Ramona Claudia Ceușan asistenta medicală școlară în timpul săptămânii, și expert pirotehnic în materie de artificii, fum greu și gheață carbonică, în weckend-uri la evenimente recreative și distractive!
Ramona Claudia Ceușan este o tânără reghineneancă, în vârstă de 34 de ani, absolventă a Școlii Postliceale Sanitară ,,Dr. Eugen Nicoară”, promoția 2005, de profesie asistent medical școlar în cursul săptămânii, și expert pirotehnic de serviciu și specialist în materie ,,gheață carbonică” și „fum greu”, la sfârşiturile de săptămână, la nunți și petreceri private, unde, împreună cu soțul ei, oferă servicii recreative și distractive.
Este o fire severă, creativă și în același timp dedicată responsabilității sociale, încrezătoare în forțele proprii, perfecționistă, și în același timp plină de distincție prin misterul pe care îl afișează.
Când nu se află la cabinetul medical școlar, ca asistent, ori ca pirotehnist la vreun festival, petrecere sau nuntă, Ramona luptă cu toate forțele să-și apere intimitatea. În mijlocul familiei devine o persoană romantică și relaxată.
Am intervievat-o pentru a-i afla povestea, și pentru că este o tânără asistentă medicală, curajoasă, căsătorită cu un pompier, care în viața de zi cu zi salvează vieți, iar în timpul liber crează senzații tari, la evenimente recreative și distractive. Ramona și Cristian formează un cuplu de admirat, doi oameni fără prejudecăți, care își asumă ceea ce fac, și sunt mereu în căutare de noi posibilități de entertainment, pentru clienții care îi solicită la cele mai diversificate evenimente din viața unui om. În rândurile de mai jos vă prezentăm doi reghineni care formează un cuplu model pentru pentru tinerii interesați de antreprenoriat în vederea dezvoltării unui plan de afaceri și de construirea propriei firme.
Reporter: Cum a ajuns Ramona Claudia Ceușan, femeie de afaceri a fost un vis sau o întâmplare?
Ramona Claudia Ceușan: A fost o pură întâmplare. Din anul 2007, împreună cu soțul meu Cristian Ceușan, am încercat să transformăm în afaceri mai multe idei aici în Reghin. Prima dată, am deschis un magazin de materiale de construcții, apoi am avut firmă de construcții, împreună cu un asociat, dar ambele afaceri au cam eșuat. Cum ne-a venit ideea înființării unei firme cu Cod CAEN 9329, alte activități recreative și distractive n.c.a.? Noi, în timpul liber, la sfârșiturile de săptămână mergeam ca ospătari la diverse restaurante, la servit la nunți și, în 2014 urma să aibă loc nunta unui prieten din gașca noastră, așa că am intenționat să îi facem o surpriză: să îi oferim din partea noastră servicii de fum greu. Nu ne-am înțeles la preț cu persoana care presta aceste servicii, și atunci soțul meu a luat împrumut de la o cunoștință 4.000 de lei, pentru a-și cumpăra o mașină de fum, pentru nunta prietenului nostru. Când au aflat alte persoane că urmează să ne sosească un astfel de agregat, soțul a fost solicitat să presteze servicii în aceeași zi, la o altă nuntă.
Și cam de acolo a început povestea. Am văzut că este un element care se caută, și am riscat fiindcă aveam luate credite de nevoi personale dinainte, și chiar era un risc să lucrezi cu alți bani împrumutați din bănci.
Primul pas, a fost înființarea unei Intreprinderi Individuale, care să aibă obiect de activitate legat de mașinile de produs fum. Cu o singură mașină de fum în dotare și un tricou personalizat am participat la primul nostru Târg de Nunți, organizat de restaurantul „Casablanca” care a fost prima mână întinsă de un administrator de local. Acolo am realizat și o demonstrație când era ora de vârf cu viitori miri, în sală, și a avut un impact mare asupra tinerilor dornici de senzații tari.
Al doilea pas, a fost să încercăm o extindere a serviciilor dar asta necesita investiții financiare, care nu ni le puteam permite din economii personale, așa că, am apelat la o descoperire de credit. Înainte să învățăm această meserie, a trebuit să exersăm totul pe banii noștri. Am cumpărat masă Candy-Bar, gheață carbonică, seturi de console, adică mă refer la sistemele de inițiere de artificii de interior, am discutat cu mai mulți patroni de restaurante să ne lase să facem o serie de teste, când nu aveau închiriate sălile pentru diverse evenimente și am experimentat.
Am făcut probe cu o mașină de fum apoi cu două în tandem cu 2 artificii, cu 4 cu 6 și în final cu 8 să înțelegem exact cum funcționează, motiv pentru care, anul următor am realizat un curs de pirotehnist la Petroșani, eu și soțul meu care lucrează în cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin. Totodată ne-am și autorizat pentru vânzări de artificii clasa F1 și F4, iar azi avem o sferă largă de servicii, pe care le putem oferii clienților noștri.
Rep.: Cum ați caracteriza această pasiune, care încet, tinde să devină o meserie în toată regula ?
R.C.C.: Este una foarte frumoasă, dar și foarte riscantă, dacă nu cunoști instrucțiunile de bază pentru folosirea artificiilor. Când am început să promovăm serviciile ce le oferim am avut o șansă în plus, față de alte firme cu același profil fiindcă marea majoritate a proprietarilor de restaurante și organizatori de evenimente, ne cunoșteau de când eram ospătari de ocazie, și asta a fost cartea noastră de vizită, cu care am spart încet, dar sigur gheața în acest domeniu.
Rep.: Prezentați-mi de la A la Z, serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs.
R.C.C.: Firma noastră SC MAYA CAT EVENTS SRL, oferă servicii de fum greu, artificii de interior sau exterior, în funcție de cererile clienților, începând de la zile onomastice, la nunți, botezuri, până petreceri private de firme și asociații, și încheind cu festivaluri gen, Zilele Orașului, ori de altă factură.
Pentru cei care vor să beneficieze de produsele noastre, precizez că în primul rând putem fi găsiți cel mai simplu, la sediul nostru din Reghin, pe Str. Kemény János 50 D, pe facebook pe pagina: Ceușan Cristian, sau la numerele de telefon: 0744301604 sau 0746968724. Serviciile firmei noastre, pot fi găsite și pe SEAP, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ori pe WhatsApp.
Rep: Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze un client, pentru a beneficia de serviciile firmei SC MAYACATEVENTS SRL?
R.C.C.: Primul pas ce trebuie făcut de un potențial client, pentru a beneficia de serviciile noastre, este, fie un contact telefonic, ori un mesaj adresat pe facebook, pe adresa mea de e-mail, și apoi, bineînțeles, la o dată stabilită de comun acord, mă întâlnesc față în față cu viitorii clienți. Dacă batem palma și semnăm un contract de prestări servicii, clientul plătește un avans, iar noi îi oferim factură și bon fiscal, pentru a asigura clientul, că la eveniment va avea serviciile care și le dorește. În cazuri excepționale, care duc la anularea evenimentului, restituim avansul, clientului, iar în cazul în care doar se amână evenimentul pe o perioadă de timp, se stornează avansul, și la data evenimentului, clienții plătesc doar diferența rămasă din totalul onorariului.
Noi nu oferim servicii la pachet, pentru că, pentru mine ca prestator de servicii, nu mi se pare etică politica care se aplică în realitate, în astfel de situații, și atunci eu îi spun clientului meu, cât îl costă serviciul, pe persoană și manoperă. Avem o taxă fixă la servicii de fum greu, la artificiile de interior pentru dansul mirilor, dar la artificiile de exterior nu poți pune un preț fix, pentru că de regulă, cererile clienților diferă extrem de mult.
Același lucru este valabil și pentru serviciile de candy-bar, cocktail și masa de fructe la o nuntă, și atunci prețul este în funcție de numărul de persoane participante la eveniment, fiindcă în funcție de aceste cifre, putem să calculăm câți barmani să trimitem la nunta respectivă, câte pahare trebuie să livrăm, și așa mai departe.
Rep.: Dați-mi câteva exemple concrete de serviciu versus preț ?
R.C.C.: La un foc de artificii de nuntă, pentru un minut, prețul poate varia de la 600 la 1500 de lei, în funcție de intensitatea focului.
La fumul greu, la o mașină, costă 500 de lei, iar la a doua mașină, mai punem un adaos de doar 100 de lei.
Artificiile de la dansul mirilor, o bucată costă 50 de lei, și pot ajunge maxim până la 8 artificii.
La serviciile de candy-bar, prețurile sunt fixe : 8 lei de persoană cu prăjiturile noastre, și 3 lei de persoană cu fructele noastre.
La bar-cocktail, începe manopera de la 1,5 euro per/persoană, sau avem un alt pachet, de 5 euro per/persoană, cu băutura noastră și paharele incluse în preț.
Distribuim totodată, gheață carbonică în cutii de 18 kg la 140 de lei, și asigurăm transportul pe raza municipiului, iar de sărbătorile de iarnă, comercializăm articole pirotehnice F1, adresate populației.
Rep.: Care credeți că sunt calitățile necesare, pentru a fi un bun prestator de servicii, la astfel de evenimente recreative și distractive?
R.C.C.: Să ai competențe în acest domeniu nu doar cunoștințe, să fi serios, să îți respecți obligațiile contractuale, și să le dai ceva în plus clienților. Aceștia vor aprecia întotdeauna ofertele unice.
Rep.: La ce capitol, consideraţi că firma D-voastră, şi-a câştigat supremaţia în raport cu firmele concurente?
R.C.C.: Nu putem spune că suntem cei mai buni, fiindcă nu am studiat niciodată ce face concurența noastră. Nu i-am analizat dacă ne fac concurență loială ori neloială, noi ne-am preocupat de imaginea noastră, și de calitatea serviciilor pe care le oferim clienților. Oferim o gamă variată de servicii în funcție de fiecare buget, dar întotdeauna de calitate, pentru că, avem anumite standarde, pe care nu le încălcăm niciodată. Apropo de asta, pot să vă spun că, dincolo de toate rețelele de social-media și platformele de promovare, cele mai multe recomandări, ne vin din partea foștilor clienți, care ne recomandă gratuit, la diverse cunoștine, prieteni ori rude, și acesta este un lucru, care ne bucură foarte mult. Țin cu această ocazie să le mulțumesc tuturor celor care ne-au recomandat cu încredere, celor mai dragi prieteni din viața lor. Nimic nu poate fi mai frumos, decât atunci când cineva, fără să îți spună, te evidențiază în mod special în fața cuiva, te prezintă în mod elogios, favorabil, pentru ceea ce faci, și te propune ca fiind omul cel mai potrivit pentru evenimentul său.
Rep.: Care este cel mai important an din viața dumneavoastră, în plan personal și profesional ?
R.C.C.: În plan personal, cei mai importanți ani au fost: 2009 când s-a născut băiatul nostru Cătălin, și 2017, când s-a născut fiica noastră Maya. Acești copii sunt până la urmă, fără falsă modestie, cele mai importante bijuterii ale noastre. În plan profesional, cel mai important an este 2018, în care am trecut de la Intreprindere Individuală la SRL, și am devenit SC Mayacatevents SRL, un nume care azi este eticheta noastră, a familiei Ceușan, în Reghin și e într-un fel cel de al treilea copil al nostru.
Rep. : În opinia dvs., cât de profesionalizat este la ora actuală, statutul prestatorului de servicii, în sfera de activități recreative și distractive din România, în care activați și voi ?
R.C.C.: În opinia mea, există specialiști în acest domeniu, destul de mulți, însă trebuie să recunoaștem că, o parte care sunt mai puțin profesioniști, și vor doar să câștige bani, fără să investească în calitatea serviciilor. Nu există pădure fără uscături nici în acest domeniu, dar cred că până la urmă, și clienții care se respectă și te angajează, pentru a transforma un eveniment simplu, într-unul de neuitat, deja au devenit mai selectivi, în comparație cu 10 ani în urmă, și înainte să semneze un contract cu tine cer, niște recomandări, analizează mai multe oferte până să te accepte. Noi suntem specialiști, profesionalizați direct pe banii noștri, și am acumulat experiență, testând toate produsele pe pielea noastră, înainte de a le vinde pe piață. De când am înființat prima firmă pe acest segment de servicii, ne-am asumat fiecare pas, și de la o singură mașină de fum, am ajuns azi la 20, plus 2 autoturisme de transport, pentru a putea fi prezenți în mai multe locații simultan, dacă lumea ne cere.
Rep: Ați avut parte de vreo experiență nefastă de-a lungul timpului, care v-a motivat să vă depășiți limitele ?
R.C.C.: Nu știu dacă le putem spune experiențe nefaste, dar au fost multe provocări, după căsătorie care ne-au călit, pe mine și pe soțul meu și ne-au determinat să luăm viața în piept, așa cum este cu suferințe și bucurii fără să ne plângem. De exemplu, după ce ne-am căsătorit, am făcut un credit bancar ca să putem să achiziționăm un apartament cu două camere, în Reghin unde am locuit din anul 2008 până în 2017. Apoi, ne-am hotărât să vindem apartamentul, și am cumpărat o casă construită la cheie, după un proiect ales de noi, și care a fost realizată de nașul nostru de cununie, care deține o firmă de construcții civile. Între timp ne-am mutat în casă nouă, am mutat ipoteca pe noua adresă și am făcut un nou credit de refinanțare pentru nevoi personale, pe 30 de ani. Deci ne-am luat angajamente foarte serioase, și cu cât înaintăm în vârstă și în afaceri, constatăm că procedurile se complică, și standardele cresc, iar dacă nu poți ține pasul cu mersul lumii, legea concurenței te elimină din joc.
Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soțul dvs.? Când v-ați dat seama că, el este bărbatul alături de care veți vrea să îmbătrâniți?
R.C.C.: Cred că dragostea-i o alegere a sufletului, de aceea ea nu are explicații mentale. Nu poți spune rațional ,,de ce iubești pe cineva”. L-am cunoscut pe viitorul meu soț, când aveam 18 ani și el 17 ani, într-o vacanță de vară în comuna Crăiești, unde amândoi aveam bunicii, și acolo adolescenții se adunau seara la povești. M-a atras pur și simplu… venea de la oraș, era bine îmbrăcat, nu era timid, era amuzant și mereu cu replicile la el, și în orice discuție contradictorie, reușea să își domine adversarii. Știu că, la un momentdat a împrumutat o casetă audio de la mine, și ăsta a fot pretextul cu care m-a sunat în următoarele zile. Apoi, am primit o invitație la o întâlnire, urmată de o cerere de prietenie și așa s-a înfiripat o relație de iubire foarte frumoasă. După un an de relație, ne-am mutat împreună, cu chirie, și după cinci ani de relație, ne-am căsătorit, iar la un an după ce ne-am jurat credință veșnică în fața altarului, s-a născut primul nostru copil.
Nu știu când a zburat timpul dar cert este că anul acesta, serbăm 12 ani de căsnicie, care este denumită tradițional, ,,Nunta de mătase” și care se potrivește cu căsnicia noastră fiindcă și ea s-a consolidat ca fibra naturală obținută prin depănarea gogoșilor de viermi de mătase cu răbdare și finețe. Nici nu ne-am grăbit, dar am avut și niște piedici puse din partea părinților mei, care nu au fost de acord la început, să mă căsătoresc cu Cristian, care pe vreme aceea era barman la o discotecă și ei nu realizau că el acolo merge la servici nu la distracție.
Rep.: Apropo, știu că din această căsătorie s-au născut doi copii, Cătălin și Maya, știm că fetița e prea mică ca să înțeleagă prea multe din ce se întâmplă în jurul ei, dar în schimb băiatul are deja 10 ani, și pricepe foarte multe.Ce fel de sfaturi i-ați dat ca părinte, sau ce fel de mamă sunteți pntru el?
R.C.C.: Așa este, fiica mea e prea mică pentru a-i da sfaturi, dar băiatului meu, am încercat să îi insuflu cele mai elementare principii de viață, care să îl ajute când va fi mare și pe cont propriu. Cătălin este un băiat inteligent cu potențial, și recomandarea noastră, ca părinți, a fost să învețe, de când a început școala, fiindcă noi știm cât ne-am chinuit, ca să putem să le oferim tot ce nu am avut noi când am fost de vârsta lor.
Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?
R.C.C.: Recunosc că nu am visat niciodată să ajungem unde am ajuns, și că banii au avut un rol important în consolidarea acestui statut, fiindcă tot ce am câștigat, am reinvestit. Ce rol joacă bani în viața mea ? un rol normal.
Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi, care ar privi-o cu mai multă atenție pe femeia Ramona Ceușan?
R.C.C.: Cred că ar descoperi o femeie împlinită, care e în armonie cu universul în care trăiește, și care e conștientă că trebuie să existe și niște asperități în viață, ca să nu alunecăm prea des.
Rep.: Sunteți o femeie care poate fi cotată bine, din multe puncte de vedere. Vi s-a propus să intrați în politică?
R.C.C.: Nu, dar nici nu mă deranjează, fiindcă politica care se face în România zilelor noastre, nu mă caracterizează.
Rep.: Ce personaj istoric, admirați cel mai mult ?
R.C.C.: Nu vă pot spune unul, admir toate personajele care fac cinste istoriei României deopotrivă, de la Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, până la Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazul ori Alexandru Ioan Cuaza, și cred că eroii sunt și vor fii memoria vie a istoriei noastre.
Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd, în opinia dumneavoastră?
R.C.C.: Există un citat celebru, care spune cam așa ,,Când urci pe scara succesului, sunt o mulţime care zgălţâie scara, sub pretextul că o sprijină”. Am avut și noi câțiva clienți, care la un moment dat exagerând în fața prietenilor (câți bani au cheltuit la nunta lor) i-au speriat pe o serie de viitori miri, să nu mai apeleze la serviciile noastre, pe motiv că suntem prea scumpi. În momentul în care au ajuns la urechile noaste astfel de zvonuri, am început să demontăm pas cu pas, fiecare afirmație, referitoare la prețurile pe care le practicăm, cu chitanțe și facturi, și pe urmă, după ce am semnat contractele cu viitori miri speriați, ne-am amuzat copios, că așa e românul, uneori îi place să se dea mai rotund decât este.
Rep. : De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
R.C.C.: De famiie, de muncă, și de pacienții mei școlari.
Rep.: Ce nu poate ierta Ramona Claudia, unei prietene?
C.C.: Pot să iert aproape orice, fiindcă am eu o filozofie de viață cum că fiecare om merită a doua șanșă în viață, dar nu agreez minciuna, hoția și oamenii cu mai multe fețe.
Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, Cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor?
R.C.C.: Am lucrat, de-a lungul anilor, cu mulți oameni de afaceri din Reghin și din județul Mureș, și inevitabil am ajuns să le cunosc și poveștile de succes, și să îi apreciez pentru modul admirabil, în care și-au ridicat firmele în eșalonu celor mai puternice branduri mureșene. În aceste condiții, nu ar fi corect să menționez un singur nume, și preferăm să transmit doar că întotdeauna am admirat oamenii care au reușit să urce de jos pe scara valorilor, și să nu își murdărească blazonul profesional. Respect valoarea autentică, și am învățat pe pielea mea, că întotdeauna de la astfel de oameni ai multe lecții de învățat, fie de dezvoltare personală ori de viață, și cu cât stai mai mult în jurul lor, parcă prezența lor te obligă să evoluezi.
Rep.: Care a fost cel mai frumos lucru, pe care l-ați învățat de la părinții dumneavoastră?
R.C.C.: Tatăl meu biologic a decedat când aveam patru luni și de la 5 ani, am fost crescută de un tată ,,vitreg”, dar care a fost mai adevărat decât oricare tată biologic. De la tatăl meu am învățat că, orice aș face în viață să fiu corectă cu cei din jurul meu, și să îmi respect promisiunile iar de la mama am moștenit spiritul critic, perfecțiunea și încăpățânarea.
Rep.: Nu ştim foarte multe despre viaţa dumneavoastră personală şi tabieturile Claudiei Ceușan. Spuneţi-ne cum vă petreceţi timpul liber ? Ce pasiuni aveţi? Cum vă relaxaţi după o zi de muncă obositoare?
R.C.C. : Slujba mea de bază este de asistent medical școlar, răspund de sănătatea unui număr important de elevi de gimnaziu din cadrul a două instituții școlare, unde lucrez zilnic de luni până vineri, de la 08.00 la 16.00. După servici, timpul îl dedic exclusiv familiei și copiilor, iar la sfârșit de săptămână, începe nebunia nunților și atunci nu prea mai rămâne timp liber.
Rep.: Dacă Ramona Claudia Ceușan ar avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin?
R.C.C. : În primul rând aș șterge tote orgoliile de conjunctură ale reghinenilor și i-aș determina să renunțe la comparațiile cu realizările altora ca să își poată trăi propria lor viață la maxim.
Aș anula toate problemele financiare și de sănătate a locuitorilor din acest municipiu o lună de zile timp în care fiecare să aibă armonia necesară să își viziteze oamenii dragi din respect fără nici un interes meschin și fără să găsească întotdeauna scuze în problemele existențiale.
Mi-aș îndrepta toate forțele spre oamenii fără nici un țel în viață și le-a da în fiecare zi un motiv să lupte pentru o cauză dreaptă.
Rep: Care este cheia succesului pentru dvs.?
R.C.C.: Efort, sacrificii, investiții, muncă, punctualitate, seriozitate și răbdare, fiindcă sunt convinsă că în spatele oricărei afaceri de succes, ori care este apreciată de opinia publică, sunt multe ore de implicare și efort, pentru ca cei din jur să poată recunoaște din prima, sigla unei firme valoroase, eticheta unui produs bun, unui nume de referință dintr-o sferă sau alta de activitate. Așa a fost și în cazul nostru…
Rep.: Când și unde vă simțiți cea mai fericită?
R.C.C.: Acasă cu soțul meu și copii mei.
Rep.: Dați-mi trei motive, pentru care credeți în Dumnezeu
R.C.C.: În primul rând cred că Dumnezeu are cea mai mare contribuție în ceea ce am reușit să fac în această viață, și că El m-a ghidat ca să -mi descopăr abilitățile pe care azi le practic în viața de zi cu zi.
În al doilea rând, cred, pentru că toate experiențele care le trăim în fiecare zi, gravitează în jurul Divinității, și viața ne demonstrează asta cu prisosință.
În al treilea rând, cred în Dumnezeu, fiindcă m-a binecuvântat cu cea mai bună familie pe care o puteam avea vreodată, în această lume, cu doi copii sănătoși, și cu un soț care mă completează, și este jumătatea mea din toate punctele de vedere. Poate, nu pare un lucru măreț la prima vedere, pentru unii mai sceptici, dar puteți face un exercițiu practic, care nu vă costă nimic din punct de vedere financiar: priviți în jurul vostru mai atent, și încercați să descoperiți în cercul vostru de prieteni, relații și cunoștințe, câți dintre ei nu și-au găsit sufletul pereche, câte cupluri nu au reușit să conceapă un copil pe cale naturală, și câți dintre cei care îi cunoașteți au ajuns să fie în armonie cu profesia pe care o exercită și să nu simtă frustrare ori dezgust la servicii, și muncesc pur și simplu, fără nici o satisfacție, în afară de ziua de salariu. Câți au satisfacția că, ceea ce fac este menirea lor în această lume?