelor planoare, avioanelor construite în Reghin, a ambarcațiunilor cu care sportivii români au cucerit o mulțime de medalii naționale și mondiale, și la Jocurile Olimpice și bineînțeles, că etnicii sași de aici au contribuit și la construcția instrumentelor muzicale, care fac istorie de 68 de ani la Reghin.
Printre cetățenii sași care au muncit în cadrul CIL Reghin, IPL și HORA amintim pe Vladimir Novițchi (cutezătorul constructor aeronautic, inginer, aviator și instructor de zbor), Pop Ervin, Hans Polen, Doujak Gerhard (constructor montator), Gheorghe Klementis, Carol Walter, Kellner Adalbert (inginer), Heidel Leopold (tâmplar), Wermascher Anton (sudor -mecanic), Mentele Ziegfried (constructor piese-metalice), Wagner Eduard (vopsitor piese metalice), Weber Hans Helmut, Zajon Zoltan, etc.
Nicolae Bâzgan a mai mărturisit că, de la sași a învățat tenacitatea, și apreciază spiritul organiztoric și respectul care îl acordă familiei, calități pe care ar trebui preluate în mod permanent și de celelalte etnii conlocuitoare din Reghin ca mod de viață.
”Îi admir pentru că, deși nu mai sunt o comunitate numeroasă, reușesc să strângă atât de mulți susținători din celelalte comunități, și să fie o prezență foarte respectată și prețuită. Fiecare moment al vieții sașilor adunați aici, ca și a celor care au rămas acasă, este un continuu exercițiu de dor, și o lecție de istorie. Îmi plac costumele lor cu care reușesc în cel mai evident mod să își exprime apartenența la comunitate, și modul în care intră în atmosfera de sărbătoare, așa cum făceu odinioară părinții și bunicii lor” a declarat în încheiere Nicolae Bâzgan.