OMAGIU UNUI CETĂŢEAN DE ONOARE, TATĂ MODEL ŞI BUNIC CU PĂR DE ARGINT ŞI INIMĂ DE AUR !
După cinci decenii de la moartea Dr. -ului Alexandru Ceuşianu din Reghin am reuşit să îi aduc un omagiu încercând să restabilesc coordonatele meritorii ale memoriei unui intelectual, distrus de un regim opresiv. Am scris această carte cu respect şi durere în suflet încercând să creionez portretul de om, de scriitor, de animator cultural şi de politician al celui care a fost Alexandru Ceuşianu, să rămână în panteonul marilor figuri ale Reghinului.
M-am străduit să aduc în actualitate grandoarea epică și lirică a scriitorului Alexandru Ceuşianu îmbinată în formidabilul său talent de a scrie. De ce ? Pentru că scrierile sale au respect pentru istorie și adevăr, vorbesc despre datoria de a aparține pământului în care te-ai născut și nu în ultimul rând au trăirile, emoţiile, aspirațiile și noblețea moraliștilor umaniști care îi îndeamnă pe oameni să trăiască frumos și să se bucure de viețile lor.
I-am analizat cariera de avocat şi activitatea de parlamentar, i-am citit opera şi am făcut eforturi mari să îi aflu povestea vieţii sale și problemele care i-au marcat existența. Divinitatea a făcut minuni în demersul meu editorial şi după ce am ars toate etapele în încercarea mea de a descifra tainele vieţii acestei personalităţi a Reghinului şi am prelucrat în mod cronologic toate informaţiile, receptate în decursul a trei ani de cercetare, cartea a văzut lumina tiparului cu titlul „ALEXANDRU CEUŞIANU – OMAGIU UNUI CETĂŢEAN DE ONOARE, TATĂ MODEL ŞI BUNIC CU PĂR DE ARGINT ŞI INIMĂ DE AUR”.
Studiul are 262 de pagini, cuprinde peste 90 de fotografii rare cu Alexandru Ceuşianu şi o serie de documente inedite descoperite de mine în fondurile Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Mureş în periodicele vremurilor sale de glorie şi în colecţii particulare. Studiul este o radiografie a vieţii sale de avocat, scriitor, profesor, regizor, consilier local, parlamentar, deţinut politic, tată, bunic şi „Cetăţean de Onoare” post mortem al Reghinului. Ca şi o curiozitate Dr. Alexandru Ceuşianu a fost unul dintre prietenii apropiaţi ai blănarului Ioan Lăzurcă originar din Sântu, comuna Lunca din judeţul Mureş, (socrul Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis) care realiza pentru toţi membri familiei avocatului haine la comandă la „Blănăria Lăzurcă” din Sibiu, din strada Elisabeta nr. 4.
Studiul se doreşte a fi o „pledoarie” pentru o viaţă de om trăită demn şi o demonstraţie pentru un adevăr rostit cândva de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Ernest Hemingway cum că „omul poate fi distrus, dar nu înfrânt”.
MIHAI R. MATEI