PROFESORUL IOAN BOJOR, A FOST UN MODEL DE ADMIRAŢIE PROFESIONALĂ ÎN VIAŢĂ ŞI A RĂMAS UN PATRON SPIRITUAL VREDNIC ŞI DUPĂ MOARTEA SA !
Meseria de dascăl a fost şi rămâne o meserie nobilă. Unii dintre dascălii de azi spun că nu mai au satisfacţiile dascălilor de ieri fiindcă în ciuda faptului că au carte nu prea mai au parte…Însă nici dascălii de azi mulţi nu se pot compora cu dascălii de altădată. Iată un exemplu elocvent. În anul 1931 profesorul de ştinţe ale naturii şi de georgrafie Ioan Bojor care preda la Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş făcea şcolii o donaţie în valoare de 10.000 de lei sub forma unei Fundaţii „Ioan Bojor” şi al cărui venit anual era acordat ca premiu celui mai distins şi mai sărac elev din şcoală.
Profesorul Ioan Bojor a fost un bun creştin care a făcut foarte mult bine în tăcere fiindcă şi-a dorit să îşi păstreze sufletul frumos şi nu a acceptat niciodată să fie lăudat public pentru faptele sale bune.Din acest motiv multe din faptele sale deosebite de omenie se află după aproape 60 de ani de la trecerea sa în lumea veşniciei.
Totodată profesorul Ioan Bojor a scris în urmă cu aproape o sută de ani o carte „Antologia Vieţii-Destinul omului în lumea de aici şi în lumea de dincolo” (sub formă de manuscris) şi a fost tipărită în 2018 de regretatul său fiu, Ovidiu Bojor care a fost un fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.
La 93 de ani distanţă există un liceu nu la Târgu-Mureş ci la Reghin care-i poartă numele acestui profesor excepţional, Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”, în care învaţa peste 600 de elevi şi predau peste 30 de cadre didactice.