Părintele protosinghel Emanuel Pleș este noul conducător al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, ales după trecerea la cele veşnice a părintelui stareţ Ghelasie Ţepeş !

0

Siteul ortodox al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia “www.reintregirea.ro” a anunţat prin intermediul unui articol de presă intitulat „Alegerea și instalarea noului stareț al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara” că Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent azi, 5 decembrie 2020 la Mănăstirea ce poartă hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, cu prilejul alegerii și instalării noului stareț al așezământului monahal.

În urma dorinței unanime exprimate de călugării mănăstirii, a fost ales stareț părintele protosinghel Emanuel Pleș. Preacuvioșia sa a fost hirotesit și instalat în această demnitate după oficierea slujbei Vecerniei din seara zilei de sâmbătă, 5 decembrie, în prezența Întâistătătorului Eparhiei Alba-Iulia. 

Sursa foto: https://reintregirea.ro/

Aceeaşi sursă precizează că în zilele de 4 și 5 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, cu prilejul alegerii și instalării noului stareț al așezământului, ca urmare a trecerii la cele veșnice a părintelui arhimandrit Ghelasie Țepeș. Frumoasa comunitate călugărească a mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al regretatului stareţ Ghelasie Ţepeş, (fost ucenic al Părintelui Arsenie Boca) care a reușit să întipărească principiile vieții monahale în trăirea fiecărui monah din obște.

Pe data de 4 decembrie, în ziua prăznuirii Sfintei Mari Mucenițe Varvara și a Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, Î.P.S. Irineu a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de către părinții slujitori ai Mănăstirii. În continuare, după Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Irineu a prezidat sinaxa monahală a obştii acestui aşezământ, întrunită pentru alegerea noului stareț al Mănăstirii. În urma dorinței unanime exprimate de călugării mănăstirii, a fost ales stareț părintele protosinghel Emanuel Pleș.

Potrivitreintregirea.ro”, sâmbătă, 5 decembrie, începând cu ora 17.00, „Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la slujba Vecerniei săvârșită în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. La final, a avut loc hirotesia întru stareț și instalarea în această demnitate a părintelui protosinghel Emanuel Pleș. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a oferit părintelui toiagul de stareț, obiect de cult care simbolizează autoritatea și responsabilitatea pe care o are de îndeplinit în cadrul obștii vetrei monahale.

Adresându-se noului stareț al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, Ierarhul nostru a spus: „Părinte Emanuel, astăzi vi s-a încredințat slujirea de stareț care presupune să aveți iubire și bunătate, răbdare și discernământ pentru a cârmui bine acest prestigios așezământ monahal. În felul acesta, el va fi în continuare un centru de iradiere duhovnicească, un far luminos în întunericul răului care se extinde pe pământ ca un cancer înfiorător. Dacă obștea călugărilor va trăi pe placul lui Hristos, «Mirele divin», atunci numele Lui va fi proslăvit, iar duhul părintelui Ghelasie se va bucura. Pentru aceasta, eu Îl rog pe Sfântul Sava cel Sfințit să vă fie tuturor cald protector și duios mijlocitor înaintea Tronului ceresc. Har, pace și binecuvântare de la Dumnezeu!”, am încheiat citatul. 

Sursa foto: „https://reintregirea.ro”

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *