Am primit cu tristeţe vestea trecerii din această viaţă a domnului Ioan Beșliu, ultimul veteran de război al Reghinului care a luptat voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial și a omului în cinstea căruia, am avut binecuvântarea de la Dumnezeu să realizez în urmă cu patru ani un reportaj în ziarul „Glasul Văilor” despre viața chinuită a acestui erou al României și al Reghinului. Lansam atunci un S.O.S. către autorităţiile locale pentru a repara nedreptatea făcută acestui veteran pe care ororile războiului l-au prins în vârtejul de sânge, moarte, suferinţă şi eroism și propuneam  Consiliului Local şi Primăriei ca în semn de recunoştinţă şi respect pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă, apărând interesele naţionale să i se confere titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Reghin”…

Veteranul şi-a sacrificat cei mai frumoşi ani ai vieţii în slujba Patriei şi chiar dacă a ajuns la aproape 99 de ani, a rămas cu răni adânci, pe care doar <marea trecere> în lumea veșniciei i le-a vindecat. În tinerețea lui „Să fii militar era o mândrie! și să-ţi aperi ţara, cea mai mare onoare”. A participat cu armata Română la Campania din Est din 22 iunie 1941 până în 1942, din Crimeea până la Stalingrad şi la Campania din Vest până la 9 mai 1945. A luat parte la întreg războiul. A mers cu frontul până în Cehoslovacia și apoi s-a întors pe jos cu Armata Română din Munții Tatra.


Comemorare

A locuit în Reghin 70 de ani, unde s-a căsătorit și-a construit o casă și a avut o familie așa cum i-a rânduit Dumnezeu. A trăit aproape 100 de ani, în ciuda faptului că viața i-a fost presărată de un lung șir de tragedii. În ciuda fiecărui eșec întâlnit, el a încercat să meargă mai departe așa cum a simțit el. Asta a contribuit la dezvoltarea sa, devenind un om minunat. A fost un om bun, erudit, patriot şi bun orator, domnul Ioan Beșliu va rămâne în memoria reghinenilor pentru pasiunea şi spiritul său dinamic, dovedite în susţinerea propriilor sale convingeri.
În aceste momente grele de suferinţă şi durere pentru familia sa și toţi cei care l-au cunoscut, rugăciunea pentru el şi pomenirea lui cu recunoştinţă rămân legătură de iubire mai tare decât moartea şi mîngîiere pentru suflet.

Ne rugăm Mîntuitorului Iisus Hristos, Biruitorul Morţii şi Domnul Vieţii, Care ne spune: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi!” (Ioan 11, 25), să aşeze sufletul lui Ioan Beșliu împreună cu drepţii, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfîrşit!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Condoleanţe şi binecuvîntări pentru familia îndurerată,

Matei Robert Mihai


Înmormântarea, va avea loc joi, 10 ianuarie 2019, de la ora 12.45 în Cimitirul Parohiei Sfântul Apostol Andrei și Cuviosul Lazăr din strada Pictor Grigorescu din municipiul Reghin la poalele Pădurii Rotunde. 


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *