RAPORT DE ACTIVITATE ÎN PERIOADA MARTIE 2024 – MARTIE 2025, AL EDILULUI EMIL BENDRIŞ, PRIMARUL COMUNEI VĂTAVA

Emil Bendriş se află la cel de al doilea mandat de primar ales prin vot democratic, are două mandate de consilier local în Consiliul Local Vătava (2008-2012 şi 2016 – 2020) şi are un mandat de vicprimar (2012-2016).
Are 51 de ani şi provine dintr-o familie de oameni gospodari şi băştinaşi de 7 generaţii şi care la rândul său a fost binecuvântat cu o familie frumoasă şi este un om cu care Dumnezeu are planuri mari şi frumoase.
Prezentul raport de activitate reprezintă bilanţul activităţilor desfăşurate în perioada martie 2024 – martie 2025 în care sunt prezentate acţiunile care au fost intreprinse şi obiectivele pe care administrația locală și le-a asumat pentru buna gestionare a comunei și a intereselor comunității locale. „Sunt conştient şi responsabil de acţiunile şi hotărârile luate alături de aparatul de specialitate al primarului şi al Consiliului Local, prin care se doreşte dezvoltarea comunei, atragerea de fonduri europene, dar şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii comunei noastre” a declarat pentru site-ul „visurilenuautermenlimita.com” , Emil Bendriş, primarul comunei Vătava.
„Aceste acţiuni, realizări şi măsuri de dezvoltare rurală au fost posibile datorită sprijinului constant şi încrederii pe care mi-au acordat-o locuitorii comunei şi Consiliul Local, a efortului echipei din cadrul primăriei, toate fiind rezultatul unei munci în echipă. Chiar dacă lipsurile şi neajunsurile care există în comuna noastră încă sunt destul de vizibile, din diferite motive şi din lipsa fondurilor am încercat în aeastă perioadă să realizăm cât mai multe din obiectivele propuse” a mai precizat primarul.
În rândurile de mai jos vă prezentăm situaţia lucrărilor şi a obiectivelor realizate pentru perioada martie 2024 – martie 2025 în comuna Vătava atât din fondurile proprii cât şi din fondurile europene :
În acest moment în comuna Vătava se continuă lucrările la proiectul „Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi realizare sistem de canalizare, epurare şi evacuare ape uzate din Comuna Vătava, judeţul Mureş” prin racorduri la reţeaua de canalizare menajeră şi branşamentelor reţea de apă potabilă prin – Programul național de investiții „Anghel Saligny” – cu termen de finalizare în anul 2027.
Accesarea anuală a schemei de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor” aferentă Măsurii 15.1 „Plăţi pentru angajamente de silvomediu” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – în derulare.
Accesare măsură prin AFM – Agenţia Fondului de Mediu, prin care a fost alocată suma de 721.349 ron, sumă aferentă suprafeţelor din ariile naturale protejate (parcuri naţionale)de pe care nu se recoltează material lemno, în cadrul Comunei Vătava fiind vorba de Parcul Naţional Călimani.
Am depus un proiect în cadrul apelului PNRR / 2023/ C2/1.1.B „Sprijin pentru refacerea potenţialului forestier afectat de incendii, fenomene meteorologice care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare şi de evenimente catastrofale. Acest proiect în valoare de 6 milioane de lei are ca obiectiv împădurirea a 50 de hectare pe raza Unităţii Teritorial Administrativă a comunei Vătava.
Proiectul privind Modernizarea DC 164 şi stradă în comuna Vătava este finalizat în proporţie de 80%. Au mai rămas de realizat şanţurile. Proiectul este finanţat din bugetul local.
Implementarea plăţii la distanţă a impozitelor şi taxelor local, depunerea de cereri şi eliberarea online a unor documente, proiect în curs de implementare.
Continuare implementării proiectului de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor „Creşterea gradului de acoperire a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”. Este vorba de un proiect derulat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Proiectul este în derulare în comuna Vătava din anul 2023.
Modernizarea infrstructurii de sisteme inteligente de management local în comuna Vătava, judeţul Mureş. Este un proiect în curs de implementare.
Modernizarea infrastructurii drumuri de interes local – proiect depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Alba-Iulia şi semnat. Valoarea proiectului este în valoare de 1 milion de euro, finanţare nerambursabilă.
Amenajare teren de sport în localitatea Dumbrava, comuna Vătava, la Şcoala Generală Dumbrava. Proiectul derulat prin Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Defileulu Mureşului Superior, pe Măsura M4/6B – Dezvoltarea satului românesc, proiect declarat eligibil de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Alba-Iulia, fiind semnat contractul şi aflat în faza de atribuire a lucrării.
Reparaţii sistem rutier şi amenajare şanţuri în localitartea Vătava, comuna Vătava, din judeţul Mureş. Proiect finalizat din bugetul local.
Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului cultural Dumbrava, proiect depus la Compania Naţională de Investiţii, predat Companiei Naţionale de Investiţii conform protocolului, este în faza de începere a lucrărilor, fiind atribuită lucrarea constructorului care a câştigat licitaţia.
Dotare şcoală cu mobilier şi materiale didactice în comuna Vătava, proiect accesat de Primăria Comunei Vătava şi finanţat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). De aceaste dotări beneficează 200 de elevi.
Achiziţionare lămpi LED pentru sistemul de iluminat public din comuna Vătava, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Proiectul a fost finalizat. Sistemul de iluminat public al comunei este compus din 700 de lămpi dintre care 400 au fost cuprinse în proiect iar diferenţa de 300 de lămpi LED au fost achizişionate de Primărie.
Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri cu sprijinul financiar din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Un proiect pe Submăsura 6.1. care are ca scop instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru a încuraja tinerele familii să rămână în mediul rural și să ajute la dezvoltarea competitivității acestuia și la formarea de parteneriate profesionale. DIn comuna noastră şi-au depus proiecte circa 15-16 tineri fermieri. Finanțarea este nerambursabilă şi sprijinul nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani şi este de: 70.000 Euro pentru fermele ce includ în PA operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică (pentru exploatațiile între 30.000 – 50.000 SO);
60 000 Euro pentru fermele ce includ în PA operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică (pentru exploatațiile 12.000 – 29.999 SO);
50.000 Euro pentru exploatațiile între 30.000 – 50.000 SO;
40.000 Euro pentru exploatațiile între 12.000 – 29.999 SO;
Proiectul este în curs de implementare la Vătava.
Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale prin ADI Progaz Valea Mureşului Superior. Proiect în curs de elaborare.
Finalizarea capelei mortuare din localitatea Râpa de Jos edificiu care a fost sfinţit pe 7 mai 2024, în a treia zi de Paști. Slujba de sfințire a fost oficiată de către părintele Valentin Vârva, protopop al Reghinului, alături de un frumos sobor de clerici. Lucrările de construcție și înfrumusețare la noua capelă din localitatea Râpa de Jos au fost demarate în anul 2023 și s-au desfășurat prin implicarea directă a Primăriei Vătava și a enoriașilor din parohia Râpa de Jos, spre folosul comunității parohiale.
Acţiuni de ecologizare a cursurilor de apă din comună şi decolmatarea şanţurilor. Acţiune care se defăşoară anual cu voluntari. Cea mai recentă acţiune s-a desfăşurat la data de 5 aprilie 2025 la care au luat parte 70 de elevi, cadre didactice şi angajaţi ai Primăriei şi cărora ţin să le mulţumesc pe această cale.
Asigurarea lemnului de foc atât pentru localnici cât şi pentru instituţiile comunei. Acţiune anuală. Lemnul pentru iarna anului 2025-2026 este asigurat pentru toate instituţile de pe raza comunei este depozitat şi lemnul pentru populaţia comunei este adus din pădure şi este depozitat pe rampa comunală şi se va acorda permite timpul. La Vătava lemnul de foc acordat de Primărie constâ în 5 mc de lemne de foc de familie, preţul este la 230 de lei în rampă.
Împădurirea în ultimii 4 ani a 50 ha de pădure din fonduri proprii. Primăria plăteşte salarii şi prestări servicii către Ocolul Silvic Privat Vătava pentru aceste acţiuni.
Proiect în parteneriat cu Primăria Comunei Ruşii-Munţi intitulat „Dezvoltarea sistemului informatic al autorităţiilor locale – Ecosistem de guvernare locală în interesul comunităţiilor din comuna Ruşii Munţi şi comuna Vătava – comunităţi digitale pentru o regiune modernă.
Construire – refacere poduri în cele trei localităţi din comună: Râpa de Jos, Vătava şi Dumbrava.
„Prin toate acţiunile iniţiate îmi doresc ca fiecare cetăţean să simtă că noi cei din administraţia locală suntem aici pentru ei şi tot ceea ce facem, realizăm în primul rând în beneficiul lor.” a explicat Emil Bendriş.
În încheierea raportului de activitate, edilul din Vătava a mai vrut să menţioneze un fapt important „sprijinul constant în realizarea acestor acţiuni din partea viceprimarului comunei Ilie Dorin Crăciun şi nu în ultimul rînd a personalului aparatului propriu al primăriei Vătava, drept pentru care le mulţumesc şi deasemenea tuturor cetăţenilor comunei pe care îi asigur că şi în continuare mă voi implica pentru îmbunăţătirea vieţii sociale, spirituale şi dezvoltării comunei. Vă mulţumesc şi pe această cale pentru contribuţia fiecăruia dintre dvs. la dezvoltarea comunităţii şi vă asigur că efortul fiecăruia este important pentru comuna noastră” a conchis Emil Bendriş”.