Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” votat de cititorii din Covasna

0

Proiectul derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, derulat în toată Regiunea Centru, pentru prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin a obținut trofeul pentru „Cea  mai bună iniţiativă pentru educaţie şi sănătate”. 

Acest trofeu a fost oferit datorită cititorilor Observatorului de Covasna, care au decis acest lucru prin vot, şi a fost decernat în cadrul Galei Superlativelor, organizată de covasnamedia.ro, ieri, 12 ianuarie 2023, la Sfântu Gheorghe, începând cu ora 18.00.

Organizatorii au prezentat publicului criteriile obiective ale nominalizărilor, câte trei pentru fiecare din cele 10 categorii, votul final revenind exclusiv cititorilor, cărora le mulţumim.

Gala Superlativelor, organizată de către Observatorul de Covasna, a reunit în aceeaşi sală autorităţile locale din judeţul Covasna – Prefectul Judeţului Covasna, Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Viceprimarii municipiului Sfântu Gheorghe, primari ai comunelor din judeţul Covasna, precum şi reprezentanţi ai spitalelor, ai ONG-urilor, ai asociaţiilor sportive reprezentative în judeţ şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Acest premiu ne onorează, dar, în acelaşi timp, ne responsabilizează şi ne motivează pentru a continua acest proiect atât de important pentru sănătatea femeilor din regiunea Centru, dar şi a familiilor lor. Suntem mulţumiţi că prin campaniile noastre de informare, educare, conştientizare a beneficiilor screeningului cancerului de col uterin, femeile sunt determinate să-şi controleze şi să-şi menţină sănătatea.

În spatele acestui proiect este o muncă extraordinară de zi cu zi, a unei echipe dedicate şi motivate de scopul acestui proiect. Meritul pentru acest premiu este, aşadar, al întregii echipe atât din cadrul proiectului, cât şi al echipei de management a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, managerul proiectului.

În perioada iulie-decembrie 2022, caravana de screening a fost in judeţul Covasna, în 12 localităţi, în vederea informării şi testării femeilor din grupul ţintă. Astfel, aceste campanii au devenit vizibile pentru femeile din judeţul Covasna, care au devenit interesate să participle la screening.

Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

De asemenea, este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Adresez, încă o dată, un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă (24-64 de ani), şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Site-ul „visurilenuautemenlmita.com” nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri al site-ului. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *