O REGHINEANCĂ ESTE CONSUL ONORIFIC ÎN CONNECTICUT ŞI ADUCE FAIMĂ ROMÂNIEI LA CONCURSUL AVOCATUL ANULUI
„HORA in America” este o revistă româno-americană, care a pornit de la ideea de a promova oamenii care au ajuns în SUA ca să-și realizeze visul american. Editorii şi-au propus ca diaspora românilor din America să devină o voce puternică, atât în România, cât și în țara adoptivă. De curând publicaţia a realizat un interviu foarte interesant cu o reghineancă, avocat de profesie şi Consul Onorific al României în Statele Unite ale Americii intitulat „Consulul Onorific în Connecticut aduce faima României la concursul Avocatul Anului” din care spicuim o serie de amănunte extrem de interesante prea puţin cunoscute de opinia publică reghineană.
„Avocata și Consulul Onorific din Connecticut, Dana Bucin este finalista concursului “Cel mai bun Avocat al Anului” în Connecticut, alături de alți doi avocați americani. Românca a fost nominalizată de firma de avocatură Murtha Cullina LLP unde este parteneră, care are peste 100 de avocați și 5 birouri în Connecticut, Boston și New York, relatează „HORA în America”.
Cele mai populare publicații americane îi solicită deseori expertiza în probleme de imigrare, îndeosebi după ce a devenit cunoscută pentru apărarea drepturilor antreprenorilor, aceștia riscând să fie deportați din SUA.
Avocata face parte din Diasporă de aproape 21 de ani, practică avocatura de imigrări și drept comercial internațional în statul Connecticut de circa 14 ani și a reprezentat mii de imigranți și companii care doresc să își extindă operațiunile în SUA. A devenit recunoscută, îndeosebi, pentru asigurarea vizelor pentru antreprenori și investitori și pentru eliberarea a doi cetățeni cubanezi din custodia imigrației, necesitând negocieri ample cu oficialii ICE.
Aceaşi publicaţie mai menţionează faptul că o petiție depusă în instanța federală a fost cheia eliberării clienților, aflați în custodie timp de șase luni. Pe lângă aprecierea de care se bucură din partea comunității locale, statul român i-a recunoscut meritele și a numit-o anul trecut Consul Onorific al României în Connecticut.
“Juriul a avut acces la informații privind activitatea mea de susținere a investitorilor și antreprenorilor străini care doresc să imigreze în SUA pe baza activităților de antreprenoriat, investiție sau pur și simplu să își extindă afacerile pe teritoriul SUA cu sau fără beneficiile de imigrare”.
Bucin este deseori citată în presa locală (Hartford Business Journal) ca expert legal în sprijinul investitorilor și antreprenorilor străini. De fiecare dată când acest subiect era supus discuției pentru a educa publicul local despre oportunitatea de a încuraja dezvoltarea economică la nivel local, susținea mereu prezența oamenilor de afaceri dinafara SUA, care pot contribui cu capital sau spiritul antreprenorial.
Nu a trecut neobservat nici sprijinul constant al avocatei pentru studenții străini de la facultățile din SUA, informându-i despre vizele pe care le pot avea după absolvire și pe care îi reprezintă în călătoria lor spre un green card sau cetățenie. Ca urmare a asistenței oferite studenților străini, Bloomberg, una dintre cele mai celebre publicații americane, a scris despre experiența Danei Bucin referitoare la mediul actual de imigrare pentru studenții internaționali.
Potrivit publicaţiei „Hora in America”, Dana Bucin este lideră în mai multe organizații gen camere de comerț și consilii de afaceri externe, care se ocupă cu dezvoltarea economică și schimburile comerciale internaționale: World Affairs Council of Connecticut, MetroHartford Alliance Global Business Council și Central and East European Network.
“Poziția mea de Consul Onorific al României – recent desemnată în 2018 – mă ajută să confer o vizibilitate mai mare României, mai ales în cercurile mele de afaceri deja solid închegate la nivelul statului Connecticut. În sensul acesta, mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România să acceseze piața SUA prin Connecticut, un stat foarte propice situat pe Coasta de Est.
Vara trecută (2018), am avut privilegiul de a vizita mai multe orașe din România și de a colabora cu firma prestigioasă de avocatură din România, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care este de altfel și afiliata firmei noastre de avocatură prin rețeaua Lex Mundi, în a identifica acele companii românești dornice și capabile să își extindă operațiunile în SUA.
Nu în ultimul rând, membrii juriului au luat în calcul și activitatea avocatei de apărare a drepturilor imigranților. În mediul actual de intensificare a deportărilor și detențiilor de imigranți în SUA, Dana Bucin a reușit să elibereze mai mulți imigranți reținuți de reprezentanții federali prin pledarea la tribunalul de Imigrări. Potrivit ei, negociere dintre autoritățile ICE și grupurile locale care apără drepturile omului, gen Immigrant Protection Project au fost intense. Un asemenea caz a ajuns anul trecut și în presa americană.
“Pentru a înainta în drepturile imigranților din mai multe unghiuri de vedere, particip ca lider în organizații precum Connecticut Immigrant and Refugee Coalition și asist comunitatea locală de imigranți prin prezentări pe tema drepturilor imigranților”.
Avocata a obținut licența de a practica dreptul în Imigrări și Business Internațional în mai multe state, Connecticut, DC, Massachusetts și New York. În cariera sa de avocată, are pe rol cazuri la curtea federală de apel (2nd Circuit), care, spunea ea, e posibil să ajungă și la următoarea instanță – Curtea Supremă de Justiție SUA – în caz că vor fi decise în defavoarea noastră. “În general, apelăm deciziile care implică drepturile imigranților conform Constituției SUA și mai nou chiar și dreptul companiilor SUA de a-și angaja forța de muncă din alte țări”, a declarat Dana Bucin, pentru „HORA in America”.
Reghineanca are în spate trei universități internaționale, Ohio Wesleyan University (Ohio, SUA), Université Jean Moulin (Lyon, Franţa), Boston University School of Law (Boston, SUA) cu facultăți în avocatură și business internațional, pe care le-a urmat imediat în 1998 după absolvirea Liceului Petru Maior din Reghin, Judeţul Mureş. Avocatura a fascinat-o dintotdeauna, mai ales în aspectul ei economic şi internaţional.
Pentru Dana Bucin avocatura înseamnă privilegiul şi oportunitatea de a apăra drepturile celor vulnerabili, fie ei indivizi din alte ţări pe meleagurile SUA, fie companii străine care încearcă să dezvolte în mod antreprenorial o piaţă de desfacere, un produs sau un serviciu în SUA.
“M-a inspirat, în primul rând, exemplul mamei mele, o antreprenoare care a creat o companie în România de la zero şi a crescut-o până unde este azi, deşi nu i-au lipsit bătăile de cap cum ar fi neplata contractelor de către anumiţi clienţi internaţionali – de aici fascinaţia mea pentru dreptul commercial internaţional. De asemenea m-a inspirat tranziţia ţării noastre, România, spre democraţie, care mă face să lupt pentru libertatea omului deţinut pe nedrept în înschisorile imigrărilor SUA.
Mă inspiră propria mea istorie de imigrare în tovărăşia altor studenţi internaţionali şi imigranţi, îndeosebi din România şi ţările latino-americane, către care am un instinct de protecţie când sunt atacaţi sau refuzaţi. Exemplul cubanezului eliberat ilustrează perfect combinaţia acestor înclinaţii – eu ştiind că el nu poate fi trimis înapoi spre un regim comunist opresiv de care fugise, am făcut tot ce am putut mai bine să fie eliberat şi să nu fie deportat”, conchide Dana Bucin, în interviul acordat revistei „HORA in America”.