S-au implinit 7 ani de la trecerea la cele veşnice a Irinei Şular, soţia avocatului săracilor din Reghin şi împrejurimi !

0

Irina Şular s-a născut în 14 octombrie 1914 în Reghin în familia lui Janos şi Maria Ilyes. A fost o femeie pasionată de cifre, literatură şi cultură. A fost contabilă şi responsabil cultural mai bine de 30 de ani la IUPS Reghin. În 25 octombrie 1933 s-a căsătorit cu celebrul avocat Ioan Şularu din Râpa de Jos cel care avea să înfiinţeze în Reghin două publicaţii “Toate Legile” şi “Glasul Şomerilor”.

Obişnuia să cânte la pian şi la vioară, a jucat teatru, a recitat poezii pe mai multe scene la diverse evenimente culturale şi spunea că a citit de-a lungul vieţii aproape 5.000 de cărţi. A rămas văduvă la 27 de ani însă nu s-a mai recăsătorit niciodată. Şi-a crescut fiica cum a ştiut mai bine şi a fost mândră de ea pentru că a devenit profesoară de muzică. Rămasă singură în ultimii zece ani de viaţă, a locuit pe strada Călăraşilor la nr.16, fiind îngrijită de vecina ei Elena Matei. 

Povestea de viaţă a soţiei avocatului Ioan Şular (1900-1935) care a fost ucis în perioada interbelică fiindcă era membru al Partidului Comunist Român în ilegalitate a făcut obiectul mai multor reportaje în ziarele şi site-urile judeţului Mureş. În 2012 nonagenara a fost unul dintre cele 100 de modele din cadrul expoziţiei „Caut femeia perfectă”, semnată de Robert Matei, iar ultima sa apariţie în presa locală a fost în cadrul revistei de atitudine civică “Reghinul Nostru” în cadrul reportajului “Portrete-Doamne de Poveste” care a fost tipărită exact în luna în care reghineanca s-a stins din viaţă.  Irina Şular a trecut la cele veşnice în 3 martie 2014 la vârsta de 99 de ani, trei luni şi 20 de zile şi a fost înmormântată în cimitirul reformat din municipiu. 

În lateral vă prezentă un instantaneu rar din 2013 cu Irina Şular campioana de vârstă de sex feminin a Reghinului de atunci alături de Kiszner-Luca Anamaria campionă de tenis de câmp a Reghinului care la data realizării fotografiei avea doar 11 ani şi avea deja în palmares 12 cupe şi tot atâtea medalii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *