(P) Dumitriţa Gliga, vioara întâi pentru Camera Deputaţilor

0

Se apropie alegerile parlamentare. Iar avem de ales, şi când spun asta nu o spun ca pe o povară, ci ca pe o bucurie. Este un privilegiu de care fiecare dintre noi ar trebui să ne bucurăm, pentru că avem puterea, cu ajutorul votului, să învestim în Parlament oameni de încredere, performanţi, care să facă legi bune pentru români și să le corecteze în bine pe cele rele.

Am aflat din presă şi de pe canalele media că Dumitriţa Gliga este liderul interimar al Partidului Social Democrat Mureş şi candidatul pe prima poziţie la Camera Deputaţilor. Practic, tinde să devină prima femeie deputat din istoria Reghinului, din generaţia “cu cheia la gât”, cu şanse reale să ajungă în Parlamentul României. În primul rând, pentru faptul că este poziţionată pe un loc eligibil, în al doilea rând, fiindcă are notorietate şi un “curriculum vitae” greu de egalat de un alt candidat, la vârsta de 40 de ani. I-am urmărit spoturile de campanie şi cred că este cea mai inedită şi originală ca abordare, se vede că are la bază o facultate de jurnalism şi care argumentează prin faptele sale că politicianul fără comunitate nu reprezintă nimic.

Dumitriţa a organizat întotdeauna evenimente sociale, culturale şi sportive care au fost apreciate de opinia publică locală, judeţeană şi naţională şi care au transformat-o în ultimul deceniu într-una din cele mai influente personalităţi feminine din Reghin din generaţia sa. Nu este un compliment, este o constatare, fiindcă la toate evenimentele organizate de ea în ultimii 15 ani au luat parte mii de oameni, am fotografii care pot dovedi asta. Oameni din toate categoriile socio-profesionale, de la simpli ţărani, la lutieri, profesori şi avocaţi, la primari de toate coloraturile politice până la artişti, oameni de cultură sau cei mai titraţi campioni la dans sportiv, cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române, ambasadori, miniştri şi prinţi.  

La evenimentele organizate de Dumitriţa te poţi întâlni cu oricine din lumea asta, începând de la rapsodul Rafila Moldovan până la Buddha Stretch inovatorul dansului Hip Hop şi coregraful din videoclipurile lui Michael Jackson, de la taragotistul Ioan Bândilă Mărceanu până la îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca şi lista ar putea continua. Acolo am întâlnit o mulţime de vedete pe care le ştiam doar de la televizor, încât nu m-ar mira ca la o viitoare ediţie a “Balului Însuraţilor” să îl întâlnesc şi pe idolul meu în materie de arte marţiale Jackie Chan, care am văzut că s-a fotografiat de mai multe ori costumat în port popular românesc.

Viaţa face să o cunosc de 24 de ani, fiind foşti colegi de şcoală, şi fără să îmi doresc în mod expres, i-am observat evoluţia şi performanţele. Mă bucur că în toţi aceşti ani nu şi-a pierdut firescul şi naturaleţea este o persoană cu o stimă de sine rarisimă, care a căutat pe spirala timpului, întotdeauna, metode cât mai eficiente pentru formarea ei continuă, dar fără să caute afirmarea profesională pe ecranele de televiziune.

Dumitriţa Gliga face parte din generaţia celor care nu a avut multe în copilărie şi care a crescut odată cu tehnologia, internetul, setea de informaţie şi de consumerism. A fost educată de părinți în spiritul muncii şi a înţeles, încă din copilărie, ce înseamnă răsplata muncii şi că trebuie să acorde respectul cuvenit oamenilor.

Și-a dezvoltat simţul antreprenorial, apoi mai târziu a învăţat care îi sunt drepturile şi obligaţiile, prin studii universitare jurnalistice, juridice, economice şi politice, la universităţi de prestigiu.

După ce a ajuns jurist şi director de marketing la Societatea Comercială “Gliga Instrumente Muzicale S.A., Reghin, cel mai mare producător din Europa de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş, şi-a continuat ascensiunea profesională, ajungând asociat cu 99.9% din acţiuni la SC. “Gliga Companies S.A., Reghin, pe domeniul agricol, cu peste 1.000 de hectare de teren de administrat.

Un alt aspect deloc mediatizat şi totuşi de admirat este faptul că din anul 1999 fermele Gliga administrează și 15 hectare de viță de vie, din a căror struguri se produce vinul “Colyna Transilvania”. Prin această investiţie a reînviat în zona “Hanfteilen” şi dealurile saşilor de altădată ale Reghinului Săsesc tradiţia seculară viti-vinicolă din acest “miez de ţară”. Fără să braveze, Dumitriţa duce mai departe tradiţia cultivării viţei de vie pe aceeaşi podgorie aplasată între dealul Cireşilor şi dealul Cocoşilor care a aparţinut încă din 1890 negustorului Wachner Herman şi soţiei acestuia Luiza Wermascher. Tradiţia a fost continuată de Dr. Alexandru Ceuşianu, avocat, scriitor, profesor şi deputat în Parlamentul României, după 1931 când a cumpărat complexul de vie, vinoteca, instalaţiile de îmbuteliere şi activele comerciale ale afacerii împreună cu sora acestuia, Felicia Munteanu. Complexul a fost comasat în perioada comunistă la Ferma 3 Horea” din cadrul I.A.S. –ului Reghin. Prin investiția fermelor Gliga, au fost salvate singurele dealuri cu vie din Reghin, păstrând vița-de-vie veche.

În paralel cu această activitate, Dumitriţa a devenit fondator şi director de redacţie la revista dansului sportiv din România, “Flashdance”, şi organizator al evenimentului “Balul Însuraţilor” – devenit marcă înregistrată, un eveniment unic în ţară, ca amploare şi desfăşurare, ce are ca scop principal renaşterea şi perpetuarea valorilor seculare ale neamului românesc. 

Dumitriţa Gliga a demonstrat în ultimii 12 ani că este o persoană complexă şi cu sclipiri de geniu în mai multe domenii de activitate. A coordonat campanii electorale, a fost consultant pe probleme legislative şi a participat activ la multe campanii ale Partidului Social Democrat din judeţul Mureş. A fost colaborator onorific la Adunarea Parlamentară Mediteraneană şi, nu în ultimul rând, a intrat – surprinzător pentru unii – în lupta pentru președinția Consiliului Judeţean Mureş, la alegerile din acest an din luna septembrie, unde a reuşit să obţină peste 34.000 de voturi, pe vot uninominal.

Faptul că azi o femeie antreprenor de succes în mediul de afaceri din judeţul Mureş şi-a anunţat intenţia să candideze la o funcţie în Parlamentul României, este de admirat. În primul rând, că este reghineancă şi în al doilea rând, că la doar 40 de ani a ajuns să militeze pentru legiferarea unor Legi, care în timp au suportat nenumărate modificări, pierzându-şi pe alocuri coerenţa, şi aici mă refer la preocupările sale pentru ariile de interes major.

Este primul politician al judeţului Mureş pe care l-am auzit să vorbească despre noul plan financiar europen, despre siguranţa energetică a României, despre repornirea economiei și susținerea capitalului românesc şi care susţină o strategie de valorificare şi promovare a apelor sărate din judeţul Mureş, o bogăţie valorificată probabil nici măcar la jumătate din potenţialul maxim. Mi-a plăcut ideea dezvoltării unui cadru adecvat ce poate facilita contribuția activă a diasporei românești la economia țării, propusă de Dumitriţa Gliga care poate genera exemple și modele de urmat pentru societatea noastră și poate contribui la îmbunătățirea imaginii României peste hotare.

Am studiat istoria parlamentarilor din Reghin şi cuvântările deputaţilor români din Dieta din Cluj, din 1869 până azi, şi biografiile lor, şi credeţi-mă că Dumitriţa Gliga poate concura cu brio la o asemenea demnitate, iar cei care îi subestimează potenţialul vor avea surprize mari. Spun asta fiindcă eu am crezut (și încă mai cred), că un municipiu şi un judeţ se ridică în primul rând prin oamenii săi și apoi prin administrație. Dumitriţa Gliga este un astfel de om, care a adus plusvaloare Reghinului, judeţului Mureş, şi României prin toate acţiunile în care a fost implicată.

Cu o ambiţie ieşită din comun şi tact diplomatic, a reuşit să se afirme cu succes în mai multe domenii de activitate fără să braveze. Am apreciat la ea că nu este fandosită şi nu are aere de superioritate, deşi deţine ferme pomicole, viticole şi zootehnice, plus că se ocupă şi de relaţiile internaţionale ale Companiilor Gliga, şi de cele ale Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Dumitriţa Gliga este o femeie de afaceri cu un simţ practic foarte dezvoltat, care a valorificat rezervele locale într-un mod inovator, nu doar pentru zilele de azi, ci şi pentru societatea de mâine. Fie că vorbim de intabulări, activități în mediul privat, de educaţie sau de organizări de evenimente şi campanii electorale, Dumitriţa nu se eschivează, ci încearcă să îşi găsească mereu menirea şi rostul în lumea care o înconjoară.

Este adevărat că, în politica zilelor noastre, nimeni nu scapă nemurdărit, într-un fel sau altul, de contracandidaţi, şi atunci mulţi preferă să îi lase pe alţii să se sacrifice şi apoi se plâng spunând: candidatul cutare şi cutare nu e bun, iar celălalt nu e la nivelul aşteptărilor lor. Dar să nu uităm că vorbim de politicieni şi nu de sfinţi care urmează să fie canonizaţi. Oricum, despre Dumitriţa pot spune că are realizări remarcabile. Este o personalitate puternică, are forţa satirică a psihologului, o forţă de muncă inepuizabilă, cunoştinţe şi un potenţial mult peste nivelul altor candidaţi implicaţi în alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Într-o perioadă în care “cavalerismul” şi “patriotismul” sunt pe cale de dispariţie şi ajungem să confundăm agresivitatea cu inteligenţa, candidata Partidului Social Democrat Dumitrița Gliga, se distinge printr-o erudiţie rară şi o decenţă proverbială. Este o femeie curajoasă, care nu evită problemele, ci le înfruntă şi le rezolvă.

Nu îşi reneagă credinţa şi vine în faţa electoratului cu angajamente mobilizatoare, vorbeşte franc, pe înţelesul tuturor, despre patriotism şi interes naţional, despre definirea corectă a rolului şi locului femeii în societatea civilă, cum nu a mai făcut-o nicio altă femeie până acum, din acest judeţ, care a aspirat la o funcţie de parlamentar.

Este realistă în observaţii şi idealistă în aspiraţii şi are un crez politic de admirat: “E vremea performanţelor politicio-legislative. Voi lupta pentru promovarea corectă a României peste tot în lume. O Românie puternică este o Românie performantă” .

Matei R. Mihai

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de P.F.A. Matei Robert Mihai, prin www.viselenuautermenlimita.ro, Cod Mandatar Financiar 11200020)

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *