Protopopul Aurel Munteanu a fost comemorat la 77 de ani de la moartea sa și de jurnalistul Robert Matei printr-o carte de memorii secrete a doctorului care a ales locul de veci a martirului din Huedin!
Protopopiatului Ortodox Huedin l-a comemorat marți, 12 septembrie 2017, printr-un parastas pe Protopopopul Martir Aurel Munteanu, cu ocazia împlinirii celor 77 de ani de la moartea sa martirică și a organizat un simpozion inedit în memoria sa care a adus și o serie de noutăți cu privire la înmormântarea protoiereului și pulsul evenimentelor din luna septembrie a anului 1940 din localitate sub ocupația hortystă.
De la ora 10, în faţa statuii protopopului martir, un sobor alcătuit din peste 40 de preoți a săvârşit slujba Parastasului, în frunte cu Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Ariepiscopia Clujului.
După slujbă, cei prezenţi au participat la simpozionul intitulat: PROTOPOPUL AUREL MUNTEANU ŞI DOCTORUL EUGEN NICOARĂ – LUPTĂTORI PENTRU CREDINŢĂ ŞI NEAM. Reuniunea s-a desfășurat în sala de conferinţe Protopop Dorel Puşcaş a Protopopiatului Huedin. În cadrul simpozionului au luat cuvântul: arhim. Dumitru Cobzaru, profesorii de istorie Cristian Claudiu Filip şi Nicolar Şteiu şi jurnalistul Robert Mihai Matei.
Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului a subliniat trăsăturile comune ale vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu şi ale Protopopului Martir Aurel Munteanu. Acesta i-a îndemnat pe preoţii prezenţi să nu uite jertfa mucenicească a protopopului martir şi să aibă curajul lui în mărturisirea credinţei străbune.
La rândul lor, profesorii de istorie au creionat portretul istoric al protopopului Aurel Munteanu.
Tot în cadrul simpozionului a avut loc şi lansarea cărţii Eugen Nicoară – doctorul ancestronic din loja Regelui Carol al II – lea, scrisă de jurnalistul Robert Mihai Matei din Reghin. Cartea are la bază jurnalul secret al unui doctor care a îngrijit 250 de copii la foametea din 1946, care a construit un spital din banii proprii și apoi l-a donat bisericii ortodoxe care i-a plătit studiile.
Printre faptele mărețe ale vieții dr. Eugen Nicoară se leagă și una de Huedin din 1940 pe când se afla refugiat la Cluj și când a fost rugat de episcopul Nicolae Colan să conducă mașina episcopiei la înmormântarea preotului protopop Aurel Munteanu la care au fost delegați să facă prohodul assesorul Laurențiu Curea și preotul Mureșan Florea. După 77 de ani de la moartea protopopului din Huedin, jurnalistul Robert Matei a reușit să aducă câteva informații noi cu privire la înmormântarea luptătorului naționalist Aurel Munteanu ucis mișelește de o bandă de criminali hortyști, într-un mod barbar în 10 septembrie 1940. Din aceeași carte a jurnalistului reiese faptul că medicul Eugen Nicoară, nu numai că a participat la înhumarea protopopului, dar a fost și cel care a ales locul de veci al martirului. Iar pentru că autoritățile maghiare nu au lăsat preoții să țină predică la înhumarea acestui mare român, doctorul reghinean a scris o broșură intitulată ,,Mucenicul Aurel” și pe care a editat-o la Cluj cu sprijinul Episcopului Nicolae Colan.
La 77 de ani de la trecerea la cele veșnice a preotului protopop Aurel Munteanu și la 32 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a dr. Eugen Nicoară jurnalistul Robert Matei a vorbit pentru prima oară despre relația celor două personalități și similitudinile care le-a descoperit în viețile lor, în cadrul unui simpozion dedicat acestor luptători neînfricați pentru credință și neam. ,,Amândoi au participat la Marea Unire din 1918 de la Alba-Iulia, au fost partizani ai lui Octavian Goga, președinți ai ASTREI, unul la Huedin și celălalt la Reghin. O altă legătură spirituală i-a legat pe amândoi de Mitropolitul Ioan Mețianu cu care amândoi și-au intersesctat destinele vieții la un momentdat. Aurel Munteanu după căsătoria cu aleasa inimii sale, preoteasa Lucreţia Pop, din 20 mai 1907, a fost hirotonit de Mitropolitul Ioan Meţianu şi aşezat preot în Sebeşul Mare, pe Valea Drăganului. Iar 7 ani mai târziu pe 28 iulie 1914 tânărul student la medicină Eugen Nicoară pleca în audiență la Consitoriul Mitropolitan din Sibiu la același arhiereu, Ioan Mețianu pentru a-i cere sprijin material să își poată finaliza studiile după ce tatăl său murise și lăsase 7 copii orfani. Mitropolitul l-a primit în audiență i-a ascultat plângerea și i-a acordat o bursă de care dispunea Mitropolia pe 5 ani. Aurel și Eugen s-au întâlnit prima oară la Adunarea Generală a Astrei din 1925 la Reghinul Săsesc, fiecare a înființat câte o revistă, protopopul Munteanu a ridicat o biserică, în timp ce chirurgul Nicoară a construit un spital și l-a donat bisericii. În 16 august 1934 medicul a donat spitalul Eparhiei Ortodoxe Cluj în prezența episcopului Nicolae Ivan iar două luni mai târziu în 14 octombrie biserica ctitorită de Aurel Munteanu a fost sființită de același episcop. După Diktatul de la Viena nici protopopul nici medicul nu au fugit din fața armatei maghiare, primul a rămas lângă credincioși să îi întărească în credință și să își îngroape enoriași, celălalt lângă cei suferinzi să îi opereze și să îi vindece pe cei bolnavi.
Până la urmă Aurel Munteanu a fost ucis de hortyști într-un mod barbar în timp de Eugen Nicoară a fost arestat de aceiași Poliție Maghiară care a încercat să îl omoare dar nu au reușit fiindcă medicul a evadat și a trecut granița înainte de a fi împușcat. Amândoi au fost statornici în ideea de a înălţa neamul lor, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, amândoi au cuvântat, au scris, au zidit şi au murit pe altarul acestui ideal. E trist faptul nici după 77 de ani nu se știe concret cine sunt adevărați vinovați de moartea lui Aurel Munteanu. O piedică în acest sens o constituie faptul că Ecsei Francisc şi Mathe Francisc (probabil fraţi), acuzaţi de uciderea lui, nu și-au recunoscut vina, iar celor care și-au recunoscut vina autoritățile le-au găsit circumstanţe atenuante. Nici în cazul lui Eugen Nicoară situația nu este mai roz, pentru că după 32 de ani de la dispariție nu se știe cauza morții ilustrului medic și nu se găsește nicăieri certificatul de deces. Ceea ce nu le vor putea fura, nimeni, niciodată, este faptul că amândoi au înfăptuit o serie de lucrări care au devenit în timp bunuri de patrimoniu şi puncte de reper în viaţa comunităților în care au trăit și pentru care vor dăinui mereu în conștiința colectivă. Dincolo de obstacolele pe care le-au întâlnit în viețile lor pământești de împrejurările și oamenii care nu le-au îngăduit să facă binele care au dorit cu atâta pasiune să-l facă țării, îmi place să cred că sufletele celor doi intelectuali, iubitori de neam și de Dumnezeu s-au reunit în ceruri în timp ce faptele lor pământești continuă să sfideze timpul și după zeci de ani de la moartea lor fizică” a explicat jurnalistul Robert Matei.
La finalul simpozionului, părintele exarh Dumitru Cobzaru şi jurnalistul Robert Mihai Matei au primit din partea Protopopiatului Huedin Distincţia PROTOPOP MARTIR AUREL MUNTEANU. La eveniment, pe lângă preoţii din Protopopiatul Huedin, a participat şi un grup de elevi de la Liceul „Octavian Goga” din Huedin, primarul orașului Mircea Moroșan şi mai mulți consilieri locali. De asemenea, o ectenie a fost rostită şi în faţa mormântului Protopopului Aurel Munteanu, aflat în curtea Catedralei Moților din Huedin, pe care a ctitorit-o în 1934.
Profesorul și istoricul Nicolae Şteiu, în ciuda celor aproape 82 de ani de viață și după 17 cărți scrise a vorbit în cadrul simpozionului despre cartea sa intitulată ”Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului” și a făcut un portret fizico-moral a celui care a fost Aurel Munteanu. ,,A fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate”.
,,Pentru noi este o zi deosebită pentru că am comemorat 77 de ani de la martiriul protopopului Aurel Munteanu, un om deosebit, o portavoce a generației sale pentru întreaga zonă a Munților Apuseni. Acest lucru ne-a marcat și încă ne marchează. Totodată azi am avut plăcerea de a asista și la o lansare de carte extrem de interesantă despre viața dr. Eugen Nicoară, scrisă de scriitorul Robert Matei care ne-a încântat prin legătura dintre acest mare medic și acest consacrat al lui Dumnezeu, care a fost Aurel Munteanu. O carte care aduce noi contribuții la istoria locală a Huedinului și ne duce înapoi în timp cu 77 de ani și ne obligă să ne confruntăm cu realitățile cele mai întunecate ale firii umane din 1940 din Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria în urma Diktatului de la Viena. Sunt amănunte publice pentru istorie… pentru adevăr…Şi, mai ales pentru tinerele generaţii care trebuie să știe ce a fost pentru ca AŞA CEVA SĂ NU SE MAI ÎNTÂMPLE! Niciodată!” a declarat Mircea Moroșan, primar al orașului Huedin pentru site-ul ,,viselenuautermenlimita.ro ”.
Protopopul de Huedin a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. „A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, după cum reiese dintr-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.
,,Amintirea protopopului a rămas vie în cetatea Huedinului şi în împrejurimi. Prin strădaniile vrednicului de pomenire protopopul Dorel Puşcaş s-a zidit un sediu modern al Protopopiatului Huedin, în faţa căruia străjuieşte statuia martirului erou, operă a sculptorilor Cosma şi Păsat. Totodată a fost înfiinţată Fundaţia Cultural Filantropică protopop Aurel Munteanu, în cadrul căreia funcţioneză o cantină socială iar strada principală de la intrarea în Huedin îi poartă numele. ” a declarat Dan Lupuțan pr. protopop de Huedin.
Viselenuautermenlimita.ro