NOTARUL PETRE BOŢIANU DIN DUMBRAVA A FOST UNUL DINTRE PRIMII PROPRIETARI DE AUTOMOBIL DIN JUDEŢUL MUREŞ !

0

Petre A. Boţianu (1894 -1975) din Dumbrava a fost unul dintre primii proprietari de automobile din judeţul Mureş, care deţinea în urmă cu aproape o sută de ani un model de maşină din seria Studebaker Erskine şi avea numărul 3 de înmatriculare în judeţ. Petre Boțianu a fost absolvent al Școlii Superioare de Drept Administrativ, cu diplomă de notar obținută la Cluj. În Primul Război Mondial a luptat în Galiţia şi în Italia şi odată întors acasă şi-a folosit experiența militară pentru a readuce ordinea în comuna natală, înființând o gardă națională. Acesta este şi motivul pentru care la 1 Decembrie 1918, Petre Boţianu a luat parte la Marea Unire de la Alba Iulia, dar nu în calitate de delegat oficial al cercurilor electorale, ci ca „notar, comandant al gărzii naționale din Dumbrava”.

Între 1918-1923, Petre A. Boţianu a fost notarul cercual al comunelor Dumbrava, Vătava, Râpa de Jos şi Morăreni. Între anii 1923-1931, a fost prim-pretor şi secretar general al Primăriei oraşului Topliţa Română şi s-a bucurat de aprecierea şi sprijinul Patriarhului Dr. Miron Cristea, care l-a găzduit întotdeauna la Bucureşti, la Patriarhia Română şi împreună cu patriarhul, Petre Boţianu s-a implicat în organizarea cimitirului eroilor din Primul Război Mondial și a Mausoleului de la Secu – Toplița.

A fost totodată redactor la publicația „Glasul Călimanilorşi între anii 1922-1926 a fost cel mai popular avocat militant pentru drepturile românilor în procesele ce au urmat Reformei Agrare din 1921, împotriva grofilor Urmánczy, Kemény şi Bánffy, litigii care s-au dezbătut la Judecătoria din Reghin, Curtea de Apel din Tîrgu-Mureş şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti.

În calitate de avocat al intereselor naţionale, pentru a se documenta în aceste procese, a colindat munţii, a făcut fotografii, a întocmit hărţi şi a scris o broşură cu iconografie intitulată „Căutând dreptate”.

În martie 1947 Boţianu a fost ales ca cenzor al Băncii Mureşeana din Reghin alături de dr. Alexandru Ceuşianu şi Ioan Butnariu pe un mandat de 2 ani. A publicat de-a lungul anilor mai multe articole de istorie locală în presa vremii şi cu tematică de vânătoare în perioada în care a deţinut funcţia de inspector regal de vânătoare.

S-a stins din viaţă în anul 1975 la vârsta de 81 de ani iar la 27 de ani de la moartea acestei personalităţi nepotul său, doctorul Alexandru-Mihail Boțianu, fost șef al Clinicii de Chirurgie IV din Târgu Mureș și profesor la UMF Târgu Mureș, a publicat cartea bunicului său „Memorii. Discursuri. Documente, Studii social istorice. Povestiri de vânătoare”.

A consemnat Matei R. Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *