RĂMAS BUN, VIRGINIA ZEANI – LACRIMI ŞI APLAUZE !

0
     M-am rugat astăzi la Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Reghin, pentru ca numele celebrei soprane Virgnia Zehan alias Virginia Zeani să fie scris în „Cartea Vieţii” din Împărăţia lui Dumnezeu…
Aici pe pământ a avut absolut tot ce îşi poate imagina un pământean fiindcă Dumnezeu a fost atât de darnic cu ea şi a înzestrat-o cu o voce de aur cu o frumuseţe rarisimă şi un curaj nebun de a se lua la întrecere cu cele mai mari soprane ale lumii.
    O fată născută la Solovăstru într-un sat mic de pe Valea Gurghiului care a avut o determinare ieşită din comun să devină o cântăţreaţă de succes şi care a reuşit prin multă muncă şi sacrificii să devină o voce de aur a lumii.
    S-a născut la 21 octombrie 1925 la Solovăstru în judeţul Mureş, în România şi a trecut la Domnul la 20 martie 2023, la West Palm Beach, Florida în Statele Unite ale Americii.
Născută din glia pământului ardelenesc, la umbra stejarilor de la Mociar, Virginia Zeani este fără îndoială cea mai frumoasă floare a Solovăstrului, a Mureşului. Întotdeauna a fost mândră că este româncă, greco-catolică, şi-l iubea pe Rege, Regele Mihai. Virginia Zeani a fost căsătorită cu marele căntăreţ de operă şi poet, bass-baritonul Nicola Rossi Lemeni Makedon ( n. 6 noiembrie 1920 – d. 12 martie 1991). 
     A cucerit şi a strălucit pe scenele Italiei de la Teatro La Scala din Milano la Teatro dell Opera din Roma,Bologna şi Palermo, Milano şi Veneţia precum şi pe marile scene ale lumii: de la Metropolitan Opera din New-York, Teatrul Balşoi din Moscova sau Covent Garden din Londra, de la Cairo la Dublin şi Buenos Aires, de la Barcelona la Bucureşti, Viena Budapesta, Berlin sau Tokyo. A cântat alături de Nicola Rossi Lemeni, soţul ei dar şi cu cei mai renumiţi tenori Beniamino Gigli, Feruccio Tagliavini, Luciano Pavaroti, Giuseppe di Stefano, Mario del Monaco sau Placido Domingo.
     Virginia Zeani a cântat şi a interpretat 73 de roluri de operă şi a dat viaţă personajului Violetei din Traviata, de Giuseppe Verdi, în 648 de reprezentaţii. A fost profesoară de canto timp de peste 30 de ani, la Indiana University, School of Music din Bloomington-SUA.
    Virginia Zeani a fost vocea de aur a României, vocea de aur a lumii, „Primadonna Assoluta”.
Cântecul Virginei Zeani nu are dimensiune nici temporală, nici spaţială- este cântecul nostru al tuturor-şi, dintotdeauna, este cântecul primordial al pământului transilvan oferit cu generozitate, pentru eternitate, lumii întregi.
 Ultima dorință a celebrei soprane Virginia Zeani a fost să fie înmormântată alături de părinții ei la cimitirul din localitatea Solovăstru. Slujba religioasă se va oficia joi 27 aprilie 2023 orele 14.00. 
 
Dumnezeu să o odihnească în pace şi să-i lumineze calea până la stele !

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *