PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE „OMUL ÎNVĂŢAT”

0

Un bărbat, în vârstă de 92 de an, bărbierit proaspăt, pieptănat la fel, s-a îmbrăcat şi la ora 8 dimineaţa s-a pornit înspre azil. Soţia lui, în vârstă de 70 de ani, nu de mult s-a stins din viaţă, şi din acest motiv bărbatul simte că e nevoit să-şi părăsească locuinţa. Stă în foaierul azilului aşteptând, zâmbeşte înspre noi atunci când îi spunem :

– Camera dumneavoastră este pregătită. În timp ce mergem spre lift îi povestesc pe scurt cum anume e camera lui, ce culoare are perdeaua şi cuvertura de pe pat, ce are în cameră.

– Foarte mult îmi place – spune el şi e încântat ca un copil de opt ani, care acum urmează să primească prima lui cameră separată de la părinţi.

– Stimate domn, încă nici nu aţi văzut camera, aşteptaţi un pic înainte să vă pronunţaţi – am răspuns eu.

– Nu are nimic că nu am văzut-o încă, spune el. Dacă această cameră îmi place sau nu, nu depinde de mobilier sau decoraţii, ci depinde de cum vreau să o văd eu. Personal am decis deja în mintea mea. Camera îmi place. Deciziile le i-au în fiecare dimineaţă imediat ce mă trezesc. Pot să i-au decizia să îmi petrec ziua în pat şi să enumăr câte extremităţi sau componente ale corpului meu nu funcţionează cum ar trebui sau mă dor. Ori, pot să spun mulţumesc Domne Dumnezeul meu pentru tot şi pentru că mă pot mişca. Fiecare zi este un cadou. Dacă pot să-mi deschid ochii, mă concentrez pe amintirile frumoase, amintiri pe care le-am adunat de-a lungul vieţii mele. Bătrâneţea este ca şi un cont în bancă. Iei de acolo exact ce ai adunat ! Vezi, sfatul meu este să aduni multă, multă fericire şi amintiri frumoase în contul tău de amintiri. Şi îţi mulţumesc că ţi-ai adus aportul la contul meu, unde eu şi azi, tot strâng – spuse omul învăţat.


Ţine minte cele de mai jos, şi astfel ai şansa să fii fericit:

 • Eliberează-ţi mintea de ură

 • Eliberează-ţi mintea de a-ţi face griji mereu

 • Trăieşte modest

 • Dăruieşte mai mult

 • Aşteaptă mai puţin de la alţii.

  Sfânta Scriptură ne spune de două mii de ani :

  Să umblaţi cu vrednicie, după chemarea cu care aţi fost chemaţi cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii.

  Fiţi buni între voi şi milostivi, iertând unul altuia, precum şi Dumnezeu v-a iertat vouă în Hristos.”

  Deci luaţi seama cum umblaţi, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca cei înţelepţi, răscumpărând vremea, căci zilele sunt rele”. (Efeseni, cap. 4;5).

  1001 CUGETĂRI” vol. XI

  Preot ortodox Ilie Bucur Sărmăşanul

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *