PROFESORUL IOAN BOJOR A FOST OMAGIAT LA 138 DE ANI DE LA NAŞTEREA SA ÎNTR-UN MOD INEDIT DE CĂTRE 5 ELEVI AI LICEULUI CARE-I POARTĂ NUMELE !

0

La data de 20 martie 2023, elevii Liceului Tehnologic “Ioan Bojor” din Municipiul Reghin au comemorat 138 de ani de la nașterea profesorului de științe naturale și geografice, care începând cu anul 2005 este patronul spiritual al unităţii şcolare care s-a înfiinţat în anul 1951 ca şcoală profesională de meserii.

În amintirea regretatului profesor Ioan Bojor (1885-1967), 5 elevi din clasa a X-a, coordonați de profesorii: Iuonaș Sorin și Csupan Eduard, au realizat un portret impresionant,  format din 2900 de capace de plastic care îl înfăţişează pe prof. Ioan Bojor directorul primului liceu românesc din Reghin.  

La eveniment a fost invitat şi jurnalistul-scenograf Mihai Robert Matei, care a susţinut o prelegere despre viața și activitatea marelui om de știință Ioan Bojor, care în ciuda faptului că a lăsat posterităţii o operă impresionantă ce cuprinde circa 35 de lucrări în domeniul geografiei, ştiinţelor naturale, agricole, istorice şi nu în ultimul rând manuale şcolare acesta este aproape necunoscut opiniei publice la 56 de ani de la moartea sa. Ioan Bojor nu a fost doar un profesor de ştinţe ale naturii şi un profesor de georgrafie oarecare ci şi un om extrem de cult, cu ample cunoştinţe din cele mai vaste domenii, un profesor de stil vechi, dar pe care nu ştiu câţi profesori universitari din zilele noastre îl egalează. La umbra sa a crescut un geniu, Ovidiu Bojor, fiul profesorului de ştiinţe naturale care a ajuns cel mai celebru fitoterapeut din România, doctor farmacist şi membru de onoare al Academiei de Științe Medicale şi care a plecat la ţărmul veşniciei pe 14 februarie 2023 la venerabila vârstă de 98 de ani şi 105 zile. 

Portretul regretatului prof. Ioan Bojor „patronul spiritual” al şcolii a fost realizat prin intermediul mai multor activităţi extraşcolare în decurs de trei săpătămâni de către elevii: Mădălina Ardeleanu, Simona Ostaficiuc, Andreea Vultur, Mădălin Șerbănați și Lucian Farcaș Lucian. Un gest nobil şi o lecţie de educaţie civică realizate de cinci tineri minunaţi care merită respectul şi recunoştinţa comunităţii reghinene.  (E.V.)

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *