Poliția Locală din Reghin caută soluții să îl salveze pe omul care locuieşte într-o colibă de 9 luni, din mila vecinilor

0

Bărbatul care locuiește de 9 luni de zile într-o colibă la Reghin, este originar din Gheorgheni, spune că este predicator în cadrul Martorilor lui Iehova și își prezintă în mod deschis convingerile legate de Dumnezeu și Isus Cristos. Declară că a ajuns aici la cererea mai multor reghineni însă acuză faptul că i-a fost furat buletinul de identitate și de mai bine de un an de zile nu își mai poate ridica pensia. După ce Administrația Națională de Meteorologie a României a anunțat că ne așteaptă un ger cumplit în zilele următoare site-ul viselenuautermenlimita.ro a făcut un apel către autorităţile abilitate din municipiu cu privire la cazul omului fără adăpost. În acest moment Poliția Locală Reghin împreună cu Serviciul de Asistență  Socială și Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei caută soluții să îl poată salva să nu devină o victimă a gerului.


Am încercat să îl intervievez, dar nu am putut afla mare lucru, datorită incooerențelor sale în vorbire. A declarat că este originar din Gheorgheni, că a fost căsătorit cu Elena Berki din Simionești cu care are șase copii și nu în ultimul rând că are lucrați 35 de ani, pe cartea de muncă, ca ocnaș în minele de la Lupeni, muncitor forestier în Banat și constructor la drumuri și poduri, în zona Hunedoara – Uricani.

Bărbatul, la prima vedere, pare un personaj desprins dintr-un film horror, dar dacă ai răbdare să îl asculți realizezi că este un om pașnic, resemnat în fața sorții care mărturisește că a ales să stea într-o colibă improvizată din leațuri și șipci, prinse în celofan, fiindcă nu se poate înțelege cu nici unul dintre frații săi din Gheorgheni. Așa a ajuns la Reghin, să se baricadeze în cartierul Iernuțeni, în spatele unor garaje, pe malul stâng al Canalului Morii înconjurat de sălcii plângătoare, rațe sălbatice și pisici fără stăpâni.
Boschetarul explică că de 1 an și 8 luni nu a mai primit pensia, în valoare de 1.286 de lei, pentru că cineva i-a furat buletinul și că altcineva îi ridică indemnizația, în timp ce el trăiește din mila unor reghineni cu suflet, care îl hrănesc de când a ajuns în municipiu. (Dar omul fără adăpost recunoaște că a avut și perioade când nu a mâncat nimic o săptămână și a ajuns să cântărească chiar și 39 de kg).
Declară că îl cheamă Berki István, după ce s-a convertit de la catolicism și s-a botezat la Martorii lui Iehova dar conform datelor primite de la Poliția Comunitară Reghin care efectuează în paralel o anchetă se pare că omul străzii figurează în actele de stare civilă cu numele de Berki Rudolf, cu ultimul domiciliu în Gheorgheni, strada Carpați nr. 91. Însă omul străzii spune că la adresa respectivă locuiesc o parte din frații săi cu care este în conflict și este exclus să se întoarcă acolo.

 

 

Aceasta este casa lui Berki Rudolf din de 9 luni de zile
Berki Rudolf locuiește în această colibă improvizată în Reghin din luna martie a acestui an și riscă să moară înghețat de frig dacă nu va fi evacuat înainte de sosirea gerului

Rog instituțiile statului care au atribuții directe în rezolvarea acestui caz social să se implice, să îi se ofere acestui om al străzii un consult medical de specialitate, pentru a se constata dacă acesta este în deplinătatea facultăților mintale și pentru a-l găzdui într-un ,,Azil de noapte pentru persoane fără adăpost” cel puțin sau chiar interna în spitalul municipal, dacă e cazul, pentru a evita ca Reghinul să ajungă din nou în centrul atenției pentru încă un om al străzii, mort de frig sub cerul liber din cauza unei hipotermii severe. 


                                                              Situația persoanelor fără adăpost în România


Conform Enciclopediei Wikipedia se estimează că în România există peste 15 000 de persoane adulte fără adăpost din care mai mult de 5 000 trăiesc în București. Accesul acestora la servicii de asistență socială și medicală este foarte dificil, peste 60% dintre ele nu au acte de identitate și sunt atât de desocializate încât și-au pierdut capacitatea de a se adresa instituțiilor și organizațiilor pentru ajutor. Marea majoritate a persoanelor adulte fără adăpost nu au asigurare medicală, nu știu sau nu sunt capabile să se adreseze instituțiilor specializate pentru ajutor nici chiar în situațiile de urgență. Peste 25% dintre persoanele adulte fără adăpost au probleme psihiatrice care pot fi diagnosticate prin observare directă, iar 40% au dezvoltat afecțiuni similare psihozelor. Circa 56% din oamenii care ajung în stradă din cauza problemelor psihice consumă alcool și suferă de boli precum schizofrenie, tulburări de personalitate cu diferite grade de retard. 

Matei Robert 


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați administratorul site-ului pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *