PAUL ROZENBOIM/ROZENBAUM (1889-1944) A FOST PRIMUL PROPRIETAR DE AUTOBUS DIN REGHIN !

0

 

Se ştie că în 1925, evoluția tehnologiilor pentru construcția de autobuze și camioane a înregistrat un mare salt. Înainte de aceasta, caroseria autobuzelor era montată, întotdeauna, pe șasiul existent al camioanelor cu un cadru continuu. Aceasta însemna că pasagerii trebuiau să urce o treaptă înaltă, la urcare. „Autobuzul cu podea joasă” produs de Benz în Gaggenau-Germania din anul 1925 a însemnat intrarea într-o nouă eră, cu acces mult mai convenabil pentru pasageri. Aceasta avea podeaua la doar 670 de milimetri deasupra nivelului carosabilului.

Se pare că un astfel de autovehicul a existat şi în Reghin în urmă cu 96 de ani.  Conform informaţiilor deţinute de site-ul „viselenuautermenlimita.ro” cetăţeanul evreu Paul Rozenbaum născut în Reghinul Săsesc a fost primul proprietar de autobus. În anul 1925  apare un anunţ într-un ziar al judeţului Mureş legat de un reghinean cu acelaşi nume dar ortografiat Paul Rozenboim care „deţinea un autobus în valoare de de 200.000 lei care era scos la licitaţie de autorităţi pentru recuperarea unei creanţe în valoare de 8.116 lei”.

Acelaşi comerciant reghinean figurează în actele Primăriei Reghin că în anul 1935 a adresat o solicitare către primarul oraşului Ioan Popescu să i se permită să asigure stropirea principalelor străzi din oraş, pentru a înlătura praful devenit deja „plagă pentru locuitori” propunerea care a şi fost acceptată de edilul Reghinului. Paul Rozenboim/ Rozenbaum  a fost tatăl a doi copii şi a locuit în Reghin şi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Pe data de 4 iunie 1944 a fost deportat din Ghetoul Reghin la Auschwitz în Polonia unde a fost ucis la vârsta de 55 de ani, conform mărturiei (ID 484466) dată de Kalman Fischer pentru Muzeul Holocaustului din Yad Vashem din Israel. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *