RĂMAS BUN, DOAMNĂ LAURENŢIA MARIA GROSU !
Vestea că distinsa doamnă Laurenţia Maria Grosu s-a stins din viaţă pe 6 ianuarie 2023, la vârsta de 72 de ani a lăsat fără cuvinte mii de oameni care au cunoscut această femeie credincioasă pătrunsă de bunătate care oglindea în persoana și activitatea sa bunătatea lui Dumnezeu.
Despre o femeie atât de puternică cum a fost Laurenţia Maria Grosu nu poţi vorbi sau gândi decât cu admiraţie. Nu pentru a o ridica în slăvi. Ci pentru a constata ce forţă uriaşă a avut acestă fiică de preot, absolventă a două facultăţi *(Chimie 1969-1973 şi Ştiinţe Economice 2001-2005), licenţiată în ştiinţe economice, masterandă în audit financiar, colaborator extern ARACIP şi femeie de afaceri veritabilă.
Exceptând cariera de chimist de laborator în cadrul DSP Reghin de 25 de ani, a avut un bilanţ incredibil : a deschis un laborator de analize în sistem uzinal, a înfiinţat o fundaţie, o grădiniţă privată, patru şcoli postliceale sanitare, trei licee particulare, a înfiinţat o extensie universitară în Reghin şi a construit un centru sportiv şi un complex hotelier.
A inspirat mii de tineri să îşi depăşească condiţia umană să îşi completeze studiile să dobândească o profesie nobilă, iar absolvenţii Şcolii Postliceale Sanitare „Eugen Nicoară” din Reghin, Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Sighişoara care au ajuns în diferite colțuri ale țării și ale acestui glob pământesc să confirme importanța asistentului medical pentru viața și sănătatea pacienților pot dovedi oriunde şi oricând că toate eforturile ei nu au fost în zadar. Sacrificiile Laurenţiei Maria Grosu au dat rod şi toate realizările absolvenţilor şcolilor postliceale sanitare pe care le-a clădit dovedesc că a fost un fenomen în domeniul învăţământului particular care încă nu este înţeles pe deplin.
Dacă victorile sufletului ar putea fi măsurate şi renumerate aşa cum se întâmplă cu izbânzile profesionale, sunt convins că regretata doamnă, Laurenţia Maria Grosu ar fi câştigat toate maratoanele încercărilor nedrepte, cursele cu obstacole ale destinului, sprinturile după linişte şi toate săriturile în înălţimea fericirii. „Eu nu cer să fiu apreciată şi aplaudată de nimeni. Dacă eu sunt împăcată sufleteşte, mă simt fericită !” erau vorbele ei de duh.
Pe 15 ianuarie 2023, familia, prietenii şi cunoscuții şi-au luat adio şi au condus-o pe ultimul drum pe îndrăgita femeie de afaceri Laurenţia Maria Grosu mamă, bunică, soră, verișoară, mătuşă. Ceremonia de înmormântare a fost oficiată de preotul Ionel Iacob la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Reghin, ajutat de Iacob Alexandru şi diaconul Ghiţu Bărdăşan, preotul pensionar Mihai Popa din Târgu-Mureş și preotul-protopop, pensionar Ilie Damian. Zeci de coroane și buchete de flori şi peste 150 de oameni s-au adunat la Cimitirul Bisericii Ortodoxe „Petru şi Pavel” din Municipiul Reghin pentru a-i aduce un ultim omagiu.
La priveghi și slujba funerară au luat parte familia, rudele, prietenele din copilărie şi apropiaţii regretatei Laurenţia Maria Grosu. Fiica Cristina cu soţul Ştefan din Germania şi fiul Corneliu cu soţia Adriana şi nepoţii Lisa şi Adam din Sidney-Australia. Fratele Corneliu şi soţia Mărioara cu nepoţii Adrina şi Cornelia şi familiile şi nepotul „Doruţu” din partea fratelui Pavel Dorin Grosu plecat şi el la ţărmul veşniciei.
Totodată au luat parte la funerarile femeii de afaceri o pleiadă de personalităţi de toate vârstele din toate domenile de activitate. Dintre cei care au dorit să-i aducă un ultim omagiu celei care a fost pe acest pământ Laurenţia Maria Grosu amintim pe fostul soţ Ioan Tuşnea *(prof. pensionar şi fost inspector şcolar general ai I.S.J. Mureş în perioada 2008-2009), Ioan Macarie, *(fost inspector şcolar general al ISJ Mureş în perioada 2017-2020), Pop Liana Alecsandra directorul Școlii Postliceale Sanitare ,,Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Ovidiu Raţiu directorul Şcolii Postliceale „Eugen Nicoară” Sighişoara, prof. Viluţ Rad şi fiica Raluca Ioana Rad, prof. Valentin Berekmeri, Laura-Corina Boar şi soţul Mircea, Heinz Peter Schueller (fost profesor de biologie), prof. Elena Pescaru prof. Simion Braicu cu fiul Dorin, prof. Mosora Cornel cu soţia, Mariana Bota, Maria Morar *(cadru medical), Ionel Man cu soţia Mirela, Ioan Cătană cu soţia Lucreţia, avocatul Stelian Doru Cătană şi soţia Ramona Sabina, Daniel Cătană, Dr. Claudiu Muntean şi soţia, Dr. Adrian Demian şi soţia Adina, jurnalistul Matei R. Mihai cu soţia Andrea-Timea, Teodor Vodă cu soţia Domnica, prof. Maria Demeter *(consilier local) cu soţul Albert, Marius Mera *(consilier juridic) preotul Ionuţ Cadar din Filea *(Comuna Deda), prof. Elena Ţepeluş, Letiţia Demian, prof. Rodica Moldovan, Stela Hîrşan, Valerica Botuşanu *(asistent de farmacie) cu logodnicul Cristi Vali David, omul de afaceri Leon Pop, Radu Crişan cu soţia Paula, Mirela Moldovan, Alin Suciu, Marinela Botezan, Codruţa Victoriţa Topor, Maria Ceuşan, Maria Cadar etc.
Ultimul drum al doamnei Laurenţia a fost un drum greu, presărat cu lacrimi și multe mesaje de condoleanţe din partea oamenilor care au apreciat-o şi au dat dovadă de o solidaritate exemplară. Numărul mare de participanţi la funeraliile biochimistei Laurenţia Maria Grosu a dovedit, dacă mai era nevoie, preţuirea de care s-a bucurat în rândul semenilor cea care a plecat la ţărmul veşniciei la vârsta de 72 de ani. Tristul eveniment s-a încheiat cu o masă organizată la restaurantul „Regun”, localul unde în urmă cu 6 ani Laurenţia Maria Grosu a fost premiată de către site-ul „visurilenuautermenlimita.com” cu o „Diplomă de Gratitudine” pentru înființarea Școlii Postliceale Sanitare din Reghin, care poartă numele ilustrului medic Eugen Nicoară, cu două extensii, în Sighișoara și Miercurea Ciuc şi cu o medalie pentru întreaga activitate în slujba învăţământului medical.
La lansarea de carte„Eugen Nicoară Doctorul Ancestronic din Loja Regelui Carol al II-lea” scrisă de jurnalistul Matei R. Mihai în anul 2017, Laurenţia Maria Grosu a recunoscut că personalitatea şi realizările impresionante ale doctorului Eugen Nicoară *(1893-1985) din Reghin a fost modelul profesional suprem al acesteia. „Marele doctor Eugen Nicoară a fost un model de dăruire până la sacrificiu, un luptător aprig pentru idealul său, un om pentru care compromisul nu a existat pentru a-i stăvili drumul. Puţini ştiu însă că eu, am ales numele celebrului chirurg, pentru şcolile mele dintr-un motiv nobil pe care l-a ţinut secret mulţi ani. A fost un act de credinţă şi o formă de recunoştinţă pentru că inegalabilul Eugen Nicoară, în anii ’50 a salvat viaţa mamei mele, preoteasa Sabina Laurenţia Grosu în urma unei operaţii de pleurezie. A fost o obligaţie morală faţă de un binefăcător prin care m-am străduit să îmi exprim recunoştinţa” mărturisea Laurenţia Maria Grosu cu 6 ani înainte de a pleca la ţărmul veşniciei.
Iată cum o descria un jurnalist de la Cotidianul „Cuvântul Liber” pe 28 octombrie 2009 pe regretata Laurenţia Maria Grosu „Sunt oameni pentru care răutatea nu există. Oamenii aceștia au mereu zâmbetul pe buze, nu se încruntă, nu cunosc sentimentul răzbunării sau al invidiei, nu poartă povara unor frustrări. Pentru ei viața este o sărbătoare în care nu există trădări, vinovății, nemulțumiri sau ambiții. Trăiesc într-un fel de paradis pe care cei mai mulți nu-l putem întelege. Spun toate astea pentru că am întâlnit un astfel de om. […] omul acesta este aici, lângă noi, distinsa doamnă Laurenția Maria Grosu.”
La final vreau să fiu purtătorul de cuvânt al tuturor oamenilor care i-aţi ajutat în această viaţă şi care poate nu au avut ocazia să vă mulţumescă personal pentru binele făcut. Doamnă Laurenţia vă mulţumim că aţi existat printre noi, aici, în valea plângerii, unde toate sunt supuse devenirii şi morţii. Tristeţea noastră nu ne-o poate mângâia, decât gândul că, odată, în cer, ne vom reîntâlni. Fericită să vă fie adormirea, veşnică să vă fie odihna, iar memoria binecuvântată, din neam în neam!
A consemnat Matei R. Mihai