S-a stins din viață Lazăr Lădariu un model de probitate morală și un jurnalist dăruit Neamului său!

0

Azi, Lazăr Lădariu a spus „adio” acestei lumi, închizind ochii pentru totdeauna. În prima zi a anului 2019, redactorul șef al cotidianului „Cuvântul Liber”, poetul și jurnalistul Lazăr Lădariu, s-a stins din viață după o lungă suferință. A fost un suflet nobil, plin de abnegație, caritabil și altruist. A fost un exponent al inteligenței cuvântului foarte curajos care a pus întotdeauna o pasiune fără margini în tot ce a scris, și-a dedicat toată viața limbii române și a fost într-un continuu dialog cu lumea timp de  peste 50 de ani încercând să îmbogăţească patrimoniul cultural al neamului românesc. Motiv pentru care cât timp era în viață numele lui Lazăr Lădariu a apărut în mai multe dicționare, antologii și chiar pe coperta revistei „Universul Scriitorilor”. A fost laureat cu şapte premii literare ale Asociaţiei Scriitorilor, Filiala Mureș, desemnat „Cetăţean de Onoare” al Târgu-Mureşului și a două comune și nu în ultimul rând a fost un membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.


A scris peste 30 de volume de versuri, cărți de reportaje, publicistică, folclor poetic și peste 10.000 de articole care au fost răsplătite de autoritățile din România cu peste 100 de diplome și distincții, pentru promovarea culturii naționale, a tradiției românești, pentru performanță jurnalistică, activitate în slujba comunității și respectarea limbii române. Ca o curiozitate cartea de reportaj „Râurile se întorc la izvoare” scrisă de Lazăr Lădariu în 1984 publicată la Editura „Sport Turism” s-a tipărit în 23.000 de exemplare și stocul a fost epuizat. În anul 2011 i-a fost conferit premiul „Soarele de aur”, un medalion de aur de 7 gr, decernat anual unui singur scriitor din România. De-a lungul anilor au scris despre cărţile sale: Alex Ştefănescu, Laurenţiu Ulici, Nicolae Băciuț, Cristian Stamatoiu, Cornel Moraru, Iulian Boldea, Mihai Sin, Romeo Soare, Zaharia Sângeorzan, Traian T. Coşovei, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Mariana Cristescu, Constantin Crişan, Gheorghe Perian, Constantin Sorescu, Adrian Popescu, Vasile Dan și mulți alții. 


A fost parlamentar în două legislaturi din partea Partidului Unității Națiunii Române și președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI. În calitatea de parlamentar, Lazăr Lădariu n-a fost niciodată un politician care, de pe poziţia cucerită să urmărească cu obstinaţie satisfacerea propriilor interese meschine așa cum scria juristul Ioan Berța, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice «Avram Iancu» – Filiala Mureş la împlinirea celor 79 de ani de viață a gazetarului „A fost… un om politic, dacă prin această sintagmă reabilităm sensul originar pe care l-a transmis antichitatea greacă, acela de om al Cetăţii, permanent preocupat de problemele reale ale acesteia, de realizare a interesului naţional şi a aspiraţiilor comunităţii umane căreia îi aparţine, astfel încât disocierea de confruntările partinice sterile, transformate adeseori, vai, într-un adevărat bălci al deşertăciunilor, nu a însemnat pentru Lazăr Lădariu o retragere din faţa provocărilor vieţii, ale istoriei, ci, dimpotrivă, o amplificare şi intensificare pe alte planuri a atitudinii sale politice asumate în virtutea unor valori umane, virtuțirea omului de stat”.

 

Trecerea în eternitate a seniorului Lazăr Lădariu este o grea pierdere pentru presa și cultura județului Mureș și a României. Lazăr Lădariu lasă în urma lui amintirea unui fiu al Cetății, animat de adevăratul spirit civic, și a unui OM, înainte de toate. Model de probitate profesională, de conduită exemplară, de competență și onestitate intelectuală, a fost deopotrivă, un gazetar de vocație și un bun român dăruit Neamului său.

Priveghiul va avea loc, în Capela Bisericii de Piatră, joi, 3 ianuarie, între orele 18-20.
Înmormântarea, vineri, 4 ianuarie 2019, de la ora 12, în Cimitirul Bisericii de Lemn din Târgu-Mureș.

Dumnezeu să-l odihnească !
Sincere condoleanțe familiei 


Matei Robert Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *