S-A EVAPORAT BRANDUL „SCHIURI DE REGHIN?” S-A RELANSAT ŞI APOI A DISPĂRUT DIN NOU ?
De curând am descoperit acest afiş afiș A3, de propagandă şi de promovare a turismului adresat maselor populare şi muncitorilor români din perioada comunistă realizat de un ilustrator anonim şi intitulat ”Excursiile te fortifică pentru munca necesară prosperității patriei și apărării păcii!”. Recunosc că privindu-l am devenit nostalgic fiindcă mi-am amintit că la Întreprinderea de prelucrare a lemnului din Reghin se realizau celebrele modelele de schiuri ”Pitic”, ”Rubin”, ”Combi R” şi ”Topaz” care erau mărci naţionale de prestigiu până în 1989.
Când am pierdut acest brand al Reghinului şi au dispărut de pe piaţa locală şi autohtonă schiurile copilăriei mele m-am supărat rău de tot că am mai rămas doar cu Fabrica de Instrumente Muzicale „Hora” şi IRUM din toată industria de altădată a Reghinului.
Apoi prin 2016 am aflat de relansarea celebrelor schiuri ale Epocii de Aur, o idee care le-a venit clujenilor Sebastian Big și Ionuț Pațiu, doi pasionaţi de sporturile de iarnă. Aceştia s-au interesat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România, dacă exista exclusivitate asupra numelui <Schiuri Reghin> şi pentru că nu exista au înregistrat marca şi au început o afacere pe cont propriu. Aşa au decis să schimbe soarta echipamentelor sportive de iarnă produse sub brandul Reghin şi să aducă înapoi sub lumina reflectoarelor schiurile Reghin şi ca noutate plăcile de snowboard pe care specialiştii în materie de sporturi de iarnă s-au grăbit să le testeze şi au asigurat potenţialii clienţi că sunt moderne, făcute bine şi că răspund exigențelor tuturor.
Chiar dacă aceste schiuri din raţiuni economice se produceau în Cehia era de apreciat că povestea mergea mai departe. ”Vrem ca ele să rămână accesibile pentru oameni, așa cum erau odată. Și putem să facem asta doar prin colaborarea cu fabrica din Cehia care face producție de masă și care ne poate ajuta și pe noi cu cele câteva sute de bucăți pe care le scoatem în fiecare sezon. Noi nu suntem o afacere de milioane de euro să ne permitem o astfel de producție pe cont propriu, ci niște oameni care și-au investit economiile și care au făcut împrumuturi la bancă pentru o idee în care cred,” declara Sebastian Big într-un interviu în anul 2018.
În aceeaşi perioadă au scris despre această idee senzaţională şi despre noile schiuri şi plăcile de snowboard mai mulţi copywriteri cu notorietate începând de la Andrei Huțanu şi Adrian Vălean până la Dan Mazilu şi Andreea Vasile însă acasă la Reghin aproape nimeni nu ştia despre această relansare a brandului „Schiuri Reghin” sau a mărcii „Reghinskis”.
Pe 15 aprilie 2017 s-a organizat chiar un test cu „Schiuri Reghin” offpiste la Creasta CocoșuluI în Maramureş şi pe 8 ianuarie 2018 firma îşi prezenta pe site-ul „https://freerider.ro” gama de schiuri pentru sezonul 2018. Începând din acelaşi an schiurile Reghin puteau fi găsite la vânzare pe site-ul producătorului și în următoarele magazine: Alba Sport Vision – Alba Iulie, On Ski & Bike Centre – Baia Mare, Flava Shop – Brasov, Funride – Bucureşti şi Sinaia, Alpin Expe – Cluj-Napoca, Tudor City BicyCool – Târgu Mureş şi Bike Top – Topliţa însă din nou nu exista nici un magazin din Reghin unde puteau fi găsite la vânzare schiurile care-i purtau numele.
De curând am accesat Pagina de Facebook „Schiuri Reghin” pentru a descoperi care sunt noile modele de schiuri pentru sezonul 2022, pentru adulți și copii, gândite să funcționeze bine atât on cât și off piste. Spre surprinderea mea am descoperit că ultima postare datează din 20 octombrie 2021, când încă eram în plină pandemie de COVID 19. Cu toate acestea la status încă figurează că pagina este urmărită de 8.844 de persoane şi este apreciată de 8.690 de internauţi.
Vestea proastă este că momentan site-ul oficial http://www.reghinsports.com, nu funcţionează însă din fericire pe aceaşi pagină administratorul a lăsat un mesaj optimist care ne face să credem că afacerea nu a falimentat: „Istoria în devenire. După cum a spus domnul Osburne – trecem prin schimbări – dar cu siguranţă ne vom întoarce”.
Unii spun că pandemia ar fi de vină pentru stagnarea producţiei de schiuri şi snowboarduri Reghin, alţii sunt de părere că a fost aruncat un blestem de cineva care a muncit în vechea fabrică ca schiurile de Reghin să nu poată fi fabricate decât aici, la Reghin şi toţi cei care vor să-i folosească numele în scopul îmbogăţirii, să dea greş.
A consemnat Sever Barbu
Sursa foto 1 Facebook Reclame Vechi Românești 1840 – 1997;
Sursa Foto 2: Facebook Schiuri Reghin – Rider: Calin Petrus, Foto: Hila Tibi, Schi;
Sursa foto 3 : Facebook Schiuri Reghin – Ilie Stupar (Pisk) Foto Hila Tibi, hila.ro;
Sursa foto 4 : Facebook Schiuri Reghin – Foto hila.ro;