PROFESORUL IOAN COSTEA S-A ÎNTORS ACASĂ !
Au trecut mai bine de zece luni de când regretatul profesor de istorie, realizator de emisiuni de televiziune şi scriitor Ioan Costea s-a stins din viaţă departe de casă şi care nu a putut fi înmormântat în Reghin din cauza pandemiei COVID-19. Acum, cei care doresc să vină să-i aprindă o lumânare maestrului o pot face în Cimitirul Catolic din Reghin, unde a fost înhumată urna cu cenuşa profesorului lângă soţia sa prof. Lenke Costea alături de care a trăit 52 de ani.
Ioan Costea s-a născut la 14 septembrie 1938 în Teiuş-Alba. Şcoala elementară şi liceul le-a urmat la Teiuş şi Blaj, iar din 1959 studiază la Universitatea Bucureşti unde a devenit Diplomat universitar în istorie şi filozofie.
Din anul 1964, după absolvire, o scurtă perioadă lucrează în cadrul Muzeului Militar Central din Bucureşti apoi ca profesor la gimnaziu Izvoru Mureșului din comuna Voşlobeni şi redactor la cotidianul „Informaţia Harghitei”.
Din 1968 a ocupat catedra de istorie-ştinţe sociale a Liceului „Petru Maior” din Reghin unde a activat pe plan educativ peste trei decenii până la pensionarea sa în anul 2000. În toată cariera didactică a avut 23 de prezențe la faza națională a olimpiadei de istorie cu elevi săi. De asemenea, a făcut peste 60 de inspecții speciale, de definitivat, de gradul 1 și 2 cu echipe de la Cluj.
De-a lungul vieţii a publicat peste 120 de studii, articole şi comunicări în special de istorie şi analiză social politică dar şi materiale psihico-pedagogice. Între cele mai cunoscute studii publicate sunt: „Meşteşugurile şi Istoria breslelor din Reghin”, „ISTORIA UNEI ŞCOLI REGHINENE : DE LA ŞCOLA DE BĂIEŢI” LA „LICEUL PETRU MAIOR”, „Oglinzi paralele de la Verde la Roşu – Guvernul României pe banca acuzaţilor”, „Biblioteca instituţie multimilenară”, „România sugrumată de spionajul german”, „Sub semnul zeului Marte”, „Închisorile noastre”, „Interogatorul acuzatului Ion Antonescu”, „22 Decembrie”, „Într-o sfântă zi de Vineri”, „Dizidenţi de peste noapte” etc.
Din anul 1990 a fost redactor principal al periodicului Gazeta Reghinului şi din 1995 al săptămânalului „Opinia Reghineană”.A fost consultant la Albumul ilustrat Reghin-România editat de Editura Honterus din Sibiu în anul 1994 pentru Primăria Municipiului Reghin.
În calitate de scriitor a scris 15 cărți despre Reghin, unele dintre ele scoase în mai multe ediții dintre care amintim: „Reghinul un oraş ardelean în vâltoarea istoriei – Revoluţia de la 1848” (Editura Veritas Târgu-Mureş), „Străzile Reghinului” (Editura Tipomur), „Străzile Reghinului” ediţia a II-a, „Harta Turistică a Reghinului 2002”, „Şcolile Reghinului Ediţia I 1999” şi „Şcolile Reghinului Ediţia a II-a 2000”, „Economia rurală în regiunea Reghin”(2002), Monografia „Avântul Reghin – fotbal şi onoare” (2003).
În ultimii ani de viaţă a publicat volumele: „Oraş Regesc Municipiul Reghin 1863-2013 – 150 de ani, şi „Reghin, Clipe de istorie” – 25 de ani de la revoluție, și 20 de ani de la momentul ridicării Reghinului la rangul de municipiu (2015) iar ultima lucrare pe care a finalizat-o dar pe care nu a mai apucat să o tipărească a fost o carte despre Băile Sărate de la Ideciu de Jos.
În anul 2012 a început colaborarea dintre jurnalistul Robert Matei şi prof. Ioan Costea în revista de atitudine civică „Reghinul Nostru” care au iniţiat împreună serialui intitulat „Subiectele tabu despre Reghin cu Ioan Costea”. În calitate de moderator a avut zeci de apariţii televizate în fiecare zi de marţi în cadrul emisiunii serial „Reghin, Destin şi Istorie” difuzată pe postul de televiziune locală DAR Reghin TV.
Pe 23 februarie 2020 a devenit moderatorul Grupului Public de Facebook „Reghin, destin şi Istorie” care momentan are 2,4 K membri. Grupul urmărește cunoașterea Reghinului și împrejurimile lui prin poze de ieri și de azi.
La data de 21 octombrie 2020 prof. Ioan Costea s-a stins din viaţă în Ungaria la vârsta de 82 de ani, unde se afla în vizită la fiica sa.
În această dimineaţă la orele 9.30 urna funerară a profesorului Ioan Costea a fost înhumată în cripta familiei, slujba fiind oficiată de preotul greco-catolic Florin Boitoş în prezenţa fiicei marelui dispărut, Gabriela Costea şi a celor două nepoate ale sale. La eveniment a participat doar familia regretatului profesor, şi câţiva prieteni apropiaţi ai profesorului dintre care amintim pe: Gavril Danciu („Cetăţean de Onoare” al municipiului şi fost consilier al Municipiului Reghin) şi doi dintre colaboratorii săi de suflet: Adi Munteanu fotograf şi Robert Matei jurnalist şi scriitor. (E.V.)