Poetul Octavian Goga a devenit deputat de Reghin în 1925 cu ajutorul inginerului Florea Bogdan din Fărăgău!

0
Octavian_Goga_-_2
Goga a suferit la 5 mai 1938, în parcul conacului să, un accident vascular cerebral cu hemiplegie și a intrat în comă. A decedat dupuă două zile, pe 7 mai 1938 la ora 14,15, la vârsta de 57 de ani.

Se apropie alegerile parlamentare. Iar avem de ales, iar când spun asta nu o spun ca pe o povară, ci ca pe o bucurie, un privilegiu de care fiecare dintre noi ar trebui să ne bucurăm pentru că avem puterea, cu ajutorul votului, să învestim în Parlament oameni de încredere, care să facă legi bune pentru români și să le schimbe în bine pe cele rele. Vă prezentăm în continuare cum a ajuns în urmă cu 95 de ani poetul Octavian Goga deputat de Reghin şi cum se desfăşura o campanie electorală în perioada interbelică din care nu lipseau ameninţările, bătăile, beţiile, lăutarii, actele de corupţie, incidentele stupide şi funcţiile primite cadou contra unor prestări de servicii.   În anul 1925, poetul ardelean, politician de extremă dreaptă, şi prim-ministru al țării (în perioada 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938) câştiga la alegerile parţiale din Reghinul Săsesc, un mandat de deputat în Parlamentul României. A candidat împotriva lui Voicu Niţescu din Brasov (organizatorul Legiunii Române din Siberia şi viitor ministru al domeniilor) pe care l-a învins, deşi naţionalistul avea în spate finanţatori, oameni politici foarte bogaţi din artileria grea a partidului, precum dr. Alexandru Vaida Voievod (politicianul care a citit în 1918 în Parlamentul din Budapesta declaraţia cu privire la desfacerea Transilvaniei de Ungaria şi fost prim-ministru), Pavel Brătăşanu (vice-preşedinte al Partidului Naţional şi editor al ziarului conservator „La Roumanie” apărut la Paris) sau pe C. Argetoianu (viitor ministru al Finanţelor şi prim-ministru de interne). Goga i-a avut alături pe generalul Constantin Averescu (care a obţinut cu Armata a II-a în 1917 memorabilele victorii de la Mărăşti şi Oituz) şi pe fratele său Eugen Goga ( autorul romanului “Cartea Facerii”) iar ca şefi de campanie pe ing. Florea Bogdan pe Valea Gurghiului şi pe Valea Mureşului, pe avocaţii Ioan Harsia şi Aurel Baciu.

 

 

 

 

Campania a fost una dură, Octavian Goga ajungând să fie ameninţat cu moartea, de Pavlică Brătăşanu (1857-1935), care a declarat şi în faţa ofiţerului de jandarmi din Reghin că cel dintâi glonţ pe care o să-1 tragă din revolverul său, o să se oprească în pieptul poetului. Şi totuşi, Goga nu a murit la Reghin, însă a câştigat un mandat de deputat în “oraşul de pe deal” care a fost satelitul perfect pentru a-l propulsa, cu ajutorul regelui un an mai târziu, în funcţia de ministru de interne al României. O campanie electorală de pomină în care Octavian Goga a fost ponegrit de marele nuvelist şi preot Ion Agârbiceanu în revista „Patria” în timp ce jurnalistul Alexandru Hodoş îl ridica în slăvi în revista „Ţara Noastră”, ba chiar s-a compus şi o poezie despre campania electroală a lui Octavian Goga la Reghin semnată cu pseudonimul „Voiculeţ Votsecret”, agent electoral din Dealul Spriei pe care o prezentăm în premieră după 95 de ani.

Pavlică Brătăşanu (dreapta imaginii ) a fost duşmanul de moarte al lui Octavian Goga (stânga imaginii)

 


 

 

Deci, vom avea’n curând răsboi

În faţa tainicelor urne,

Cu severidani, cu tărăboi

Şi cu suspiciuni nocturne ! …

S’aude trâmbiţa de-alarmâ,
Stridentă, ‘n lagărul advers;
Orice cuvânt, de-acum, i o armă,
Şi taie’n carne orice vers.

Vor năvăli, ca ‘n Saturnale,
Tribunii de la Bădăcini
Cu ‘nsufteţiri electorale •
Şi cu grăunţe din vecini

Pe coarda elocvenţei sale
Va sbărnâi Zosim Chirtop,
Cu toate corzile-i vocale
Va fi aco’o Cicio Pop

Duios şi plângător ca mierla
In chip de rege din Sudan,
Se va abate dinspre Gherla
Preacuviosul popă Man.
Apoi, învesmântat în togă,
Solemn, va scrie Rozenthal:
— „Să nu s’aleagă, cumva, Gogă,
„Câ-i un dezastru naţional*!

Şi va veni la ‘ncăerare,
Surâzător, într’un târziu,
Sâ ‘ncerce-o mică pertractare,
Chiar şeful paterei, Maniu.
Când noaptea va cuprinde satul
El se va duce (unii zic)
Să violeze rezultatul…
Dai nu va viola nimic!

Pustii şi sterpi îi vor fi paşii
Pierduţi prin Reghinul Săsesc:
Acei care au cântat Clăcaşii
N au fost uitaţi, — şi biruiesc:
Iar urna, pentru câţi uitară
Porunca vremilor de-acum,
Va fi o urnă funerară,
De-asupra veşnicului drum…


 

 

Faptul că marele poet și politician român a fost deputat de Reghin este un detaliu, care în biografiile lui Goga, nu e consemnat, deşi ar fi imperios necesar dacă vrem să scriem istoria aşa cum a fost, fără orgolii de conjunctură. Partidul Poporului, sub a cărui aripă a candidat Octsvian Goga, a avut un slogan populist “Muncă, Cinste, Legalitate”, însă victoria de la Reghinul Săsesc a fost posibilă datorită ing. Florea Bogdan, şef de campanie al poetului ardelean, fără de care nu ar fi avut nicio şansă să câştige alegerile parlamentare în faţa versaţilor naţionalişti. Aceştia au adus la Reghin, în 18 martie suma de 1.000.000 de lei scoşi de la Băncile “Albina” şi “Marmororosch-Blank” din Târgu-Mureş de către C. Argetoianu, care a apărut în Tîrgu-Mureş în tovărăşia lui Filip Finkelstein (ziarist de profesie şi reprezentantul în România a unor băuturi străine fine, precum Cointreau, Branca, Sandeman sau White Hourse). Sumele au fost plătite în bancnote mici după care a fost solicitat un automobil special pentru transportarea acestora la Reghin. Însă locotenentul Florea Bogdan, cel ce fusese însărcinat de Casa Regală a României, după intrarea României în Primul Război Mondial, să organizeze la Borsec un centru de informaţii şi contraspionaj, a reuşit cu flerul său să deconspire frauda naţionaliştilor şi să răstoarne scorul electoral în ultimul moment. Naţionaliştii şi-au luat toate măsurile de precauţie pentru a câştiga, au folosit toată artileria grea a aprtidului în cele două săptămâni premergătoare alegerilor la Reghin. I-au adus şi pe senatorii Sever Dan şi Aurel Socol care au fost găzduiţi în casa prim-pretorului din localitate, Dr. Eugen Ţruţia care şi-au luat angajamentul solemn în public, că vor respecta, când vor veni la guvernare, promisiunile de la Alba-Iulia din 1918, dând complectă autonomie politică şi administrativă saşilor şi maghiarilor din Ardeal dar chiar şi aşa balanţa electorală nu i-a favorizat.


 Voicu Niţescu a fost învins de Goga care a câștigat scaunul de deputat de Reghin lăsat liber de prof. univ. Simion Mândrescu  *(1868-1947) 


 

Voicu Nițescu a fost un om politic și scriitor român, de origine ardeleană, care a îndeplinit de mai multe ori funcția de ministru în diverse guverne din anii ’30

În 1925 după ce deputatul de Reghin prof. univ. Simion Mândrescu, (fiu de ţăran născut la Râpa de Jos dar cu doctoratul luat la Universitatea din Berlin) a fost numit ambasador plenipotenţiar în Tirana – Albania, locul lui a devenit vacant, urmând să se facă alegeri parţiale în această circumscripţie. S-a pus problema la Bucureşti ca partidul care va câştiga mandatul, să urmeze la guvernare. Partidul Liberal nu candida la Reghin, astfel că miza era mare în joc, fiind două partide puternice: Partidul Naţional Român şi Partidul Poporului. Ambele partide aflate în opoziţie şi-au aruncat în lupta electorală, două dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vremii. Octavian Goga era considerat un geniu în beletristica românească, în 1924 fiind déjà premiat de Academia Română cu un premiu şi era supranumit poetul Ardealului, care a întrupat în vers toată durerea românilor ce gemeau sub călcâiul tiran al maghiarilor. În plan politic, după Unire Goga a părăsit Partidul Naţional şi s-a înregimentat alături de Generalul Alexandru Averescu în Partidul Poporului. A fost în cabinetul Averescu Ministrul Artelor. Contracandidatul său, Dr. Voicu Niţescu, avea deasemenea un trecut exemplar. În era maghiară, a stat alături de toţi luptătorii Ardealului pentru menţinerea fiinţei naţionale peste munţi. A fost închis la Seghedin, pentru atitudinea sa naţională. Ca ziarist a publicat articole, cinstit scrise, în coloanele “Gazetei Transilvaniei”. Când în Moldova românii îşi înfrăţeau sângele cu pământul, Voicu Niţescu a venit cu legionarii din Rusia în rândurile armatei româneşti.

 

 

 

 

 

 


Din memoriile ing. Florea Bogdan şi din ştirile publicaţiei ,,Ţara Noastră” din Cluj, şi din Bucureşti aflăm că acesta a sosit în Reghinul Săsesc în 1925, în data de 23 februarie cu un staf electoral foarte select, la bordul unor maşini de lux încărcate până la refuz cu materiale de propagandă. Goga avea alături bărbaţi remarcabili precum generalul Alexandru Averescu (viitorul mareşal şi fondator al partidului), Eugen Goga fratele poetului, Dimitrie Burileanu viitor guvernator al Băncii Naţionale a României şi pe ziariştii Alexandru Hodoş, M. Silvestru şi C. Bucşan, fost deputat, care a publicat în ziarul “Îndreptarea” o serie de constatări electorale de la Reghin. Politicianul şi-a organizat Cartierul General în cel mai renumit hotel al oraşului, ocupând 80% din cele 36 de odăi ale localului şi unul dintre cele două restaurante. Florea Bogdan, ca fost deputat, director al ziarului “Glasul Poporului” director al Băncii Poporale ,,Cerbul” şi întemeietorul primului liceu românesc din Reghin, avea o popularitate foarte mare pe Văile Mureşului şi Gurghiului şi le-a pregătit lui Goga şi Averescu, în toate satele din circumscripţie, o primire princiară cu banderii, căluşeri şi fanfară. “Toţi au fost surprinşi de această primire şi luau ca sigură alegerea lui Goga. Acesta, încântat, le-a dat liber electorilor săi timp de o săptămână, timp în care naţionaliştii au cutreierat toată circumscripţia, iar la noi nimeni nu mişca nimic” scrie Bogdan în memoriile sale.

 

Alexandru Averescu a înființat în 1918 și a condus Liga Poporului (din 1920 va deveni Partidul Poporului, la Congresul general al Ligii din 16 și 17 aprilie). Partidul era constituit inițial din conservatori, oameni politici din Basarabia, Bucovina și Transilvania, din generali și ofițeri superiori și se baza pe prestigiul lui Averescu. La Congresul Ligii din 16-17 aprilie 1920, s-a făcut fuziunea cu gruparea lui Octavian Goga din Transilvania, cu Uniunea națională a bănățenilor în frunte cu A. Imbroane, cu gruparea lui Iancu Flondor din Bucovina și a lui Sergiu Niță din Basarabia.

Odată ajuns milionul de lei la Reghin pentru cumpărarea de voturi, naţionaliştii au început să facă propagandă mascată. De regulă, plăteau în avans în crâşmele săteşti de pe Valea Gurghiului şi Valea Mureşului, câte un butoi de bere şi de ţuică alegătorilor şi le ofereau mii de manifeste şi foi volante cu programa partidului, în timp ce ziarul “Ţara Noastră” scrie într-un articol că preotul Man din Gherla s-a dedat la o propagandă nocturnă pe Valea Gurghiului, dar a avut de suportat din cauza aceasta şi unele consecinţe dezagreabile. “În noaptea de 18 spre 19 martie, a fost dat afară pe brânci din cârciuma satului Ibăneşti. Oamenii aflaţi acolo şi-au exprimat astfel părerea foarte îndreptăţită că o faţă bisericească n-ar trebui să se coboare niciodată până la tejgheaua cu rachiu”.

În tabăra adversă, Octavian Goga l-a desemnat şef de campanie pe Valea Gurghiului, pe Florea Bogdan şi pe Valea Mureşului pe avocaţii Ioan Harşia şi Aurel Baciu. “Mai era o săptămână până la vot. Eu cutreieram satele până noaptea târziu şi în fiecare seară eram cel din urmă dintre electori care soseau la centru, la Restaurantul Orăşenesc, unde era cartierul general al lui Goga. În schimb, Harşia şi Baciu erau cei dintâi care soseau, lăudându-se cu succesele lor pe Mureş. Eu nu mă lăudam, iar la întrebarea celorlalţi, le răspundeam “În ziua votării se va vedea, fiindcă alegătorii pot fi convertiţi în fiecare minut, de unul sau de altul dintre partide. Depinde cine este electorul” consemna în memoriile sale ing. Bogdan. În circumscripţia Reghinului, erau înscrişi 7281 de alegători români, 2641 maghiari, 1398 saşi şi 235 evrei. Însă listele erau făcute din 1919, abia dacă mai existau 1.500 de alegători unguri, constata ziaristul C. Bucşan în revista “Ţara Noastră” din 5 aprilie 1925.

În campania electorală Dr. Voicu Niţescu şi contracandidatul său poetul Octavian Goga au fost cazaţi în cele două hoteluri din centrul Reghinului. Candidatul Partidului Naţional a fost cazat la Hotelul „Trei Tinichele” în timp ce reprezentantul Partidului Poporului s-a instalat 2 săptămâni în Hotelul „Stadtischer Gasthof Szálloda”. 

 


Farmacistul din Deda vindea voturi în loc de prafuri


În ziua alegerilor, Florea Bogdan a realizat ce i-a promis lui Goga pe Valea Gurghiului, astfel că în toate secţiile unde marea majoritate a ţăranilor era de religie greco-catolică au votat în bloc pentru poetul ardelean. Astfel, la secţiile de votare Hodac şi Jabeniţa, poetul a cucerit 810 voturi, dintr-un total de 920 de votanţi. Pe Valea Gurghiului s-a consemnat într-un proces verbal şi singurul incident violent, petrecut cu două zile înaintea alegerilor, în comuna Hodac, provocat tocmai de dr. Aurel Dobrescu şi oamenii săi care, exasperaţi de câteva întreruperi, au sărit cu toporul asupra paşnicilor ascultători. Alegătorii, când s-au văzut loviţi de zurbagii, au ripostat eroic. “Dobrescu a fost cules de subt dărâmături ca un Samson biblic fără plete” scrie “Ţara Noastră”. Gazetarul Alexandru Hodoş simpatizant al Partidului Poporului consemna într-un articol de presă “Pentru restabilirea adevărului” (Alegerea de la Reghin) “Noi nu ne plângem de nimic. Constatăm numai înspăimântătoarea negustorie de voturi pe care dnii C. Argetoianu şi Alexandru Vaida au instalat-o, fără pic de ruşine într-un biet colţ de ţară al Ardealului românesc. Unde n-a mai prins nici infamia, nici regionalismul, nici ameninţarea, s-a deschis o ruşinoasă tabără a conştiinţelor, ademenindu-se cu bani grei câţiva oameni săraci şi necăjiţi. Din nenorocire, legea electorală a Consiliului dirigent, uşurează această manevră murdară. Alegătorul, care prezintă preşedintelui numai plicul cu buletinul candidatului pe care-l votează, poate să plece din locul de vot cu buletinul celuilalt candidat, demonstrând astfel celor de afară felul în care a votat”. Naţionaliştii, pentru un vot în alb al lui Goga, plăteau alegătorilor sume ce variau între 100 şi 500 de lei şi totuşi la Ibăneşti şpaga nu a funcţionat. Octavian Goga a obţinut de la ibăşteni 628 de voturi din 736.
Ultimele secţii de pe Valea Mureşului unde se mai vota seara erau Brâncoveneşti, Deda şi Filea, fiind secţii cu mulţi electori în circumscripţie. În aceste secţii, alegătorii bănuiţi că sunt simpatizanţi ai Partidului Poporului au fost alungaţi de jandarmi de la vot şi trimişi în satele lor, Luieriu, Săcal, Deleni, Idicel etc. Văzând că Goga pierde alegerile, Florea Bogdan s-a oferit să acţioneze şi pe Valea Mureşului, unde Harşia şi Baciu scăpaseră situaţia de sub control. Bogdan a cerut şase maşini cu câte doi electori în fiecare autoturism şi a plecat să ia pulsul alegerilor pe Valea Mureşului. Ajuns la Brâncoveneşti, oamenii i-au spus reghineanului că mulţi au fost alungaţi de la vot. Inginerul a intrat nervos în sală şi a strigat autoritar “Legea prevede că votarea nu se încheie până mai este vreun votant şi numai la un ceas după ce a votat ultimul alegător, se închide urna. Preşedintele răspunde pentru aceasta“. Apoi continuă “Ies afară şi trimit o maşină cu un elector şi doi bărbaţi de încredere la Deleni, pe a doua la Luier, cu ordinul să voteze încet şi rar, ca să poată fi aduşi electorii noştri. De aici am plecat la Deda, apoi la Filea, unde am procedat la fel şi am lăsat acolo pe cei mai buni oameni de încredere din Ruşii Munţi, apoi m-am întors la Deda. La fiecare secţie, alegătorii îmi spuneau, chiar şi bărbaţii de încredere că, că naţionaliştii şi-au făcut propagandă afirmând că eu sunt cu Niţescu, fiindcă amândoi am fost voluntari în armata română şi se căiau că au fost înşelaţi”. Florea Bogdan, instalat într-o maşină, a urmărit ce fac alegătorii după ce ies din sala de vot şi aşa urmărind un elector, a prins în flagrant un farmacist, care în loc să vândă prafuri, vindea voturi.

 

În activitatea politică, dr. Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate funcția de premier al României

 

 


Culmea ironiei este că în farmacie în acel moment se afla şi fostul prim-ministru al României Alexandru Vaida Voievod, faţă de care nu s-a putut demonstra nici până azi dacă se afla la Deda în calitate de client, de doctor sau de agent electoral responsabil cu plata alegătorilor care şi-au vândut votul. Pe alegător autorităţiile l-au arestat, însă la scurt timp, anunţat telefonic, inspectorul general administrativ D. Ştefănescu de la Cluj, numit în locul prefectului Victor Maior, care era chemat în interes de serviciu la Bucureşti, s-a prezentat personal la Deda pentru a-l elibera pe farmacist. Însă nici agenţii lui Goga nu au stat cu mâna în sân şi cu această ocazie au început să facă propagandă şefului lor şi să înfiereze procedura naţionaliştilor ameninţându-i pe toţi cei care îşi vând votul cu temniţa. Văzând aceasta, alegătorii din comună nu au mai votat cu naţionaliştii. La Deda s-a încheiat votarea, s-a deschis urna şi s-au numărat voturile, Florea Bogdan avea toate rezultatele de la secţiile de votare prin telefon şi făcând socoteala, naţionaliştii aveau majoritatea. Ultima speranţă rămăsese la românii din Filea. “Trec repede la ei şi acum aveam toate cele şase maşini disponibile. Am pus la fiecare dintre ele câte un bărbat de încredere din Ruşii-Munţi şi cu ordin să îi scoale din somn pe ai noştrii care n-au votat şi să-i aducă la vot. Am ţinut vreo 5 alegători în rezervă şi tot la câte 20-30 de minute intra câte unul la vot. Partizanii noştri din Filea aduceau şi ei din când în când câte un votant, aşa că aveam afară câteva zeci de alegători, care votând încet, menţineau votarea până când a fost adus şi ultimul nostru votant”. După ce s-au epuizat alegătorii, s-a procedat la deschiderea urnei şi a început numărătoarea voturilor, care a dat verdictul final. Goga avea o majoritate de 22 de voturi faţă de Niţescu de la locuitorii din Filea care au făcut diferenţa unui mandat de parlamentar care a fost consemnat în istoria politică din Regatul României. 


Florea Bogdan vestitorul cifrei decisive ,,Goga a devenit deputat de Reghin”


Florea-Bogdan-seful-de-campanie-al-lui-Octavian-Goga-fara-de-care-poetul-nu-devenea-deputat-de-Reghin-Small
Florea-Bogdan a fost seful de campanie al lui Octavian Goga fara de care poetul nu devenea deputat de Reghin

Florea Bogdan, “eroul” lui Octavian Goga la Reghin, a lăsat posterităţii în memoriile sale, câteva însemnări despre modul în care a primit „poetul ardelean” vestea câştigării mandatului după numărătoarea voturilor. Ing. Bogdan venea cu rezultatul direct de la Secţia de votare din satul Filea, de pe Valea Mureşului unde a scos la vot ultimii 22 de alegători simpatizanţi ai Partidului Poporului, înainte de închiderea urnelor. “Oprim în faţa hotelului nostru, în mijlocul celor câteva mii de alegători, care aşteptau curioşi rezultatul votului. De pe camion strig spre hotelul unde se afla retras singur şi supărat într-o cameră Goga. “Domnule deputat Goga. Dă-te jos că ţi-am adus mandatul. Deodată se aprinde lumina într-o cameră şi Goga apare la fereastră. Mulţimea din faţa hotelului îl aclamă în urale. Apoi a coborât şi de pe o birjă (construită în fabrica de trăsuri din Reghin a lui Mihai Bucur n.a.) a ţinut o cuvântare însufleţită, mulţumind alegătorilor pentru voturile pe care i le-au dat”. Acelaşi Florea Bogdan mai consemnează şi ce a urmat după ce s-a făcut publică ştirea  “În momentul acela s-a stins lumina în restaurantul naţionaliştilor şi s-a aprins în al nostru, iar muzicanţii au trecut repede drumul la noi, unde s-a încins o petrecere ca în poveşti.

 

 

 

 

 

 


 

În urma alegerilor de la Reghin, au votat 1200 de maghiari dintre care majoritatea cu Partidul Naţional. Dovadă la secţiile cu alegători cu populaţie mixtă sau cu un covârşitor număr de voturi minoritare, au fost în Reghin, Reghin Sat, Apalina, Brâncoveneşti, Gurghiu, Morăreni, Ideciu şi Aluniş. Goga a obţinut 1501 voturi, în timp ce Niţescu 1418 voturi. Faţă de 550 de voturi minoritare întrunite de Goga, candidatul Partidului Naţional a întrunit 650 de voturi ungureşti, 300 săseşti şi 100 evreieşti, în total 1050 de voturi minoritare. În ceea ce priveşte saşii, la fel au sprijinit candidatul Partidului Naţional. De exemplu, numai la secţia de votare Ideciu de Jos, unde erau înscrişi 524 de alegători, naţionaliştii au întrunit 301 voturi, adică totalitatea voturilor exprimate de saşi. Prin urmare, alegătorii români, în marea lor majoritate, cu toate ademenirile adversarilor şi blestemele canonicilor, s-au pronunţat pentru candidatul Partidului Poporului. Inginerul Florea Bogdan mai consemnează un detaliu extrem de interesant legat de prima zi de după alegeri în memoriile sale „A doua zi, Octavian Goga cu mandatul şi cu ai lui au plecat la Bucureşti, după ce luaseră masa la mine şi unde în faţa tuturor, de faţă cu Baciu (Aurel  avocat şi subsecretar de stat la Ministerul de Justiție n.a.) şi Harşia (Ioan, avocat, deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia şi fost primar al Târgu-Mureşului n.a.), mi-a zis “Bogdane pregăteşte-te să iei Prefectura”. După ce a revenit acasă la Ciucea, politicianul a scris un articol tăios intitulat “După alegerea de la Reghin” publicat în revista “Ţara Noastră” în care spunea “…Aş vrea să mi se spună unde s-a mai angajat cândva un aparat de calomnii, ca la Reghin? Două săptămâni, sute de indivizi m-au împroşcat în faţa mulţimii într-un colţ de ţară. S-a pus la contribuţie tot ce putea iscodi perversitatea subţire de la Bucureşti, în colaborarea cu mintea strâmbă a detractorilor indigeni. Mii de manifeste, mii de foi volante, mii de cuvântări şi nenumărate şoapte, roiau împrejur şi se aşterneau ca o groaznică avalanşă de muşte columbace pe sufletul impresionabil al ţăranilor noştri în prima perioadă a votului universal. Când toate pervertirile de ordin moral s-au epuizat, când d. d.Vaida-Argetoianu au fost nevoiţi să îşi înghită oratoria sub valul de revoltă al unei mulţimi sănătoase, când canonicii din Blaj au pierdut partida în faţa poporului, a venit în sfârşit argumentul palpabil al leilor care răscumpărau voturile…. “. În 7-8 aprilie 1925, a fost validat mandatul alegerii de la Reghin în Camera Deputaţilor şi în anul următor după ce a devenit ministru de interne, în guvernul lui Averescu, Octavian Goga, l-a numit pe ing. Florea Bogdan din Reghin, prefect al Judeţului Mureş prin Decretul Regal No. 1880, din 16 aprilie 1926, în locul subprefectului Petru Roşca. 


 

Astfel, la alegerile parţiale din Reghinul Săsesc, Partidul Naţional condus de Iuliu Maniu a fost înfrânt la el acasă “cum s-ar zice” cu toţi corifeii lui la un loc începând de la Voicu Niţescu, la Argetoianu şi până la Brătăşanu şi dr. Aurel Dobrescu, toţi ajunşi consemnaţi de posteritate sub diverse funcţii şi cu aporturi mai mult sau mai puţin importante în istoria politică a României, însă niciunul dintre aceştia nu a avut demnitatea de a scrie măcar un rând în memoriile lor referitoare la această înfrângere ruşinoasă.


Matei Robert Mihai

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *