ALBUMUL CU POZE RARE 4 – TREI REGI LA REGHIN ÎN ACEEAȘI ZI!

0

Fotografia datează din anul 1933. În toamna acelui an, jubileul de 50 de ani al Castelului Peleş prilejuia la Sinaia ample serbări în cinstea mai multor musafiri din ţară şi străinătate, printre care şi Regele şi Regina Iugoslaviei. Invitaţia Casei Regale a României era completată în acest context şi cu o vânătoare regală de cerbi în judeţul Mureş pe domeniul de la Lăpuşna organizată la cele mai înalte standarde ale vremii.
În 28 septembrie, dimineaţa de la ora 7.00, tot Reghinul şi oficialităţile judeţului erau pregătiţi să primească trenul cu capetele încoronate şi apropiaţii Casei Regale, în frunte cu primarul oraşului Ioan Popescu, care deţinea şi calitatea de administrator al terenului de vânătoare regal Gurghiu. O mulţime de reghineni au coborât spre gară. Cordoanele de jandarmi au oprit mulţimea la distanţa prevăzută de protocoalele Casei Regale, neavând acces pe peron decât reprezentanţii, oficialităţi, jurnalişti şi fotografii printre care se afla şi reghineanul Georg Heiter care cel mai probabil a imortalizat acest inastantaneu, publicat în revista „Carpaţii”.
Fotografia înfăţişează suveranii şi adjutanţii lor coborâţi din somptuosul salon al trenului regal. Din fotografie reiese că Regele Carol al II-lea şi iluştrii oaspeţi au fost primiţi în gară cu Garda de Onoare. Conform revistei ,,Carpații”, oaspeții au fost aclamaţi îndelung de populaţie, au coborât din tren la 7.20, pe rând, Regele Carol al II-lea însoţit de Regele Alexandru şi Regina Maria alintată Mărioara a Iugoslaviei. (Principesa Mărioara, era fiica regelui Ferdinand al României şi a Reginei Maria, s-a căsătorit în 8 iunie 1922, cu Alexandru I Karagheorghevici pe atunci Regele Serbiei). Majestăţile Regale erau însoţite de alţi oaspeţi de seamă în premieră la Reghin, Alteţa Regală Principele Friederich I. De Hohenzollern şi Maxine Ducroq, preşedintele Consiliului Internaţional de vânătoare. (Organizaţie fondată chiar de el care reuneşte în prezent peste 25 de ţări). Din suită mai făceau parte marele maestru al vânătorilor regale şi preşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Antoniu Macionyi, Generalul Constantin Ilasievici – Mareşalul Palatului, Baronul Hallberg secretarul principelui Friederich de Hohenzollern, D. Dimnik maestru de vânătoare al Curţii Regale iugoslave, colonelul August von Spiess directorul Vânătorilor Regale, Eugen Bianu inspector de poliţie, Şeful Siguranţei şi Ştefan Boer inspector regal de vânătoare. În gara din Reghin oaspeţii au fost întâmpinaţi de mulţime, într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi în frunte cu prefectul judeţului Mureş Dr. Ioan Vescan, care urând bun sosit în numele populaţiei din judeţ, a oferit M.S. Reginei Iugoslaviei un superb buchet de trandafiri albi. Se mai aflau pe peronul gării frumos împodobite generalul D. Georgescu, colonel de brigadă Gr. Boerescu, ing. Florea Bogdan, av. Alexandru Ceușianu etc.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *