S-a stins din viaţă Nicolae Corjos regizorul, cunoscut pentru filme precum ”Liceenii” şi “Alo, aterizează străbunica!…”
Vestea că a plecat dintre noi Nicolae Corjos, regizor, scenarist şi actor m-a întristat profund fiindcă acest om mi-a îndulcit adolescenţa cu filmele sale. A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” promoţia 1957 şi a activat peste douăzeci de ani în Buftea ca asistent de regie şi regizor secund colaborând cu numeroşi realizatori de la Malvina Urşianu la Mircea Mureşan şi de la Sergiu Nicolaescu la Lucian Pintilie. Nicolae Corjos a înființat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.
În 1979 a debutat ca regizor cu lung metrajul „Ora zero” şi a continuat cu comedia “Alo, aterizează străbunica!…” în 1981 avându-i în rolurile principale pe Sebastian Papaiani, Mimi Enăceanu, Adela Mărculescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Adina Popescu şi Nicu Constantin. A continuat cu „Pădurea nebună” în 1982 şi a dat lovitura în materie de popularitate după ce a regizat filmele „Declaraţie de dragoste” în 1985 „Liceenii” în 1986 şi „Liceenii Rock’n’Roll” în 1991, filme care îmi amintesc că au înregistrat încasări record la Cinematograful „Patria” din Reghin, acolo unde am vizionat aproape toate filmele marelui dispărut. Personal mi-a plăcut la fel de mult şi filmul „Ciprian Porumbescu” în care Nicolae Corjos a fost regizor secund şi regizor principal Gheorghe Vitanidis şi în care actorii Vlad Rădescu şi Tamara Creţulescu au avut prestaţii extraordinare.
Începând din 1981, Nicolae Corjos timp de mai bine de un deceniu a fost regizor de film la Studioul de Filme Documentare şi Jurnale de Activităţi „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost totodată membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.
S-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani lăsând în urmă 23 de filme în care a fost asistent de regie, regizor secund sau regizor principal, 50 de filme documentare în care a fost scenarist şi 3 filme în care a jucat ca şi actor. Prin trecerea în lumea veşniciei a regretatului Nicolae Corjos cinematografia românească rămâne tot mai săracă. Dumnezeu să-l odihnească în pace !