OMAGIU LUI ALEXANDRU CEUŞIANU, RESPECT, ADMIRAŢIE ŞI INFINITĂ RECUNOŞTINŢĂ !

0
DSC_8109
La 54 de ani de la moartea regretatului Dr. Alexandru Ceuşianu (1898-1970), avocat, politician, dramaturg, publicist, secretar al ASTREI Reghin, regizor de teatru, traducător și profesor i-am adus un pios omagiu patronului spiritual al Şcolii Gimnaziale ,,Alexandru Ceușianu” din Municipiul Reghin.
Cu sprijinul doamnei prof. drd. Paula Andrada Chelariu directorul Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ceușianu” şi a prof. director adjunct Dénes Iózsef astăzi le-am vorbit elevilor din clasele a VIII-a despre viaţa, opera şi personalitatea acestui mare om de cultură.
Cu acest prilej le-am prezentat elevilor şi cartea „ALEXANDRU CEUŞIANU – OMAGIU UNUI CETĂŢEAN DE ONOARE, TATĂ MODEL ŞI BUNIC CU PĂR DE ARGINT ŞI INIMĂ DE AUR” pe care am scris-o în anul 2020 dar care nu a putut fi lansată din cauza pandemiei de COVID-19.
A fost o experienţă frumoasă şi edificatoare care sper că i-a făcut mândri pe elevii acestei şcoli descoperind că au un patron spiritual atât de special. 


Privind retrospectiv, în lumina celor cincizeci şi patru de ani ce s-au scurs de la moartea lui Alexandru Ceușianu, mi-am propus să rememorez în linii mari opera sa literară și faptele sale profesionale De ce ? Pentru că scrierile lui Alexandru Ceuşianu au respect pentru istorie și adevăr, vorbesc despre datoria de a aparține pământului în care te-ai născut și nu în ultimul rând au trăirile, emoţiile, aspirațiile și noblețea moraliștilor umaniști care îi îndeamnă pe oameni să trăiască frumos și să se bucure de viețile lor.
Dincolo de opera sa au rămas roadele faptelor sale, care se văd şi azi la 54 de ani de la trecerea sa la ţărmul veşniciei a unui om care şi-a înţeles pe deplin menirea sa pe acest pământ. A fost primul avocat român din Reghin care a ajuns membru al Uniunii Scriitorilor din România şi preşedinte al Asociaţiei scriitorilor români independenţi din Ardeal şi Banat.
A lăsat Reghinului o lucrare extrem de valoroasă: „Vremuri de osândă – Revoluţia din 1848/49 din perspectiva unui orăşel ardelenesc”.
A fost primul scriitor mureşean care a scris un roman de război şi primul profesor din Reghin care a înfiinţat o şcoală de meserii care mai funcţionează şi azi sub titulatura Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”.
Pe plan politic a ajuns deputat în Cameră şi membru al comisiei parlamentare de politică externă şi a susţinut în Parlament celebra chestiune a exproprierii pentru păduri comunale din domeniul statului pe Valea Gurghiului şi Valea Beicii. În 1930, Alexandru Ceuşianu a realizat un studiu de analiză a felului în care s-au realizat expropierile de păduri din cele 18 localităţi de pe Valea Mureşului şi Valea Gurghiului. În calitate de parlamentar a demascat în organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării practicile unor funcţionari ai Statului care s-au ocupat mai mult de afacerile lor personale şi de propria îmbogăţire, furând ţara în loc să pună în aplicare Legea expropierii aşa cum ar fi trebuit.
Datorită politicii pe care a dus-o în perioada interbelică Alexandru Ceuşianu a avut de suferit mult după instalarea comuniştilor la putere şi după votarea Legii Naţionalizării. În urma acestei legi i-a fost expropiată o casă cu etaj cu 20 de camere şi 20 de hectare de pădure şi păşune. Proprietăţile agricole ale familiei Ceuşianu şi ale altor proprietari de terenuri din oraş au fost, industriaşi şi intelectuali au fost confiscate de comunişti comasate şi transformate în 1949 în Întreprinderea Agricolă de Stat, I.A.S. Reghin.
În anul 1952 Alexandru Ceuşianu a fost arestat şi condamnat la 5 ani de închisoare de sistemul comunist fără a fi judecat. A fost eliberat înainte de termen printr-un miracol cu ajutorul unui fost elev al profesorului care întâmplător sau nu a ajuns şef peste lotul de condamnaţi politic din care făcea parte şi Alexandru Ceuşianu care a făcut toate dmersurile posibile pentru a-i salva viaţa omului care l-a sprijinit şi l-a încurajat de pe bâncile şcolii să înveţe o meserie.
După ce a fost eliberat Alexandru Ceuşianu a mai trăit 15 ani. S-a stins din viaţă la 17 ianuarie 1970, la Sibiu unde i s-a stabilit domiciliu forţat după ce s-a întors din închisorile comuniste.
S-a stins din viaţă convins că dreptatea este în ceruri şi împăcat că lasă în urmă pilda unui trai cinstit şi o operă, care nu îi va face pe urmaşii săi să le fie ruşine cu bunicul şi străbunicul lor.
Alexandru Ceuşianu a fost înmormântat în cimitirul Bisericii „Sf. Treime” din Reghin conform ultimei sale dorinţe. 
Memoria să-i fie binecuvântată !
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *