Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș şi matematica divină a vieţii sale !

0
Părintele Stareț Ghelasie Țepeș în Noaptea Sfintelor Paști – 12 aprilie 2015. Sursa foto: Facebook: Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Sighișoara

   Regretatul părinte Arhimandrit Ghelasie Ţepeş s-a născut la data 27 mai 1962, în localitatea Măgheruș, comuna Nadeș (județul Mureș) şi a fost înmormântat pe 17 noiembrie 2020 în Sighişoara la 27 de km de locul în care a văzut prima oară lumina zilei pe acest pământ. Cifrele 2 şi 7 au fost omniprezente în viaţa sa de la un capăt la altul, urmată de cifra 5 care l-au însoţit în toate anotimpurile vieţii, în toate momentele importante din existenţa sa, în luptele acerbe şi în toate „tranşeele” în care a fost pus ca soldat al Duhului. La fel de interesant este faptul că până la vârsta de 21 de ani a purtat numele de botez Gheorge iar după ce a fost tuns întru rasofor a purtat numele Gherasim, următorii 37 de ani ai vieţii sale pământeşti

     În anul 1982 a absolvit cursurile Liceului Agroindustrial din Sighișoara şi în acelaşi an îl întâlneşte pentru prima oară pe Părintelui Arsenie Boca la Biserica Drăgănescu întâlnire care îi va schimba definitiv viaţa. Dând dovadă de o vocație monahală autentică, se închinoviază la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (județul Brașov), unde îndeplinește de-a lungul celor 12 ani de viețuire (1982-1994) aproape întreg ciclul de ascultări monahale.

      La 21 de ani în anul 1983 a fost tuns întru rasofor, primind numele Gherasim. A rămas pe această treaptă călugărească șase ani, ca pildă de smerenie și ascultare, pentru ca la 27 de ani la data de 15 august 1989 să primească tunderea în monahism din mâinile Starețului Mănăstirii, Arhimandritul Veniamin Tohăneanu.

Trei ani mai târziu, la 15 august 1992, tot cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit ierodiacon de către Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului.

         La 32 de ani a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. La data de 23 aprilie 1993, cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost hirotonit ieromonah de către vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie.

          Tot la 32 de ani imediat după absolvirea cursurilor universitare, în anul 1994, a fost detașat cu un grup de monahi pentru a revigora viața monahală a Mănăstirii Lupșa (județul Alba), așezământ al cărui stareț avea să fie timp de patru ani (1994-1998). În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pastorală și administrativă desfășurată aici, în anul 1997, Părintele Ghelasie Țepeș avea să fie hirotesit întru protosinghel.

          În anul 1998, însoțit de un număr restrâns de ucenici, avea să se stabilească în împrejurimile municipiului Sighișoara, unde a înființat și a ctitorit Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, amplasată pe strada Aurel Vlaicu, nr. 26A.

            Se spune că initial, parintele Ghelasie era, în acea perioadă, în căutarea unui loc de retragere şi pauză administrativă, după efortul depus la Lupşa. Însă numai de asta nu a avut parte! La Sighişoara nu exista literalmente nimic, în afara unui container în care se aciuiase mica obşte.

            Aşa se face ca pe locul donat de familiile Ferezan, Toma şi Stanciu a început ridicarea chiliilor, care s-au terminat (împreună cu paraclisul) în anul 2000. Având paraclis, călugării deja se puteau ruga după tipic, iar credincioşii au început să-i caute. Anul următor au început lucrările la biserică, care au fost finalizate în anul 2002, laolaltă cu arhondaricul, clopotniţa şi incinta viitorului muzeu.

           S-au aratat şi ispitele: un incendiu devastator a mistuit multă muncă şi cheltuială, în februarie 2001 dar părintele Ghelasie cu ajutorul lui Dumnezeu şi-a dus misiunea până la capăt. Azi biserica mare este impresionantă. A fost construită în formă de cruce greacă înscrisă, are pardosea de marmură, catapeteasmă şi stranele din stejar sculptat şi candelabrele aurite. Pictura a fost realizată de pictorul Constantin Bumbu, iar abordarea artistică dovedeşte mare măiestrie şi cunoastere a erminiei bizantine.

           Părintele Ghelasie Ţepeş a rămas stareț al acestei vetre monahale timp de 22 de ani, până în clipa trecerii sale la cele veșnice.

           Cu ocazia sfințirii Mănăstirii, la data de 6 mai 2005, Părintele Protosinghel Ghelasie la 42 de ani a fost hirotesit întru arhimandrit, primind totodată și Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție bisericească pentru clerici în Biserica Ortodoxă Română.

           Pe 23 februarie 2014, de Duminica Lăsatului sec de carne, a fost o zi deosebită pentru vieţuitorii Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara, părintele Arhimandrit Ghelasie Ţepeş a avut cinstea de a-l avea în mijlocul lăcaşului de cult pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Bucuria duhovnicească a fost sporită şi de faptul că în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc un eveniment rar, şi anume, hirotonirea a 2 vieţuitori ai mănăstirii: în treapta de ieromonah (preot) – ierodiaconul Casian, iar în treapta de ierodiacon – monahul Arsenie.


         În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pusă în slujba Bisericii străbune și a Patriei noastre, în 2018, luna a XII, ziua a-19-a cu prilejul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Ordinul „Donum Sacrum Unitatis”.

Colaj site-ul „viselenuautermenlimita.ro”. Surse foto: Matei Robert Mihai şi Facebook: Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Sighișoara

 

          De asemenea, la data de 5 octombrie 2019, la vârsta de 57 de ani Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, i-a oferit părintelui Ghelasie Țepeș distincția „Crucea Șaguniană” pentru clerici.

         Pe 21 noiembrie 2019 părintele Arhimandrit Ghelasie Ţepeş a fost invitat de onoare la Târgu-Mureş de Liga Tinerilor Creştini să conferenţieze în cadrul evenimentului ”Părinții duhovnicești pe care i-am întâlnit” organizat la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” de Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş care s-a bucurat de un real succes. Evenimentul a fost încărcat şi pe canalul YOU-TUBE sub denumirea „Mărgăritare pentru suflet” şi a înregistrat 113. 407 de vizualizări pe internet. 

           Pe 26 octombrie 2020, preotul a ţinut ultima predică în care i-a îndemnat pe oameni să nu se teamă de pandemia de COVID-19 şi de boală. Uitaţi-vă dumneavoastra că din boala asta au făcut ca o religie. Vor să vă închidă, să nu vă mai lase să vă spovediţi, să nu va mai împărtăşiţi, că acolo e boala, la potir, auzi! Greşit! După toate greutăţile noastre, nu vedeţi că vor să vă închidă sărbătorile?”.

          Pe 6 noiembrie 2020 a ajuns la spital în stare gravă iar pe data de 15 noiembrie, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș s-a stins din viaţă pe un pat din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Mureş la vârsta de 58 de ani şi 172 de zile. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, iar slujba de înmormântare a fost oficiată în a doua zi din săptămână, marți, 17 noiembrie 2020.

            La data de 18 noiembrie 2020, Radio România Târgu Mureş a redifuzat un interviu cu marele dispărut, intitulat ” Veșnică pomenire, părinte cald și zâmbitor! – Părinte Arhimandrit Ghelasie Țepeș, reportajul a înregistrat 207.485 de vizionări în mediul on-line în primele 7 luni de la trecerea sa la cele veşnice. 

            Mistica destinului acestui mare duhovnic şi matematica divină care i-a alcătuit viaţa este încă o dovadă că în viaţă nimic nu e întâmplător că totul se întâmplă cu un scop şi părintele Ghelasie Ţepeş şi-a înţeles foarte bine misiunea sa spirituală pe acest pământ ! Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepţi şi memoria să-i fie binecuvântată din neam în neam ! 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *