PRINŢUL DIMITRIE STURDZA A INVITAT PREMIANŢII ŞCOLII GIMNAZIALE SUSENI PE VALEA GURGHIULUI LA „CASA CERBULUI” SĂ-I CUNOASCĂ PERSONAL!

0
DSC_4156

Prinţul Dimitrie Sturdza, a invitat joi, pe Valea Gurghiului la „Casa Cerbului” *(pe care o deţine în comuna Ibăneşti) premianţii Şcolii Gimnaziale Suseni din clasele V-VIII de la secţiile română-maghiară să îi cunoască personal. Cei mai buni elevi la învăţătură din comună au fost însoţiţi de ec. Mircea Mariş, primarul comunei, Adrian Viorel Cioată directorul Şcolii Generale Suseni şi de către Gabriel Caraza, profesorul de Educaţie Fizică şi Sport al şcolii.

Întâlnirea a fost intermediată de jurnalistul Matei R. Mihai şi a fost o adevărată încântare pentru cei 15 elevi care au avut parte de o vizită la „Muzeul Cinegetic” al Excelenţei Sale, Dimitrie Sturdza, unde li s-a explicat copiilor cine au fost străbunii gazdei lor, cum a fost obligat să părăseacă România la vârsta de 10 ani ?, ce studii a urmat în străinătate?, cum a ajuns multiplu campion naţional la tenis în Elveţia, cum a devenit om de afaceri? şi nu în ultimul rând, ce îl motivează să facă acte caritabile şi cum a devenit vânător ?

Prinţul a făcut turul muzeului împreună cu elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale din Suseni şi le-a explicat cu lux de amănunte specile animalelor vânate din muzeu şi zonele de provenienţă ale acestora. Muzeul conţine sute de trofee colecţionate pe parcursul a 25 de ani de către deţinătorul brandului elveţian de cosmetice „Déesse AG ”, cunoscut în România atât pentru afacerile sale, cât şi pentru acţiunile filantropice pe care le desfăşoară şi, bineînţeles, pentru trecutul său sportiv, cu 32 de titluri de campion de tenis de câmp câştigate în „Ţara cantoanelor”..

 

După vizita la „Cabana Cerbului” musafirii au fost poftiţi de prinţul Sturdza la masă la o pensiune din apropiere unde copii s-au delectat şi au socializat preţ de câteva ore. La finalul vizitei primarul Mircea Mariş i-a adresat Alteţei Sale, Dimitrie Sturdza cuvinte de mulţumire pentru că şi-a petrecut dimineaţa alături de cei mai buni elevi la învăţătură din cadrul Şcolii Gimnaziale Suseni, cărora pe lângă faptul că le-a prezentat muzeul său personal de vânătoare i-a îndemnat să înveţe pentru a reuşi în viaţă să facă lucruri remarcabile. Edilul i-a înmânat totodată un tricolor, o carte despre istoria Fabricii de Cărămidă din Suseni, un cadou cu stema comunei şi o diplomă de apreciere prinţului Sturdza pentru gestul său nobil : Suntem onoraţi şi mândri totodată datorită sprijinului şi generozităţii dumneavoastră să vă oferim recunoştinţă pentru aportul deosebit la dezvoltarea relaţilor de cooperare şi colaborare”. A doua „Diplomă de Apreciere” primită de prinţ a venit din partea directorului Şcolii Gimnaziale din Suseni, Adrian Viorel Cioată, oferită în semn de recunoştinţă pentru contribuiţia adusă la dezvoltarea tinerei generaţii de elevi şi pentru implicrea în activitatea generoasă de sponsorizare.



Cine este Dimitrie Sturdza ?


Marea majoritate a românilor ştiu doar că Dimitrie Sturdza este omul care apare constant în clasamentele întocmite de Revista „Forbes”, cu cei mai bogaţi oameni din România cu o avere estimată la circa 200 de milioane de euro. Însă prinţul are o istorie în spate şi o poveste de succes bazată pe ambiţie, muncă, sacrificii şi onoare. Din punct de vedere genealogic Dimitrie Sturdza se trage din ramura care porneşte de la Ioan Sturdza, strămoşul domnitorului Mihail Sturdza care a condus Moldova în perioada 1834-1849. S-a născut la Iaşi, la 12 octombrie 1938 în familia prințului Gheorghe Mihail Sturdza și Margareta Sturdza. A fost botezat de regina Elena şi de fiul acesteia, Mihai, la Popeşti. Este nepotul pe linie dreaptă al Olgăi Sturdza, născută Mavrocordat, mama sa fiind Lucia Cantacuzino. A urmat şcoala primară la Bucureşti, la Liceul Francez. Războiul l-a făcut să întrerupă şcoala şi i-a îndemnat familia să părăsească ţara înainte de venirea comuniștilor la putere. Iniţial, a ajuns în Norvegia, apoi s-a stabilit în Elveţia. Pasionat de sport, a practicat atletism, schi, handbal, fotbal, golf și tenis. Ultimul sport i-a adus și celebritatea în străinătate după ce a devenit de 32 de ori campion, la simplu, la dublu și dublu mixt.Demn urmaș al erudiților săi înaintași, prințul Dimitrie Sturdza și-a desăvărșit la superlativ pregătirea intelectuală, absolvind cu medie maximă Școala Politehnică din Loussane, în cadrul căreia și-a susținut și masteratul în fizică atomică promoția 1964, sub îndrumarea profesorului Vittoz.

 


Între anii 1966-1971 și-a desfășurat activitatea ca director comercial la Tuperrware, pentru ca ulterior să se lanseze în afaceri de succes, fondând în 1971 împreună cu Maya Weidmann și Jonas af Joknick, compania Oriflame din Elveția.
În anul 1975, alături de M. Nubss, a pus bazele companiei, iar în 1982, în colaborare cu Maya Weidmann, întemeiat firma Deesse AG, pe care în calitate de președinte a reușit să o ridice în eșalonul celor mai puternice companii elvețiene. Dimitrie Sturdza momentan este pensionar şi își împarte viața între Elveţia și România unde din 1990 și până în prezent a demonstrat cu diplomația-i carcteristică că a moștenit, de la bunica și de la mama sa tradiția nobilă: de ai ajuta pe cei nevoiași. Dacă bunica sa a fost, după Primul Război Mondial, președintele Consiliului Național al Orfanilor de Război, iar mama sa a ajutat câteva mii de copii fără părinți să ajungă la școală, prințul Dimitrie Sturdza, a refăcut 36 de cămine de bătrâni din România după Revoluția din 1989 la standarde vest-europene. Totodată prințul a sponsorizat operații de cancer, cărți, concursuri, concerte de muzică clasică, sportivi ( a sponsorizat-o chiar şi pe tenismena Simona Halep când bătea la porţile afirmării) și nu în ultimul rând a acordat o sumedenie de burse pentru studenți nevoiași dar cu IQ-ul ridicat pentru a-și definitiva studiile. Pentru acţiunile sale caritabile Prinţul Dimitrie Sturdza a fost ales Consul Onorific al României la Zürich, este preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Snooker şi nu în ultimul rând a fost desemnat „Cetăţean de Onoare” în mai multe comune din România.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *